13.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ελαιόλαδο: Υποχωρούν οι τιμές – Πώς θα διαμορφωθεί φέτος η παραγωγή

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Υποχώρηση αναμένεται στις τιμές του ελαιόλαδου φέτος, μιας και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η φετινή παραγωγή θα είναι καλύτερη από αυτήν του 2023.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις η φετινή ελαιοκομική παραγωγή θα ανέλθει μεταξύ 220-230 χιλιάδων τόνων» είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι κάτι τέτοιο, θα έχει ως αποτέλεσμα την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Τα τελευταία χρόνια, τόσο ο πόλεμος της Ρωσίας με τη Ουκρανία, που αύξησε τις τιμές σε βασικά προϊόντα και παρέσυρε και το ελαιόλαδο, όσο και οι έντονες κλιματικές συνθήκες που μείωσαν σε ιστορικά χαμηλά τις παραγωγές ελαιόλαδου σε όλη τη Μεσόγειο, εκτόξευσε τις τιμές για τον καταναλωτή, και κατέστησε το «πράσινο χρυσό» είδος πολυτελείας.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου, αυτή η εικόνα πρόκειται να αλλάξει, μιας και οι παραγωγές σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες επανέρχονται σε «φυσιολογικά» επίπεδα.

Υποχωρούν οι τιμές παραγωγού

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου, οι φετινές τιμές παραγωγού θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι.

«Όταν οι ποσότητες είναι σχεδόν διπλάσιες από την περασμένη χρονιά, δεν μπορεί ο παραγωγός να πληρωθεί την ίδια τιμή με πέρυσι» επισημαίνουν.

Ήδη, οι παραγωγοί πληρώνονται περί τα 8 ευρώ το λίτρο, όμως ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι δεν θα διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ.

«Το παιχνίδι έχει έναν ευχαριστημένο και έναν δυσαρεστημένο. Αλλά πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάζουμε και τον καταναλωτή ο οποίος δυσκολεύεται να πληρώσει το λάδι στις σημερινές τιμές», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ.

«Πρέπει να αφήσουμε την αγορά να παίξει με την προσφορά και τη ζήτηση. Πέρυσι οι τιμές παραγωγού ξεπέρασαν τα 10 ευρώ και αυτή η αύξηση πέρασε και στον τελικό καταναλωτή» προσθέτει.

Αυτό θα βοηθήσει να μπει ξανά το ελληνικό ελαιόλαδο στο τραπέζι των οικογενειών. Λόγω των εκτόξευσης των τιμών πέρυσι πολλά νοικοκυριά επέλεξαν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό παρθένο ελαιόλαδο με φθηνότερα ηλιέλαια και σπορέλαια.

Αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο καθώς σε Ισπανία και Ιταλία, καθαρά ελαιοπαραγωγικές χώρες, η κατανάλωση υποχώρησε κοντά στο 18% με 20%.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου «οφείλεται στην αύξηση της τιμής αλλά και στις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών” και πρόσθεσε “θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να μπει ξανά στο τραπέζι το ελληνικό ελαιόλαδο».

Απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων

Προκειμένου να δοθεί επιπλέον αξία στο προϊόν, ο κ. Οικονόμου είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι: «ο καταναλωτής θα πρέπει να ενημερωθεί για τα οφέλη που έχει το ελαιόλαδο στην υγεία του».

Οι έλεγχοι, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να ενταθούν και ο «πράσινος χρυσός» να πωλείται τυποποιημένος και όχι χύμα και ανώνυμα το οποίο σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ «είναι συχνά και νοθευμένο».

«Εάν γίνουν όλα αυτά τότε οι όροι του ανταγωνισμού και η αγορά θα δουλέψουν από μόνοι τους», σημείωσε.

«Σίγουρα χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική, κυρίως για τις εξαγωγές και της ενίσχυσης των δράσεων, προβολής και προώθησης του προϊόντος” καταλήγοντας “όλοι πρέπει να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Σούπερ Μάρκετ: Νέα σημαντική αύξηση τζίρου των αλυσίδων παρά την προσγείωση των τιμών – Η εξέλιξη στα βασικά προϊόντα

Εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ, όπως προκύπτει από στοιχεία της...

Διεθνής ηγέτης η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Big business στην Ευρώπη με τσιπούρες και λαβράκια!  Η περίπτωση της Avrama

Ο  κλάδος  της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη δίνοντας οικονομική ανάσα και θέσεις εργασίας...

Πετρέλαιο: Βουτιά στις τιμές διεθνώς. Η επιρροή που ασκούν  στη αγορά τα αμερικανικά αποθέματα και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Βουτιά σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη με όχημα την αύξηση των αμερικανικών...