Επίθεση προσωπικά τον Γιάννη Αλαφούζο και το Μέγαρο Μαξίμου εξαπολύει ο Βαγγέλη Μαρινάκης με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα». Τον κατηγορεί ότι σπάει το εμπάργκο και μεταφέρει λαθραία, ρωσικό Πετρέλαιο. Είναι η συνέχεια ενός πολέμου που εξελίσσεται το τελευταίο καιρό, μεταξύ των δύο ισχυρών επιχειρηματιών με μεγάλη ισχύ στα μέσα ενημέρωσης, στον οποίο εμπλέκουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το άρθρο συμπληρώνεται με πλήρη κατάλογο «των μεταφορών ρωσικού πετρελαίου μέσω πλοίων που ελέγχονται από την οικογένεια Αλαφούζου και την Οkeanis Εco Τanker».
Στο άρθρο σημειώνεται ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες του Γιάννη Αλαφούζου και τα τάνκερ της εισηγμένης στη Wall Street ναυτιλιακής, «Okeanis Eco» με μεταφορές ρωσικού πετρελαίου παρά τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Την ίδια στιγμή κάνει λόγο για «δεξαμενόπλοια που έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με μεταφορές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα – δραστηριότητες που αναγνωρίζονται ευρέως ως πρακτικές καταστρατήγησης των κυρώσεων».
Η συμπεριφορά άλλων εισηγμένων ναυτιλιακών
Σε αντιπαράθεση με την πρακτική αυτή επισημαίνει πως «άλλες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρίες που είναι εισηγμένες στα αμερικανικά χρηματιστήρια, όπως η Frontline PLC (NYSE: FRO), η Double Hull Tankers (NYSE: DHT) και η International Seaways Inc. (NYSE: INSW), απέχουν από τις συναλλαγές με τη Ρωσία, προκειμένου να μην εκθέσουν τους επενδυτές τους σε κινδύνους που σχετίζονται με τις κυρώσεις.»
Η οικογένεια Αλαφούζου κατηγορείται πως παρά το ότι τα ΜΜΕ της ιδιοκτησίας τους (μεταξύ αυτών ΣΚΑΪ και Καθημερινή) δημοσίως τηρούν «φιλοευρωπαϊκή, φιλοαμερικανική και φιλοουκρανική στάση» οι ναυτηλιακές δραστηριότητες «διευκολύνουν ενεργά τις ζωτικές οικονομικές δραστηριότητες της Ρωσίας, στηρίζοντας έμμεσα τη στρατιωτική εκστρατεία του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Αυτή η αντίφαση μεταξύ των διακηρυγμένων αξιών και των οικονομικών δραστηριοτήτων εγείρει θεμελιώδη ηθικά ερωτήματα.»
Το άρθρο θεωρεί πιθανόν να παραβιάζονται και οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση το άρθρο 3q του Κανονισμού 833/2014 του Συμβουλίου.
Ο ρόλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Αποτέλεσμα των καταγγελιών αυτών είναι η έκκληση για περισσότερους ελέγχους από τις «αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ελληνικές ρυθμιστικές αρχές που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή των κυρώσεων.» Μια έκκληση που προφανώς μπορεί να εκληφθεί και αντίστροφα, ως έλλειψη μέχρι σήμερα ελέγχων.
Η αναφορά στρέφεται ευθέως προς την ελληνική Πολιτεία, το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς σημειώνει πως:
«Ως κράτος μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη ευθύνη να διασφαλίσει ότι η εγχώρια ναυτιλία της συμμορφώνεται με τις διεθνείς κυρώσεις. Εάν δεν το πράξει, κινδυνεύει να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων της Δύσης και να επιτρέψει τη συνέχιση της ροής εσόδων που χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Και η αναφορά αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μία διγλωσσία εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου.