30.1 C
Athens
Τρίτη, 22 Ιουλίου, 2025

Το μεγάλο comeback των ελληνικών τραπεζών – Πώς αξιολογεί τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες και γιατί δίνει σύσταση buy η UBS

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Μεγάλο comeback έχουν κάνει οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες σύμφωνα με τον ισχυρό επενδυτικό οίκο UBS! Στην πρόσφατη έκθεσή της, η UBS έδωσε σύσταση «buy», υψηλές τιμές στόχους και προτίμηση προς την Εθνική και την Πειραιώς.

Μετά την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τις συνέπειες που επέφερε, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε μια καλή θέση για να κεφαλαιοποιήσουν την ισχυρή μακροοικονομική ανάκαμψη και τον πιστωτικό κύκλο υπό το βάση των εταιρειών – επιχειρήσεων. Οι αναλυτές βλέπουν υψηλά ανοδικά περιθώρια στα συντηρητικά τριετή business plans και στις εκτιμήσεις του consensus.

Πώς αξιολογεί η UBS τις ελληνικές τράπεζες

Η UBS δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και εκκινεί την κάλυψή τους με αξιολόγηση «buy» και τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 2,30 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,60, για την Εθνική στα 11 και για την Πειραιώς στα 5,50 ευρώ.

Ειδικότερα, η Alpha Bank διαπραγματεύεται με δείκτη P/TNAV για το 2024 στο 0,55x, για δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE στο 10,8% (11,4% προσαρμοσμένο για CET1 στο 14%) και CET1 στο 15,9%. Με βάση την τιμή στόχο η μετοχή θα πρέπει να «παίζει» με P/TNAV στο 0,78x.

– Η Eurobank διαπραγματεύεται με P/TNAV για φέτος στο 0,91x, για δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE στο 16,5% (19,8% προσαρμοσμένο για CET1 στο 14%) και CET1 στο 16,8%. Με βάση την τιμή στόχο η μετοχή θα πρέπει να «παίζει» με ένα fair P/TNAV στο 1,17x.

– Η Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύεται με P/TNAV για το 2024 στο 0,89x, για δείκτη ROTE στο 17,4% (και στο 22,9% για CET1 14%) και CET1 19,4%. Με βάση την τιμή στόχο η μετοχή θα πρέπει να «παίζει» με ένα fair P/TNAV στο 1,3x.

– Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, διαπραγματεύεται με δείκτη P/TNAV για το 2024 στο 0,65x, για δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE στο 15,5% (και στο 15,8% για CET1 14%) και CET1 14,5%. Με βάση την τιμή στόχο η μετοχή θα πρέπει να «παίζει» με ένα fair P/TNAV στο 0,92x.

Τα περιθώρια ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ελκυστικά ανοδικά περιθώρια της τάξεως του 26% – 51% και σημαντικές δυνατότητες επιβράβευσης των μετόχων τους. Εντούτοις, παρουσιάζονται κάποιες διαφορές στη δομική τους σύσταση, σε διάφορες θεματικές και στα προφίλ κινδύνου.

Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές

Οι κορυφαίες επιλογές αφορούν τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (ισχυρό franchise, υψηλή κερδοφορία, ευελιξία αξιοποίησης πλεονάζουσας ρευστότητας) και της Τράπεζας Πειραιώς (δυνατότητα re – rating, ισχυρή κερδοφορία, κορυφαίο franchise σε επίπεδο καταθέσεων λιανικής και χρηματοδότησης επιχειρήσεων – εταιρειών).

Παράλληλα, τα σχέδια διανομής φαίνονται συντηρητικά, καθώς τα payouts ξεκινούν από 10% – 30% και αυξάνονται στο 50% σε διάστημα 3 ετών. «Βλέπουμε, ένα δυναμικό κεφαλαιακό σχηματισμό, υποβοηθούμενο από την ισχυρή κερδοφορία, με δείκτη ROTE στα τέλη του 2026 στο 13% – 20% (προσαρμοσμένο για CET1 στο 14%)», αναφέρει ο Stephan Potgieter, αναλυτής της UBS για τις τράπεζες των αναδυόμενων αγορών. Υπολογίζει πως τα διαθέσιμα για διανομή κεφάλαια μέχρι το 2026 μπορούν να φτάσουν το 60% των τρεχουσών κεφαλαιοποιήσεων των ελληνικών τραπεζών.

Ο κίνδυνος τυχόν περαιτέρω ζημιών από τα NPEs έχει υποχωρήσει, με το δείκτη πλέον στο 4,4%, ενώ οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC) στα κεφάλαια CET1 αναμένεται να μειωθούν από το 58% στο 35% κατά μέσο όρο μέχρι τα τέλη του 2026.

Ποια είναι η εκτίμηση των αναλυτών

Οι αναλυτές προσδοκούν έναν ισχυρό πιστωτικό κύκλο στη βάση της ζήτησης για δάνεια από εταιρείες και επιχειρήσεις, που θα φτάνει το 8% περίπου ετησίως (2023 – 2026). Παράλληλα, αναμένεται κάποια πίεση προς το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM – κυρίως στα επιχειρηματικά), καθώς τα επιτόκια μειώνονται, με τις ελληνικές τράπεζες να επωφελούνται από το πολύ χαμηλό κόστος χρηματοδότησης.

Ωστόσο, εξακολουθούν να βλέπουν διατήρηση των εσόδων σε υψηλά επίπεδα, με μια δυναμική της τάξεως του 3% περίπου ετησίως (τέλη 2023 – τέλη 2026), υπό την ισχυρή αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες (εκτίμηση της UBS για αύξηση 10% ετησίως). Πιο σταθερή αναμένεται η Πειραιώς, ενώ υψηλότερη αύξηση αναμένεται να καταγράψει η Eurobank (έως 6% ετήσιως) συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Τράπεζες: Citi, JP Morgan, UBS και Jefferies ανεβάζουν τον πήχη και τις τοποθετούν στις κορυφαίες επιλογές για το 2025

Έντονη αισιοδοξία εκφράζουν για τις ελληνικές τράπεζες το 2025 οι κορυφαίοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι,...

Εθνική Τράπεζα: Επέκταση στη Μέση Ανατολή με διεθνή μεγάλα δάνεια και στην αγορά ενέργειας

Τέσσερις μεγάλες ειδήσεις έχει η Εθνική Τράπεζα η οποία καθώς είχε κλεισμένες συμφωνίες για...

Morgan Stanley, Goldman και JPMorgan: Τι προβλέπουνε για τις ελληνικές τράπεζες;

Οι εκτιμήσεις των κορυφαίων αμερικανικών επενδυτικών οίκων για τις ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι...