Σε απόλυτο θρίλερ εξελίχθηκε η πρώτη, κρίσιμη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου της Θουριγγίας, μετά τις εκλογές της 1ης Σεπτεμβρίου και τη νίκη του AFD. Αιτία αποτέλεσε η συμπεριφορά του βουλευτή του ακροδεξιού κόμματος Γιούργκεν Τρόιτλερ.
Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο και τον κατήγγειλε για αντισυνταγματική συμπεριφορά. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών της Θουριγγίας, ζήτησε την απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος καθώς πλέον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία.
Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική παράδοση του κοινοβουλίου της Θουριγγίας, το δικαίωμα πρώτης πρότασης υποψηφίου προέδρου του σώματος έχει το κόμμα που αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές. Αν αποτύχει να εκλεγεί, η διαδικασία επαναλαμβάνεται και, αν αποβεί και πάλι άκαρπη, στην τρίτη ψηφοφορία έχουν δικαίωμα να υποβάλουν πρόταση τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία ωστόσο θεώρησαν ότι παραβιάζεται η αρχή της πλειοψηφίας, όταν ο προεδρεύων αρνήθηκε να επιτρέψει σε βουλευτές να λάβουν τον λόγο ή να θέσει σε ψηφοφορία το αίτημα αλλαγής της διαδικασίας, η οποία, διευκρινίζεται, δεν είναι υποχρεωτική.
Επιπλέον, τα κόμματα ανησυχούσαν ότι ο πρόεδρος δεν θα επέτρεπε νέες υποψηφιότητες ούτε στην τρίτη ψηφοφορία, αλλά θα συνέχιζε επ’ αόριστον με διαφορετικούς υποψηφίους από την AfD. Στην αίθουσα δημιουργήθηκε χάος, με βουλευτές να ανταλλάσσουν χαρακτηρισμούς, με τον επικεφαλής της AfD Μπγερν Χέκε να επιτίθεται φραστικά στους βουλευτές των άλλων κομμάτων και να καταγγέλλει «καρτέλ» εναντίον του κόμματός του.
Μέσα στο χάος που επικρατούσε, δεν κατέστη καν δυνατό να διαπιστωθεί αν το σώμα είχε απαρτία, ενώ, σύμφωνα με τον διευθυντή του κοινοβουλίου, ο προεδρεύων συμπεριφέρθηκε ως εκλεγμένος πρόεδρος του κοινοβουλίου, κάτι που δεν δικαιούται.
Το CDU έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Θουριγγίας καταγγέλλοντας την συμπεριφορά του Τρόιτλερ και συνολικά των βουλευτών της AfD ως αντισυνταγματική, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Γκέοργκ Μάιερ (SPD) τάχθηκε υπέρ μιας διαδικασίας για την απαγόρευση του κόμματος.
«Ανοιχτή πόρτα» για την απαγόρευση του AFD
«Τα γεγονότα έδειξαν ότι η AfD αναλαμβάνει επιθετική, μαχητική δράση εναντίον του κοινοβουλευτισμού. Νομίζω ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια διαδικασία απαγόρευσης”, έγραψε ο κ. Μάιερ στην πλατφόρμα “Χ” (πρώην Twitter). Σύμφωνα επίσης με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του πανεπιστημίου της Ιένας Μίχαελ Μπρένερ, ο προδρεύων “όχι μόνο υπερέβη τις εξουσίες του, αλλά παραβίασε ακόμη και τα δικαιώματα των βουλευτών».
Από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ παραδέχθηκε ότι οι εικόνες από το κοινοβούλιο στην Ερφούρτη «απασχολούν και ενοχλούν πολλούς», απέφυγε ωστόσο να τοποθετηθεί σχετικά με το ενδεχόμενο διαδικασίας απαγόρευσης της AfD. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι αυτή τη στιγμή επιλαμβάνεται το κρατιδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ η διαδικασία απαγόρευσης από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο πρέπει να αποτελεί ύστατη λύση.