Τη σαρωτική επέκταση της συνδεσιμότητας σε κοινόχρηστους χώρους σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προωθεί η κυβέρνηση με γρήγορο και φθηνό ίντερνετ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που υλοποιεί τα σχετικά προγράμματα, οι εργασίες εγκατάστασης WiFi σε όλους τους σταθμούς του μετρό προχωρά με μεγάλη ταχύτητα.
Το δίκτυο λειτουργεί ήδη στον σταθμό Ακρόπολη, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο Σύνταγμα. Την ίδια στιγμή οι πάροχοι σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ αναπτύσσουν δίκτυα 5G στη Γραμμή 2 (κόκκινη). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιλοτικές δοκιμές σε 5 σταθμούς, από το Ελληνικό έως τον Άγιο Δημήτριο, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και πλέον σχεδιάζεται η επέκταση σε όλο το μεταφορικό δίκτυο.
Την ίδια ώρα, δέσμη μέτρων για να μειωθεί το μηνιαίο κόστος των τιμολογίων γρήγορου Internet έως 10 ευρώ, όπως η κατάργηση του τέλους 5% στις υψηλές ταχύτητες, προωθούν η κυβέρνηση και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχος είναι η επιτάχυνση των αναπτυξιακών προοπτικών που ανοίγονται από τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
Μείωση 2 – 4 ευρώ στους λογαριασμούς ίντερνετ με την κατάργηση του τέλους 5%
Η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για κατάργηση του τέλους 5% στα τιμολόγια συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας και Internet με οπτική ίνα και ταχύτητες 100 Mbps και άνω θα φέρει, σύμφωνα με τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις, μειώσεις 2 έως 4 ευρώ στους λογαριασμούς για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σημαντική εξοικονόμηση έως 6 ευρώ (συνολικά 10 ευρώ) αναμένεται να έχουν και σχεδόν 400.000 δικαιούχοι (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) του Gigabit Voucher. Πρόκειται για κουπόνι επιδότησης των τελών σύνδεσης και του μηνιαίου παγίου για 2 έτη με 200 ευρώ.
Το κρίσιμο διπλό στοίχημα που επιχειρεί να πετύχει η κυβέρνηση με τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες είναι να ρίξει τις υψηλές τιμές Internet και να αυξήσει τους συνδρομητές στο ταχύτατο ευρυζωνικό δίκτυο. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η χώρα μας διαθέτει την πιο ακριβή και ταυτόχρονα πιο αργή πρόσβαση στο Διαδίκτυο, γι’ αυτό η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αλλάξει αυτή την εικόνα και να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα ρίξουν τις τιμές και θα αυξήσουν τις ταχύτητες.
Προώθηση της ψηφιοποίησης της οικονομίας
Η κατάργηση του ειδικού φόρου σταθερής τηλεφωνίας για συνδέσεις οπτικής ίνας και ταχύτητες από 100 Mbps και άνω αποτέλεσε μία από τις 12 μειώσεις φόρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και θα τεθούν σε ισχύ από το 2025.
Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε 24 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ το μέτρο εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης για την προώθηση της ψηφιοποίησης της οικονομίας και την παροχή φθηνότερου και γρηγορότερου Internet σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Για παράδειγμα, ένα πακέτο σύνδεσης με οπτική ίνα σε ταχύτητα 100 Mbps με σημερινό κόστος στα 38 ευρώ μπορεί να πέσει στα 34-36 ευρώ μετά την κατάργηση του ειδικού φόρου, δηλαδή μόλις 5-7 ευρώ περισσότερα από ένα πρόγραμμα με ταχύτητα 24 Mbps, προσφέροντας όμως έως 6 φορές μεγαλύτερη αλλά και αξιόπιστη ταχύτητα.
Με τον τρόπο αυτό, συνδρομητές χαμηλών ταχυτήτων και ξεπερασμένης ποιότητας ADSL θα μπορούν να περάσουν στην εποχή των οπτικών ινών που παρέχουν μεγαλύτερη σταθερότητα και αξιοπιστία.
Η μείωση του κόστους θα συμβάλλει στη βελτίωση των εθνικών δεικτών για τη μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο και την επέκταση των οπτικών δικτύων, ενισχύοντας την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας. Να σημειωθεί, δε, ότι παράγοντες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένουν το προσεχές διάστημα περαιτέρω μειώσεις στις τιμές των δικτύων οπτικών ινών από εκπτώσεις χονδρικής, αλλά και από την είσοδο νέων παρόχων χονδρικής στην αγορά.
Οι δράσεις Smart Readiness και το Gigabit Voucher
Στον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας σε όλη την επικράτεια εντάσσεται η αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούνται οι δράσεις Smart Readiness για την επιδότηση του κόστους ενδοκτιριακής οπτικής καλωδίωσης και Gigabit Voucher για την επιδότηση του κόστους σύνδεσης.
Μέσω του Smart Readiness χρηματοδοτούνται 120.000 κτίρια για τη δημιουργία δομημένης καλωδίωσης οπτικών ινών, ενώ το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ. Μέσω του Gigabit Voucher χρηματοδοτείται το κόστος αναβάθμισης απλής σύνδεσης σε ευρυζωνική πάνω από 250 Mbps για 400.000 συνδρομητές με συνολικό κόστος επιδότησης τα 80 εκατ. ευρώ. Η σχετική πλατφόρμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναμένεται να ανοίξει εντός Σεπτεμβρίου. Οι δικαιούχοι θα διασταυρώνουν τα στοιχεία τους μέσω του Τaxisnet και στη συνέχεια θα εκδίδουν το κουπόνι επιλέγοντας τον πάροχο με τον οποίο θα συνδεθούν.
Αυστηρό μήνυμα Σκέρτσου – Παπαστεργίου στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών
Την ώρα που η κυβέρνηση δρομολογεί μέτρα για την αποσυμπίεση των τιμολογίων σταθερής τηλεφωνίας, μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών έσπευσαν να αυξήσουν το κόστος των παγίων από 3 έως 5 ευρώ, ειδικά στα συμβόλαια που αφορούν οι κυβερνητικές εκπτώσεις (σ.σ.: υψηλών ταχυτήτων από 100 Mbps και άνω).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενέργεια των εταιρειών έχει προκαλέσει την οργή του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά του πρωθυπουργού. Τόσο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος όσο και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου απηύθυναν αυστηρό μήνυμα προς τους παρόχους να αποσύρουν άμεσα κάθε σχετική ενέργεια. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να βγάλουν κέρδη από τα μέτρα που στοχεύουν αποκλειστικά στην ανακούφιση των πολιτών», αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.