13.7 C
Athens
Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024

Εθνική Τράπεζα: Αυτοί είναι οι 9 πανίσχυροι επενδυτές που μπήκαν στο placement

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε η επενδυτική κοινότητα στην Εθνική Τράπεζα, καθώς ισχυρά ονόματα έσπευσαν να δηλώσουν «παρών» στον β’ γύρο της αποεπένδυσης του Δημοσίου, ενώ υπέβαλαν προσφορές που υπερκάλυψαν την ζήτηση σχεδόν 11 φορές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, στην ελληνική δημόσια προσφορά, το 70% των προσφερόμενων μετοχών κατανεμήθηκε σε ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο σε θεσμικούς.

Σχεδόν το 90% της διεθνούς προσφοράς καλύφθηκε από επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα (long only funds) και από επενδυτές υψηλής ποιότητας.

Περίπου το 50% των μετοχών κατανεμήθηκε σε Βρετανούς επενδυτές, το 35% σε Αμερικάνους και το υπόλοιπο σε επενδυτές από την Ευρώπη.

Αυτοί είναι 9 από τους πανίσχυρους επενδυτές που μπήκαν στο placement της Εθνικής:

  1. Columbia Threadneedle Investment: Είναι θυγατρική της Ameriprise Financial και λειτουργεί ως “βραχίονας” διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Ιδρύθηκε το 2015 έπειτα από συγχώνευση της Columbia Management Group και της Threadneedle Asset Management. Έχει έδρα την Βοστώνη και γραφεία σε 17 χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Σιγκαπούρη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα, έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 642 δισ. ευρώ.
  2. Capital Group: Μέχρι πρότινος ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος στην ΕΤΕ μετά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η Capital Group είναι ένας από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους οργανισμούς διαχείρισης επενδύσεων στον κόσμο, με περισσότερα από 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.
  3. Black Rock: Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, με 9,4 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση και  πελάτες σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.
  4. GIC: Το κρατικό fund της Σιγκαπούρης που ιδρύθηκε το 1981 με στόχο να διασφαλίσει το οικονομικό μέλλον της χώρας. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και ενεργητικών επενδύσεων σε περισσότερες από 40 χώρες, όπως μετοχές, τίτλους σταθερού εισοδήματος, ακίνητα και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Στην Ελλάδα έγινε γνωστή μέσα από τη στρατηγική συνεργασία με τον ξενοδοχειακό Όμιλο Sani/Ikos. 
  5. Νorges: Έχει ως μέτοχο την κυβέρνηση της Νορβηγίας και συστήθηκε όταν η χώρα ανακάλυψε πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για Ταμείο που δημιουργήθηκε για να προστατεύσει την οικονομία από τις διακυμάνσεις των πετρελαϊκών τιμών και με εναλλακτικές επενδύσεις.
  6. Fidelity: Η αμερικανική εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων διαχειρίζεται assets, άνω των 230 δισ. δολάρια. Στην Ελλάδα είναι γνωστή για τις τοποθετήσεις της σε πλήθος εταιρειών, από τον Τιτάνα, τη Μotor Oil και τη Μυτιληναίος έως την Autohellas, τη Σαράντης και τη Jumbo.
  7. Robeco: Η ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ιδρύθηκε το 1929 και προσφέρει μία εκτεταμένη γκάμα επενδύσεων στους πελάτες της. Σήμερα διαχειρίζεται assets περίπου 200 δισ. ευρώ. 
  8. Wellington: Ιδιωτική, ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων, με περιουσιακά στοιχεία πελατών υπό διαχείριση, συνολικού ύψους άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, με έδρα στη Βοστόνη των Ηνωμένων Πολιτειών.
  9. Redwheel: Διαθέτει 23,9 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και έχει γραφεία σε Λονδίνο, Μαϊάμι και Σιγκαπούρη. 

Οι στόχοι για φέτος έχουν ήδη αναβαθμιστεί

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς για τη διάθεση του 10% των υφιστάμενων μετοχών μας από το ΤΧΣ σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την τράπεζα. Το ισχυρό ενδιαφέρον από μία ευρεία βάση επενδυτών αντανακλά την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, καθώς και στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τη στρατηγική και την αξιοπιστία μας στην υλοποίηση των στόχων», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς. 

Η ΕΤΕ έχει απαλλαγεί από τα κόκκινα δάνεια, χωρίς να κάνει carve-out το δικό της servicer και κατάφερε να επιστρέψει σε καθεστώς μερισματικής πολιτικής, ενώ αποτέλεσε και την πρώτη τράπεζα που ανέκτησε πλήρως την επενδυτική βαθμίδα.

Τα θεμελιώδη μεγέθη της είναι ισχυρά και διαθέτει υπερβάλλουσα ρευστότητα και υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, γεγονός που της επιτρέπει να εστιάσει στην περαιτέρω μεγέθυνσή της τα επόμενα χρόνια. Ήδη, οι στόχοι για φέτος έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω:

  • Τα οργανικά κέρδη μετά φόρων αναμένονται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ (~1,4 ευρώ κέρδη ανά μετοχή) από περίπου 1,2 δισ. ευρώ προηγουμένως (~1,2 ευρώ κέρδη ανά μετοχή). 
  • Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε επίπεδο οργανικών κερδών μετά φόρων θα διαμορφωθεί σε άνω του 16% σε σύγκριση με 15% προηγουμένως.
  • Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αναβαθμίζεται σε πάνω από 300 μ.β.. 
  • Το κόστος πιστωτικού κινδύνου εκτιμάται σε 60 μ.β. για εφέτος έναντι 65 μ.β.. 
  • Η πιστωτική επέκταση θα “αγγίξει” το 1,5 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ προηγουμένως.  
  • Ο δείκτης NPE αναπροσαρμόζεται σε 3% στα τέλη του 2024 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Εθνική Τράπεζα -placement: Μεγάλη εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος – Η νέα σελίδα για τις τράπεζες

Συνεχώς αυξανόμενη είναι η εμπιστοσύνη των επενδυτών - Ελλήνων και ξένων - στις προοπτικές...

Χρηματιστήριο: Κατακόρυφη πτώση για πέμπτη ημέρα – Πώς το placement της Εθνικής Τράπεζας επηρεάζει την ρευστότητα;

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει την πτωτική της πορεία για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, με...

Εθνική Τράπεζα: Πρωτοφανή κεφάλαια στο  placement. Υπερκάλυψη κατά 11 φορές

Σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά κινήθηκε η ζήτηση που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα πρώτη ημέρα του...