Σταθερή μείωση των «κόκκινων» δανείων στις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings με τα μη εξυπηρετούμενα να διαμορφώνονται στο 3,4% έχοντας σημειώσει μείωση κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες τον τελευταίο χρόνο και πολύ μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα της κρίσης. Στον αντίποδα ο οίκος αξιολόγησης καταγράφει αύξηση στους δείκτες «κόκκινων» δανείων σε Ολλανδία, Γερμανία, Φινλανδία και Γαλλία.
Το πλαίσιο για τα funds/servicers
Στο θέμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, λέγοντας «η χώρα μας παραμένει, ακόμα στις χώρες με υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο είναι θετικό ότι κάθε μήνα διαπιστώνεται μείωση του αριθμού αυτού, εξ’ αιτίας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης».
Ο κ. Μαρινάκης συνέδεσε τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τις αποφάσεις της κυβέρνησης όπως είπε: «θεσπίσαμε αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας και συμπεριφοράς των funds/servicers (κώδικας δεοντολογίας) που παράγει ήδη θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες με πρόστιμα που φτάνουν ακόμα και το μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής μπορεί να οδηγηθούν σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδας. Βελτιώσαμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό και καταστήσαμε υποχρεωτική την αποδοχή της πρότασής του από τους πιστωτές όταν μιλάμε για ευάλωτους κάτι που οδήγησε σε ιστορικό υψηλό με 7,5 δις ευρώ ρυθμισμένα χρέη» τόνισε.
Πρόγραμμα «Ηρακλής»
Επιπλέον για το πρόγραμμα «Ηρακλής» σημείωσε ότι «τα κόκκινα δάνεια όλων των τραπεζών (συστημικών και μη) με τη συμβολή του προγράμματος μειώθηκαν από 40% τον Ιούλιο 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο 2024. Συνολικά σε τράπεζες και services περιορίστηκαν από 92 δισ. ευρώ το 2020- 2021 σε 69 δισ. ευρώ το 2023» κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.