34.9 C
Athens
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

ΠΑΣΟΚ – Debate: Τριπλό σφυροκόπημα από τρεις κατά Διαμαντοπούλου για Τέμπη και υποκλοπές. Ανδρουλάκης κατά Δούκα – «Είσαι ο πιο ευνοημένος, αν δεν σου είχα κάνει πρόταση δεν θα είχες εκλεγεί δήμαρχος»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Με το «καλημέρα» βγήκαν τα μαχαίρια στο πολυαναμενόμενο debate μεταξύ των 6 υποψηφίων για το ΠΑΣΟΚ. Ήταν αναμφίβολα ένα ζωηρό debate με τον διάλογο να μην σβήνει ούτε λεπτό μεταξύ των έξι υποψηφίων. Όλοι κινήθηκαν εναντίον όλων, χωρίς όμως να ξεφεύγουν από το πολιτισμένο πλαίσιο. Μπορεί να αποκαλούσε ο ένας τον άλλο με τα μικρά τους ονόματα, «Νίκο μου», «Παύλο μου», «Χάρη», «Άννα», «Μιχάλη», «Νάντια», ωστόσο η ατμόσφαιρα ήταν εξαρχής εκρηκτική καθώς οι υποψήφιοι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την καινοτομία των πέντε follow up ερωταπαντήσεων μεταξύ τους.

Τα δίδυμα που ήρθαν σε αντιπαράθεση ήταν πολλά. Είχαν επιλεγεί προσεκτικά από τα επιτελεία των έξι υποψηφίων προκειμένου να αναδείξει ο ένας τα αδύναμα στοιχεία του άλλου. Σε σκληρή αντιπαράθεση ήρθαν Νίκος Ανδρουλάκης και Παύλος Γερουλάνος από πολύ νωρίς σχετικά με το «καυτό θέμα» των κόκκινων δανείων ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου δέχτηκε τριπλή επίθεση από Νίκος Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα και Μιχάλη Κατρίνη σχετικά με παλαιότερες δηλώσεις της για τα Τέμπη και της υποκλοπές.

Τα πυρά του εξαπέλυσε και κατά του Δήμαρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως είναι ο πιο ευνοημένος και «αν δεν του είχε κάνει πρόταση δεν θα είχε εκλεγεί δήμαρχος».

Σκληρή ήταν και η αντιπαράθεση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Νάντια Γιαννακοπούλου και Χάρης Δούκας συμφώνησαν πως πρέπει να μπουν κάποια όρια αλλά η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε πως: «Φεύγουν παιδιά από φτωχές οικογένειες για σπουδές στο εξωτερικό και εμείς θα κλείνουν τα μάτια σε ό,τι γίνεται σε όλο τον κόσμο;».

Επίθεση Ανδρουλάκη σε Δούκα: «Είσαι ο πιο ευνοημένος»

«Έχουμε μήνες μπροστά μας για την προεδρική εκλογή, είπε ο κ. Ανδρουλάκης όταν ρωτήθηκε για το αν θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την κυρία Σακελλαροπούλου για πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Θα δούμε το πρόσωπο. Έχουμε πρόβλημα με τους θεσμούς. Έχουμε έναν πανίσχυρο πρωθυπουργό αυτή τη στιγμή. Όχι, δεν έκανα πρόταση μομφής για ένα πρωτοσέλιδο, έκανα για τους 57 νεκρούς», είπε και προκάλεσε την αντίδραση της κυρίας Γιαννακοπούλου.

-Θα υπερψηφίζατε πρόεδρο από την κεντροδεξιά;
-Με τον κ.Μητσοτάκη όλα θα τα δούμε. πρέπει να αποκτήσουμε θεσμικά αντίβαρα. 

«Κινητοποίησες τους 270.000 που μας τίμησαν το 2021;» ρώτησε ο Χάρης Δούκας τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Χάραξα μια στρατηγική που είχε χαραχθεί εκ των προτέρων από την Φώφη Γεννηματά για πολιτική αυτονομία. Επένδυσα στην ανανέωση, το ΠΑΣΟΚ ήταν γηρασμένο κόμμα και μου κάνει εντύπωση πώς ρωτάς εσύ ο πιο ευνοημένος, που αν δεν σου είχα κάνει πρόταση δεν θα είχες εκλεγεί δήμαρχος» επιτέθηκε ο κ. Ανδρουλάκης τον κ. Δούκα.

Σφυροκόπημα Ανδρουλάκη – Δούκα – Κατρίνη κατά της Διαμαντοπούλου για Τέμπη, υποκλοπές, επιτελικό κράτος

Η Άννα Διαμαντοπούλου ρωτήθηκε αν υπήρξε ή όχι σκάνδαλο υποκλοπών και αν υπήρξε επιεικής προς την κυβέρνηση για τα Τέμπη. «Το χαρακτήρισα μείζον θέμα με ανάρτησή μου», απάντησε εκείνη και πρόσθεσε ότι πρέπει να περιμένουμε τη δικαιοσύνη να αποδώσει τις πραγματικές ευθύνες. «Δεν μπορεί να υπάρχει χειραγώγηση των θεσμών και αυτό ισχύει και στα Τέμπη», πρόσθεσε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με παρέβαση του την κατηγόρησε ότι θεωρεί πως ο πρωθυπουργός «βάλλεται κακώς για τις υποκλοπές» και την ρώτησε αν εξακολουθεί να το πιστεύει. «Όχι», απάντησε εκείνη και επανέλαβε ότι η σκευωρία έπρεπε να αποκαλυφθεί από τη δικαιοσύνη.  «Όταν ήρθαν στοιχεία ήμουν κι εγώ απόλυτη», είπε. 

Ο Χάρης Δούκας ρώτησε για την τραγωδία των Τεμπών και την κατηγόρησε ότι παλαιότερες δηλώσεις της αποτέλεσαν «σωσίβιο» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Οι παθογένειες στον ΟΣΕ είναι γνωστές από χρόνια, και όσο κι αν υπάρχει συνολικά πρόβλημα, υπάρχει», του απάντησε. Όταν ρωτήθηκε από τον κ. Δούκα αν συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση των τρένων, του είπε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν απολύτως αποτυχημένη.

«Δεν θυμάμαι δηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος πριν την υποψηφιότητά σας», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης στην Άννα Διαμαντοπούλου. «Διαστρεβλώνετε συστηματικά» του απάντησε. 

Γερουλάνος κατά Διαμαντοπούλου: «Λείπεις 11 χρόνια από τις μάχες»

Πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον, είπε η Αννα Διαμαντοπούλου. Δουλεύω συστηματικά για το αύριο, τις νέες πολιτικές, τη νέα γενιά, αυτά πρέπει να φέρουμε στην επιφάνεια, ώστε να μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα και αυτοδύναμο. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλήσει για τη νεά εποχή. θα είμαστε πρώτο κόμμα και θα ερωτηθούν οι άλλοι και όχι εμείς. 

Στην ερώτηση ποιον θα έβλεπε κυβερνητικό εταίρο, είπε η ΝΔ είναι ο αντίπαλος πόλος, όχι πολεμικά, για τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δούμε.

-Λείπεις 11 χρόνια Αννα από τις μάχες είπε σε παρέμβαση ο Παύλος Γερουλάνος και ρώτησε: Πώς ελπίζεις να γυρίσεις πίσω και να εμπνεύσεις εμάς;

– Αν ρωτήσεις τους πολίτες τι είναι η Διαμαντοπούλου, θα σου πουν όλοι ΠΑΣΟΚ, απάντησε εκείνη.
-Απείχες από τρεις εκλογικές μάχες, επέμεινε ο κ. Γερουλάνος, πού ήσουν;
-Έμεινα στην παράταξη, ήμουν σε όλες τις εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ, είπα όχι στην κομματική ζωή για ένα διάστημα.

Ν. Γιαννακοπούλου: «Θα κατέθετα πρόταση μομφής για τα Τέμπη»

«Με ποια κριτήρια ψήφισε το ΠΑΣΟΚ διατάξεις του νόμου για τις υποκλοπές: Κάνω ότι αποφασίζει η κοινοβουλευτική ομάδα, ακόμη κι αν έχω αντίρρηση», είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου. «Είμαι από τους πρώτους βουλευτές που βγήκα να υποστηρίζω τον κ. Ανδρουλάκη. Όμως, πρέπει να λειτουργούμε πρώτα θεσμικά το κόμμα μας. θα έκανα κάτι διαφορετικό, θα κατέθετα πρόταση μομφής για τα Τέμπη». 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αντέτεινε ότι ο νόμος Τσιάρα πήγε με δική του πρωτοβουλία στο ΣτΕ και βγήκε αντισυνταγματικός.  «Θα επιμείνω, θα ήταν πιο θεσμικό να είχες κάνει πρόταση μομφής για τους χειρισμούς και όχι από ένα πρωτοσέλιδο», απάντησε η κυρία Γιαννακοπούλου.

«Επί αείμνηστης Φώφης Γεννηματά λειτουργούσαν τα όργανα. Σίγουρα πολύ περισσότερο, σίγουρα πολύ περισσότερο από ό, τι ήταν η κοινοβουλευτική ή από ό, τι το ζητήματα της Κοινοβουλευτικής ομάδας. Γιατί όντως ζήσαμε πράγματα τα οποία θα μπορούσαμε σίγουρα να τα είχαμε κάνει καλύτερα. Νίκο,  και ξέρεις ότι το έχω πει στα όργανα Πάρα πολλές φορές. Προφανώς δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς τόσα χρόνια και μετά από τόσες συνεδριάσεις που είχαμε κάνει τι ακριβώς είχε γίνει».

Η επίθεση της Νάντιας Γιαννακοπούλου κατά του Νίκου Ανδρουλάκη συνεχίστηκε με την ίδια να απορεί πως θα πείσει 2 εκατ. ψηφοφόρους που απείχαν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

«Το ΠΑΣΟΚ πριν από λίγα χρόνια δεν μπορούσε να μοιράσει φυλλάδιο σε λαϊκή των Εξαρχείων, τώρα μας ακούει η κοινωνία. Διορθώνοντας λάθη και με πιο επιθετική επικοινωνιακή πολιτική μπορούμε να αναμετρηθούμε με τη ΝΔ», απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Άγρια κόντρα Δούκα – Διαμαντοπούλου για τον δήμο Αθηναίων

Τα μαχαίρια με αφορμή τον Δήμο Αθηναίων βγήκαν μεταξύ του Δημάρχου Χάρη Δούκα και της Άννας Διαμαντοπούλου. «Ποιο είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο δήμο»; ρώτησε η Άννα Διαμαντοπούλου τον Χάρη Δούκα. «Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο, εγώ πάντα ήμουν ΠΑΣΟΚ»

«Στο δήμο υπάρχουν απόψεις δικές σου, που δεν είναι ΠΑΣΟΚ. Αυτή η προσέγγιση έχει να κάνει με τη συνεργασία αυτή ή είναι δικές σου απόψεις;» τον κατηγόρησε η κ. Διαμαντοπούλου.

«Είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ, ήμουν γραμματέας στον τομέα Ενέργειας, όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ, και οι άνθρωποι στα Εξάρχεια, για το μετρό, έχουν δικαίωμα στο δημόσιο χώρο.

Δεν είπα ποτέ ότι η συνεργασία (στον Δήμο Αθηναίων) ήταν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και είναι βαθιά προσβλητικό αυτό. Ημουν ΠΑΣΟΚ πάντα, ΠΑΣΟΚ μια ζωή, δεν έφυγα ποτέ και η παράταξη μας το ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που είναι τώρα δημοτική αρχή και οι άλλες είναι ανεξάρτητες παρατάξεις. Και θέλω να σου πω και κάτι άλλο, Άννα, διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να τα έχουμε ξεκάθαρα. Εγώ κάνω μέτωπο και οφείλω να το πω με τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων που ιδιωτικοποιεί παιδεία, υγεία και μεταφορές και δημιουργεί τρομερή επισφάλεια και ανασφάλεια στους πολίτες», είπε ο κ. Δούκας. 

Ν. Γιαννακοπούλου: «Με έχουν εξαφανίσει όπως ο Στάλιν τον Τρότσκι»

«Για τα συμφέροντα μιλάω με ονοματεπώνυμα, είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό με έχουν εξαφανίσει όπως ο Στάλιν τον Τρότσκι». Το Mega, το Βήμα, τα Νέα.  Δεν είναι η Νάντια απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη», είπε.

Πεδίο μάχης η εξωτερική πολιτική

Σκληρό πεδίο μάχης αποδείχθηκε η εξωτερική πολιτική. « Η συμφωνία των Πρεσπών έχει σοβαρά προβλήματα και τα είχα επισημάνει εγκαίρως. Από την ώρα που είναι διακρατική συμφωνία πρέπει να τηρείται », τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου όταν ρωτήθηκε για τη στάση της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας που την αμφισβητεί.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει όλα τα μέσα για να υπερασπισθεί τα θετικά της συμφωνίας. Η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε νέα πρόκληση την αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος στη Κύπρο υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται άμεσα σχέδιο της Ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει της νέας πρωτοβουλίας του γ.γ του ΟΗΕ.

Ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει ξανά τον πατριωτικό του χαρακτήρα προτάσσοντας το ΒΕΤΟ , εφόσον χρειαστεί, απέναντι στη Τουρκία. Ζήτησε από τον Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει αν θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί το ΒΕΤΟ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να απαντά πως είναι διαφορετικά το ΒΕΤΟ για τη Τουρκία από το ΒΕΤΟ π.χ για τα φορολογικά .

Η κ. Γιαννακοπούλου ρώτησε τον Μιχάλη Κατρίνη αν όταν ήταν πρόεδρος στη Κ.Ο είχε συννενόηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη για τα εθνικά θέματα γιατί διαπιστώνει διαφορετικές αντιλήψεις. Ο κ. Κατρίνης απάντησε πως πάντα υπερασπίστηκε τις διαχρονικές πατριωτικές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα εθνικά θέματα .

«Στα μαχαίρια» Ανδρουλάκης – Γερουλάνος για τα κόκκινα δάνεια και το δανειολόγιο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρενέβη στην απάντηση του Παύλου Γερουλάνου σε ερώτηση για το δανειολόγιο και τα κόκκινα δάνεια. Του διευκρίνησε ότι αυτά που προτείνει είναι ήδη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα, ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει ότι είναι «τζούσι» ότι 11 βουλευτές βγήκαν απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους κάλεσε να ψηφίσουν τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. 

Π. Γερουλάνος: Στην πρόσφατη εκδήλωση που έκανα στη ΔΕΘ πρότεινα το δανειολόγιο, ένα μέτρο το οποίο ουσιαστικά διασφαλίζει τη διαφάνεια των δανείων. Απαιτεί από τις τράπεζες να έχουν πλήρη ιστορικό του τι έχει συμβεί στα δάνεια μέχρι σήμερα, τι είναι κεφάλαιο, τι είναι τόκοι υπερημερίας, τι είναι τόκοι κανονικοί. Αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα το υιοθετούσε; Και αν ναι, γιατί δεν το πρότεινε νωρίτερα;

Ν. Ανδρουλάκης: Κατ αρχάς, αγαπητέ μου Παύλο, το μέτρο αυτό είναι ήδη στο πρόγραμμά μας. Το διάβασα το μέτρο αυτό που προτείνεις. Το δανειολόγιο. Το μέτρο αυτό είναι ήδη στο πρόγραμμά μας, όπου γράφουμε το εξής και είναι ήδη αναρτημένο και το έχουμε δώσει και στη δημοσιότητα από τις εθνικές εκλογές. Οι εταιρείες υποχρεούνται να παρέχουν και αναλυτική κίνηση της εξέλιξης της οφειλής, των επιτοκίων και των χρεώσεων, ώστε οι δανειολήπτες να είναι σε θέση να ελέγχουν και να αμφισβητούν το ύψος της πραγματικής οφειλής και με αυτό τον τρόπο να διασφαλίζεται η διαφάνεια στις συζητήσεις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ρύθμισης. Είναι ήδη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Παρέμβαση της Διαμαντοπούλου στον Γερουλάνο για τις μικρές επιχειρήσεις

Ακολούθησε διάλογος ανάμεσα στον Παύλο Γερουλάνο και τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Νίκο ξέρεις ότι φέρνω προτάσεις. Το θέμα είναι έχουμε κληθεί να φέρνουμε προτάσεις;» Στη συνέχεια η κ. Διαμαντοπούλου απευθύνθηκε στον Παύλο Γερουλάνο, σχετικά με τις μικρές επιχειρήσεις και τι πρέπει να γίνει. Έχασε, όμως, το χρονικό περιθώριο που έχει τεθεί. 

«Είναι σημαντικό αν αρθούν τα κριτήρια που εμποδίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον τραπεζικό δανεισμό», είπε ο κ. Γερουλάνος. Η κ. Διαμαντοπούλου επιχείρησε να επανέλθει, αλλά οι συντονιστές της θύμισαν ότι δεν είχε πια το δικαίωμα, βάσει των όρων που έχουν συμφωνηθεί. 

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει αυστηρή αντιπολίτευση» είπε στην πρώτη παρέμβασή της η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Π. Γερουλάνος: «Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ άδικο»

«Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ άδικο γιατί ουσιαστικά φορολογούμε το επάγγελμα και όχι εισόδημα. Φορολογούμε τον άνθρωπο ανάλογα με αυτό που κάνει και όχι ανάλογα με αυτό που βγάζει. Συμβαίνει διότι το κράτος έχει αποτύχει ξανά και ξανά να θέσει σωστούς ελέγχους και να διασταυρώσει τα στοιχεία τα οποία πλέον υπάρχουν στο διαδίκτυο», τόνισε ο κ. Γερουλάνος.

Α. Διαμαντοπούλου: «Χρειάζεται μεταρρύθμιση στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών»

«Είναι εξωφρενικό να αντιμετωπίζονται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τον ίδιο τρόπο, χρειάζεται μεταρρρύθμιση», είπε η Αννα Διαμαντοπούλου.

Χ. Δούκας για μη κρατικά πανεπιστήμια: «Έχει δίκιο η Νάντια»

Έπειτα από παρέμβαση της Νάντιας Γιαννακοπούλου σχετικά με την την ανάγκη να μπει τάξη στο χώρο των Πανεπιστημίων που θα βοηθήσει την ανάπτυξη, ο Χάρης Δούκας εμφανίστηκε θετικός στην αναθεώρηση του άρθρου 16. «Έχει δίκιο η Νάντια» τόνισε.

 «Πρέπει να μπουν όροι και κανόνες γιατί είναι ζούγκλα» πρόσθεσε.

«Φεύγουν παιδιά από φτωχές οικογένειες για σπουδές στο εξωτερικό και εμείς θα κλείνουν τα μάτια σε ό,τι γίνεται σε όλο τον κόσμο;» είπε με παρέμβαση της η Άννα Διαμαντοπούλου. 

Ο κ. Δούκας, απάντησε: «Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Γερουλάνος ενώ έχει κατατεθεί μία νομοθετική παρέμβαση, συζητάνε για τις επιμέρους διατυπώσεις και τα άρθρα. Θα έπρεπε αυτό να είναι μία συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ακριβώς αυτή η λειτουργία να αλλάξει και να είμαστε μαζί όταν καταθέτουμε μια τόσο σημαντική παρέμβαση για τα funds.

Να πω επίσης και για τα πανεπιστήμια γιατί έγινε μια συζήτηση. Μιλάμε σήμερα για εξαγορά ιδιωτικών σχολείων από funds και μιλάμε για εμπόριο τίτλων χωρίς αξία και αυτό είναι κάτι κατακριτέο.

Να πούμε και για τα θέματα των μπόνους διότι ανακοίνωσαν 3 δισ. το πρώτο εξάμηνο οι τράπεζες κέρδη, υπερκέρδη και 6 δισ. μέσα στη χρονιά, όταν τις έχουμε ανακεφαλοποιήσει τρεις φορές έχοντας δώσει 40 δισ. Και το μπόνους και το μέρισμα να φορολούνται από 5%, όταν όλοι οι υπόλοιποι έχουμε φόρο 30-40%. Αυτό δείχνει ότι είναι άδικη η φορολογική πολιτική.

Δώσαμε μέσα στην πανδημία 50 δισ. για την υγεία και έχουμε επίταξη γιατρών και εξοντωμένο το ΕΣΥ. Αν τα είχαμε αξιοποιήσει αλλιώς, είχε γίνει ανακατανομή δηλαδή των ευρωπαϊκών πόρων η συνθήκη σήμερα θα ήταν τελείως διαφορετική».

Μ. Κατρίνης: «Υπάρχουν δύο Ελλάδες»

Ο Μιχάλης Κατρίνης, αναφερόμενος στις λίγες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και στις πολλές που δεν έχουν τόνισε πως υπάρχουν δύο Ελλάδες.

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα νέα ζευγάρια, τους νέους ανθρώπους, τους πολίτες στη χώρα. Είναι πολύ δύσκολη εξίσωση η εύρεση, η ενοικίαση, η αγορά κατοικίας. Και μπορεί η κυβέρνηση να φέρει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δώσει ένα αδιάθετο στοκ κατοικιών. Εγώ προτείνω οργανισμό Εργατικής Κατοικίας που θα αξιοποιήσει δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου. Όμως το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο δεν δίνει δάνεια όχι μόνο σε νέα ζευγάρια για να αγοράσουν σπίτι. Δεν δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις.

Υπάρχουν δύο Ελλάδες. Υπάρχει η Ελλάδα που 370 επιχειρήσεις παίρνουν 17.5 δισ. με 2% επιτόκιο από το ταμείο ανάκαμψης και 399.000 επιχειρήσεις συνωστίζονται για να πάρουν ένα δάνειο με 7 και 8%, αν το πάρουν. Άκουσα για μικροπιστώσεις. Ψηφίστηκε. Δεν υλοποιείται.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχει μια οικονομία η οποία είναι για λίγες επιχειρήσεις. Υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία δεν αξιοποιεί και τα 700 εκατομμύρια από το Airbnb που παίρνει έσοδα για να μπορέσει να κατασκευάσει κατοικίες.

Και βεβαίως όσον αφορά τη μείωση του φόρου κατοικίας για τον ΕΝΦΙΑ που η κυβέρνηση πανηγυρίζει, θέλω να πω ότι η αύξηση αντικειμενικών αξιών συμπαρέσυρε πάνω από 20 άλλους φόρους, τους οποίους πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες».

Π. Γερουλάνος: Χαρακτήρισε ασφαλιστικό, δημογραφικό και κόκκινα δάνεια «βόμβες»

Στη δεύτερη ενότητα που αφορά το δημογραφικό, ο Παύλος Γερουλάνος. χαρακτήρισε το ασφαλιστικό, το δημογραφικό και τα κόκκινα δάνεια τρεις βόμβες. «Η συντεταγμένη νόμιμη μετανάστευση θα μπορούσε να βοηθήσει». 

Ν. Γιαννακοπούλου: «Ήρθε η ώρα να δούμε συνολικά το μεταναστευτικό»

«Να προσελκύσουμε νέους μετανάστες ή να ακολουθήσουμε πολιτική κλειστών συνόρων» ήταν η ερώτηση προς τη Νάντια Γιαννακοπούλου. «Έχει έρθει η ώρα να δούμε συνολικά το μεταναστευτικό, αλλά πάντα με τη φύλαξη των συνόρων μας και την τήρηση των διεθνών κανόνων. να δούμε στοχευμένα, συνολικά ποια είναι η στάση της Ευρώπης και να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας και τη στάση της χώρας μας». 

Ο Χάρης Δούκας με παρέμβαση του, ρώτησε πόσες φορές συζητήθηκαν αυτά τα θέματα στο κόμμα: «δεν θυμάμαι να έχει γίνει τέτοια συζήτηση στο κόμμα, όπως και για άλλα μείζονα θέματα. Να υπάρξει βαθιά κουβέντα για την αντιμετώπισή της από το κόμμα μας».  Ο κ. Δούκας στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αυτοδιοικητική εμπειρία της κυρίας Γιαννακοπούλου, που του επισήμανε ότι δεν έχει. Η Άννα Διαμαντοπούλου, σημείωσε ότι το μεταναστευτικό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και αφορά τις επενδύσεις στην Αφρική και συνολική πολιτική για το μεταναστευτικό.

Α. Διαμαντοπούλου: «Τα νέα παιδιά δεν θέλουν την ξύλινη γλώσσα των κομμάτων»

«Τα νέα παιδιά δεν θέλουν την ξύλινη γλώσσα των κομμάτων, είναι πολύ ουσιαστικό να δούμε τους νέους, να δούμε την τενχητή νοημοσύνη, το στεγαστικό, τον τρόπο που ζουν και ερωτεύονται», είπε η Άννα Διαμαντοπούλου. 

Χ. Δούκας: «Τα επιδόματα της κυβέρνησης είναι στην λάθος κατεύθυνση»

Στην ερώτηση αν σωστά αναμορφώθηκε το επίδομα ανεργίας, ο κ. Δούκας εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης τονίζοντας ότι τα επιδόματα είναι στη λάθος κατεύθυνση.

«Χρειάζεται ριζική ανακατεύθυνση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το αναπτυξιακό μοντέλο. Η κοινωνική στέγαση είναι πρόβλημα για τους νέους. Στο εξωτερικό σε μεγάλα κτίρια υπάρχει η νόρμα το 10% να περνάει στους νέους. 

Νομίζω ότι η επιδοματική προσέγγιση που ακολουθεί η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης είναι στη λάθος κατεύθυνση διότι στην πραγματικότητα δημιουργεί μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών όπου περιμένουν ένα επίδομα, ένα pass, ένα voucher, ένα κουπόνι και όταν τους το δίνουν, πρέπει και να χειροκροτάνε. Και αυτός είναι ο λόγος που η νέα γενιά φεύγει ή πολλές φορές μένουν και στη χώρα, ψηφιακοί νομάδες και δουλεύουν με πολύ χαμηλές αμοιβές, νεόπτωχοι, σε συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες Για αυτό και νομίζω ότι χρειάζεται μια ριζική ανακατεύθυνση στον τρόπο που προσεγγίζουμε συνολικά το παραγωγικό μοντέλο και για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να ενισχύσουμε στην πράξη την καινοτομία, την εξωστρέφεια, με σημαντικά κίνητρα και τις νέες καλές θέσεις εργασίας. Και θέλω να πω επίσης ότι ένα μεγάλο πρόβλημα των νέων είναι η κοινωνική στέγη. Η κοινωνική στέγαση. Και υπάρχει μια νόρμα στο εξωτερικό, που λέει ότι αν φτιάχνεις πολύ μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα, το 10% θα πρέπει να γίνεται εργατική κατοικία και να στηρίξει για παράδειγμα τους φοιτητές. Και ρωτάω: Φτιάχνονται πολύ μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις στη χώρα, για παράδειγμα στο Ελληνικό. Το 10% θα ισχύσει για αυτή την πολύ μεγάλη επένδυση, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης; Θα ισχύσει αυτή η κοινωνική νόρμα που θα δώσει πολύ μεγάλη βοήθεια στα νέα παιδιά και τις οικογένειες; Και είναι μια δημόσια ερώτηση που απευθύνω και θα ήθελα μια απάντηση».

Ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτήθηκε αν είναι πιο κοντά στο οικονομικό μοντέλο του Ανδρέα Παπανδρέου ή του Κώστα Σημίτη. «Το πρότυπο της δεκαετία του ’80, επικαιροποιημένο, στην υγεία, στην παιδεία, όλα αυτά κάνουν επιτακτική την επαναφορά αυτού του προτύπου. Νοσοκομεία, γιατρούς, προσωπικό, αυτό ζητούν όπου κι αν πήγα σε όλη τη χώρα».

Α. Διαμαντοπούλου: Υπερασπίζομαι μόνη μου το νόμο για την Παιδεία

«Γιατί δεν φέρατε στη βουλή το πλαίσιο του νόμου Διαμαντοπούλου που είχε δεσμευθεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα φέρει», ρώτησε η Άννα Διαμαντοπούλου τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Θέσαμε στον δημόσιο διάλογο θέματα που ήταν στη συζήτηση τότε», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και η κ. Διαμαντοπούλου αντέτεινε ότι έχει την αίσθηση ότι υπερασπίζεται μόνη της το νόμο της και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει φέρει μια συνολική πρόταση για την Παιδεία. «Μα, πως δεν έχει φέρει; όλα αυτά είναι στο πρόγραμμά μας. Η παιδεία παρακμάζει γιατί για τη ΝΔ όλα είναι εμπόριο και στην Υγεία και στην Παιδεία». 

Επίθεση Γιαννακοπούλου σε Ανδρουλάκη: «Δεν είσαι ο μόνος υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ»

Επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε η Νάντια Γιαννακοπούλου, τονίζοντας ότι δεν είναι ο μόνος υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ. «Έχετε αυτοκυρηχθεί υποστηριχτής του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι άλλοι δεν είμαστε; Δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα», του είπε

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα σχόλιο γιατί δεν κατάλαβα τι ακριβώς είπε ο κ. Ανδρουλάκης πιο πριν για την ανάγκη να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ, να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε ποιους, τους υποψήφιους προέδρους του; Θεωρείτε ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι εδώ πέρα, στελέχη με τεράστια εμπειρία δεν υπερασπιζόμαστε το ΠΑΣΟΚ; Γιατί εγώ προσωπικά δεν αισθάνομαι καθόλου έτσι. Εκτός αν έχετε αυτοανακηρυχθεί από μόνος σας για κάποιο λόγο ότι είστε ο υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι άλλοι με την πορεία μας, με τους αγώνες μας δεν είμαστε. Αν είναι έτσι, βγείτε και πείτε το ευθέως ενώπιον όλων των πολιτών που μας βλέπουν αυτή τη στιγμή, γιατί νομίζω ότι δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα, όπως όλο αυτό το χρονικό διάστημα βάζετε» είπε η κ. Γιαννακοπούλου.

Δούκας για τα εθνικά: «Να έχουμε ξεκάθαρες γραμμές»

Ξεκάθαρες γραμμές για τα εθνικά ζητήματα, ζήτησε ο Χάρης Δούκας, με τον Γιώργο Κουβαρά να του επισημαίνει ότι η ερώτησή του αφορούσε τα 12 μίλια. 

«Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές διότι θα μου επιτρέψετε να πω, πήγα και στην Μυτιλήνη αλλά πήγα και πάνω στα σύνορα, στον Έβρο και η συνθήκη είναι ξεριζωμός. Διότι φεύγουν οι κάτοικοι, διότι ακόμη και τα σχολεία συγχωνεύονται εκεί και έχουμε ξεχάσει αυτό που έλεγε η Μελίνα Μερκούρη ότι προφανώς τα σύνορα δεν είναι ποινή αλλά τιμή και ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκινάει από τα σύνορα μας. Και για αυτό και λέω ότι πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες, απολύτως ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και το θέμα της ΑΟΖ και μόνο αυτό να διευθετηθεί στη Χάγη. Και τίποτα άλλο. Για να συμβεί βεβαίως αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να έχει προσυπογράψει το δίκαιο της θαλάσσης κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει».

«Ο ελληνισμός είναι ενιαίος και αδιαίρετος», είπε στη συνέχεια ο Μιχάλης Κατρίνης αναφερόμενος στο Κυπριακό. «Η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική κατευνασμού».

Διάλογος Ανδρουλάκη – Κατρίνη για τον ευρωστρατό

«Ο ευρωστρατός είναι κάτι κρίσιμο, θέλω να σε ρωτήσω πώς φαντάζεσαι ότι πρέπει να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο», ρώτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης τον Μιχάλη Κατρίνη. «Μακάρι οι ευρωπαίοι να εννοούσαν αυτά που λένε» απάντησε εκείνος.

-Μπορεί να υλοποιηθεί σχέδιο κοινής εξωτερικής πολιτικής; επανήλθε ο κ.Ανδρουλάκης
-Αν δούμε την επιθετική πολιτική του Ερντογαν, ναι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το βέτο σε μια πραγματική απειλή που είναι η Τουρκία.

Μ. Κατρίνης: «ΤΟ ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει τον πατριωτικό του χαρακτήρα»

«Το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα.  Το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτη την ενδοτική πολιτική πρέπει να αντισταθεί βάζοντας “κόκκινες γραμμές”» απάντησε ο Μιχάλης Κατρίνης σε παρέμβαση του Χάρη Δούκα.

Π. Γερουλάνος: «Εμείς είμαστε με το διεθνές δίκαιο»

«Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη, κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει μέσω της Χάγης. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παίξει το ρόλο σταθεροποιητικού παράγοντα. Η Τουρκία παίζει το ρόλο του αποσταθεροποιητικού παράγοντα για να παίρνει λεφτά. Εμείς είμαστε με το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο κ. Γερουλάνος

«Στα μαχαίρια» Γιαννακοπούλου – Κατρίνης για το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ

Σκληρή αντιπαράθεση είχαν η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Κατρίνης σχετικά με το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ.

«Μιλάτε για πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, είναι διαφορετικές από τότε που είσασταν επικεφαλής της ΚΟ, από τώρα που είσαι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, τις δικές σου θέσεις έφερνες, υπήρχε συνεννόηση με τον πρόεδρο;» είπε η κ. Γιαννακοπούλου.

«Τώρα φέρνω τις θέσεις μου, έφερνα πάντα τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ», απάντησε.

Νωρίτερα, ο κ .Κατρίνης είχε πει: 

«Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα. Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να βάλει και πάλι τις κόκκινες γραμμές μιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής που υιοθετήθηκε από το 1974 μέχρι σήμερα και έγινε αποδεκτή και από τον Ανδρέα Παπανδρέου και από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και από όλους τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης. Δυστυχώς φαίνεται να γκριζάρει την τελευταία 5ετία του κ. Μητσοτάκη.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα να χαριεντίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον κύριο Ερντογάν λίγο μετά την εμπρηστική τοποθέτηση του κυρίου Ερντογάν στον ΟΗΕ που ζητάει αναγνώριση ψευδοκράτους της Κύπρου. Και προφανώς δεν είναι μόνο θέμα αντίδρασης της Κύπρου. Εκτός αν συμφωνούμε με τη στρατηγική Μητσοτάκη που έχει βάλει το Κυπριακό στο ράφι. Εδώ είναι ο Ελληνισμός, είναι ενιαίος και αδιαίρετος.

Επισκέφθηκα την Κύπρο και είπα ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί το αμυντικό δόγμα Ελλάδας Κύπρου και βεβαίως το Κυπριακό είναι ζήτημα διεθνούς δικαίου και δεν είναι διμερές ζήτημα αυτό. Εμείς ως χώρα και ως ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε. Αλβανία και το κράτος των Σκοπίων δορυφορικά της Τουρκίας. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια στενή σύνδεση και πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση».

Ο Χάρης Δούκας παραδέχτηκε το λάθος του ΠΑΣΟΚ και τόνισε πως έπρεπε το κόμμα να είχε ψηφίσει την επιστολική ψήφο.

Ένταση προκλήθηκε και μεταξύ δημοσιογράφων – υποψηφίων. Στην ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά «ποια στάση θα τηρήσει στον δεύτερο γύρο εφόσον δεν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος» αντέδρασε έντονα ο Μιχάλης Κατρίνης και την χαρακτήρισε αντιθεσμική.

Ν. Ανδρουλάκης: «Θα πάρουμε πρωτοβουλία για τα αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης»

«Η θέση μας για τις σχέσεις κράτους- εκκλησίας είναι πάγια», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Παρακμάζουν οι θεσμοί, το 2024 κινδυνεύουμε από θεσμική χρεοκοπία, είπε. Θα πάρουμε πρωτοβουλία να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

«Κατ’ αρχάς το να λέει κάποιος ότι είναι ένα το βέτο, ταυτίζοντας το ενωσιακό με το φορολογικό, νομίζω ότι είναι παράλογο. Όταν το λέμε και μας ακούνε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, δεν ισχύει αυτό το πράγμα. Μην το συνεχίζετε. Δεύτερο θέμα. Οι θεσμοί είναι ένα κορυφαίο ζήτημα στην Ελλάδα. Παρακμάζουν οι θεσμοί. (…) Το 2024 κινδυνεύουμε από θεσμική χρεοκοπία.

Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Γι’ αυτό πέρα από αυτό που θέσατε, εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλία στη συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να είναι μια επιλογή ενός κόμματος, ενός πρωθυπουργού.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διάκρισης των εξουσιών και εύρυθμης λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί στον βωμό της συγκάλυψης των υποκλοπών να λέει ο Άρειος Πάγος ότι είναι πλημμέλημα, να παρακολουθεί ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας τι μήνυμα είναι εντός και εκτός της χώρας, όταν είμαστε σε μια τόσο κρίσιμη γεωπολιτική περιοχή. Και βέβαια θεσμικά ζητήματα ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης, όχι μόνο. Πρέπει να έχουν πόρους για να έχουν υπηρεσίες. Και στη ΔΕΘ, στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ένας από τους πυλώνες των θεσμικών μεταρρυθμίσεων είχε όλα αυτά τα ζητήματα».

Ν. Γιαννακοπούλου: «Όλοι βάζουμε υποψηφιότητα για να είμαστε στον β’ γύρο»

Σε ερώτηση για τη στάση που θα τηρήσει μετά τον πρώτο γύρο, εφόσον δεν προκριθεί η ίδια, η Νάντια Γιαννακοπούλου απάντησε:

«Πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι για να αλλάξουμε τη χώρα και πρέπει να πείσουμε, είπε και πρόσθεσε ότι η επιλογή της να θέσει θέμα ηγεσίας από το βράδυ των ευρωεκλογών, έχει δικαιωθεί. προφανώς ήταν αποτυχία, έβρεχε ψηφοφόρους και εμείς κρατούσαμε ομπρέλα, είπε. 

Στην ερώτηση αν επανεκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης τι θα κάνει και αν είναι δεδομένη η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι έχει υπηρετήσει την παράταξή της και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή».

Την στήριξη του στον Νίκο Ανδρουλάκη εξέφρασε ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος τόνισε πως αν βρισκόταν στη θέση του θα έκανε ακριβώς το ίδιο. «Οποιαδήποτε γνώση θα είχα για μια υπόθεση υποκλοπών, αν φορούσε εμένα θα το χειριζόμουν με τον ίδιο τρόπο, είπε ερωτηθείς σχετικά ο Παύλος Γερουλάνος.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές που κατέβηκε χωρίς να είναι βουλευτής, ο Παύλος Γερουλάνος απάντησε: «Εγινε με Ανδρουλάκη και Κασσελακη. Ειδαμε να εξατμίζονται τα ποσοστά γιατί σε μεγάλες μάχες ήταν δια του αντιπροσώπου .Σε εμας με τον κ. Κατρίνη. Ακόμη χειρότερα έγιναν στον ΣΥΡΙΖΑ που έγινε 40 κομμάτια. Κι εγω λεω πως με δύο εκλογικές αναμετρησεις να αναθεωρήσουμε και να εκλέξουμε αρχηγό που θα είναι μέσα στη Βουλη να αντιπαρατεθεί στη ΝΔ».

Οι τελικές τοποθετήσεις των υποψηφίων

Ν. Ανδρουλάκης: «Τα δύσκολα είναι πίσω- Μπορούμε να ανανεώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που υπογράψαμε τον Δεκέμβριο του ’21»

Π. Γερουλάνος: «Η επιλογή νίκης σημαίνει μια ηγεσία που θα φέρει ψηφοφόρους. Η υποψηφιότητά μου φέρνει ενότητα, φέρνει πείρα. Το δίλημμα είναι επιλογή νίκης».

Ν. Γιαννακοπούλου: «Είμαστε εδώ γιατί τόλμησα το βράδυ των ευρωεκλογών να πω αυτό που σκεφτόμασταν όλοι Θέλω να είμαι χρήσιμη, όχι ευχάριστη, κόντρα στο «κάτσε στ’ αυγά σου». Λέω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει για να πείσει ότι μπορεί να αλλάξει τη χώρα. Δεν μπορεί να βολεύεται με μικρά βήματα. Πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας, σπάστε τους μηχανισμούς, μπείτε μέσα».

Α. Διαμαντοπούλου: «Να κοιτάξουμε τη νέα εποχή, το κόμμα μας να γίνει συμμετοχικό, η ηγεσία μας πρέπει να έχει διεθνή εμπειρία, και στη βουλή και στην κυβέρνηση. Ελάτε να ψηφίσετε, να ξεπεράσουμε τις 400.000. να είμαστε την άλλη μέρα όλοι ενωμένοι. Για να ψηφίσουμε πρωθυπουργό και όχι απλά πρόεδρο».

Χ. Δούκας: «Δεν συμβιβάζομαι ότι οι καλές μέρες είναι μόνο στις αφηγήσεις των μεγαλύτερων. Τώρα κρίνεται αν θα δοθεί μια νέα ευκαιρία, για μία έφοδο στο μέλλον. Χρειαζόμαστε συμμετοχή, συλλογικότητα και ενότητα. Θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση; Ή θέλουμε ένα μικρό φοβικό ΠΑΣΟΚ; Σηκώνουμε ανάστημα και θα νικήσουμε».

Μ. Κατρίνης: «Απευθύνομαι σε όλους εσάς που θέλετε να αλλάξει η ζωή σας. Είμαι εδώ με δύναμη και πίστη για μια μεγάλη παράταξη που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. σας ζητή να στηρίξετε ένα καθαρό πρόσωπο και μια πεντακάθαρη πρόταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Νέα σενάρια για αλλαγές στο εκλογικό νόμο: Πού συμφωνούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στο προσκήνιο της πολιτικής επικαιρότητας επανέρχεται το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Τα...

Κυριαρχία Μητσοτάκη στη Βουλή: Με ψήφους ρεκόρ πέρασε ο προϋπολογισμός – τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Με 159 ψήφους υπέρ του συνολικού προϋπολογισμού και 258 βουλευτές να στηρίζουν τις αμυντικές...

ΠΑΣΟΚ: Τα πρόσωπα – κλειδιά που θα αναλάβουν σημαντικές θέσεις – Ο ρόλος Δούκα, Γερουλάνου, Διαμαντοπούλου

Στα άμεσα σχέδια του Νίκου Ανδρουλάκη μετά την επανεκλογή το στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ...