20.4 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Τα μυστικά των καταθέσεων. Τι να κάνετε για να “κλειδώσετε” ένα καλό επιτόκιο. Tα προϊόντα που προσφαίρουν οι τράπεζες.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στα τραπεζικά επιτόκια και καλό είναι οι καταθέτες να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις του για να κλειδώσουν ένα καλό επιτόκιο.Το γεγονός ότι ο κύκλος των αυξημένων καταθετικών επιτοκίων ολοκληρώθηκε σταδιακά σημαίνει ότι απαιτούνται συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές.Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αρκετοί αποταμιευτές σπεύδουν αυτή την περίοδο να δεσμεύσουν τα χρήματά τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του 12μήνου.

Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουν να αποφύγουν την εκ νέου καθοδική τροχιά στις αποδόσεις των χρημάτων τους.

Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ΕΚΤ έχει εκτιναχθεί στο 4%, οι καταθέτες σήμερα βρίσκουν καταθετικά επιτόκια άνω του 2%

  1. Εάν δεσμεύσουν τα χρήματά τους για 18 ή 24 μήνες
  2. Σε περίπτωση που διαθέτουν πολύ υψηλά ποσά (κυρίως καταθέσεις πολύ πλούσιων ιδιωτών και επιχειρήσεων).
Ακόμη όμως και αυτές οι πενιχρές αποδόσεις κινδυνεύουν να μειωθούν το 2024, καθώς φαίνεται να είναι θέμα κάποιων μηνών, μέχρις ότου τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ ξεκινήσουν τις μειώσεις των βασικών τους επιτοκίων.

Ήδη το κλίμα που έχει δημιουργηθεί έχει ψαλιδίσει τα yields (αποδόσεις) των κρατικών και εταιρικών ομολόγων και εκτιμάται ότι θα καταστήσει λιγότερο ελκυστικά τα όποια Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας (ένα προϊόν ανταγωνιστικό με τις προθεσμιακές τραπεζικές καταθέσεις) ενδεχομένως εκδοθούν τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.

Συρρίκνωση αποδόσεων επίσης όπως γράφει το Euro2day, αναμένεται και σε ένα ακόμη ανταγωνιστικό προϊόν των τραπεζικών καταθέσεων, που είναι τα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ).

Με τα yields των δεκαετούς διάρκειας κρατικών χρεογράφων να έχουν υποχωρήσει πλέον γύρω στο 3,1%, δείχνει σχετικά παράλογο για το Ελληνικό Δημόσιο να συνεχίσει να αντλεί βραχυπρόθεσμη ρευστότητα μέσω των ΕΓΕΔ προσφέροντας ετησιοποιημένο επιτόκιο γύρω στο 3,7% με 4%.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους, διαθέτοντας αυτή την περίοδο υπερβάλλουσα ρευστότητα, έχουν κάθε λόγο να μειώσουν τα καταθετικά τους επιτόκια, προκειμένου να διατηρήσουν σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα τα πολύ διευρυμένα καθαρά επιτοκιακά τους περιθώρια.

Είναι προφανές ότι στο βαθμό που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει το Euribor από το δεύτερο ή το τρίτο φετινό τρίμηνο, θα επηρεαστούν ανάλογα πτωτικά και τα επιτόκια στην πλειονότητα των χορηγήσεών τους, οπότε έχουν κάθε λόγο να αντισταθμίσουν ως ένα βαθμό την απώλειά τους αυτή, μέσα από το ψαλίδισμα των αποδόσεων των καταθετών.

Μάλιστα, αν είναι δυνατόν η μείωση των καταθετικών επιτοκίων τους να προηγηθεί των αποφάσεων της ΕΚΤ, τόσο το καλύτερο γι’ αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, η γενικότερη αντίληψη που επικρατεί στην αγορά είναι πως η ΕΚΤ θα ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια και πως οι αποταμιευτές όχι μόνο δεν θα πρέπει να περιμένουν υψηλότερες αποδόσεις, αλλά αντίθετα θα κληθούν να προσαρμοστούν στα νέα -δυσμενέστερα γι’ αυτούς- δεδομένα.

Πάντως, όσοι από το φθινόπωρο του 2022 έως και πριν από ένα μήνα επέλεξαν να τοποθετηθούν σε Ομολογιακά Α/Κ συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας καταγράφουν ήδη σημαντικές αποδόσεις -όπως προκύπτει από τις τρέχουσες αποτιμήσεις των συγκεκριμένων μεριδίων- έχοντας παράλληλα «κλειδώσει» αξιοσημείωτα «μερίσματα» από τη στιγμή που δεν προκύψει κάποιο πιστωτικό γεγονός σε μία ή περισσότερες τοποθετήσεις των προαναφερθέντων αμοιβαίων κεφαλαίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Στουρνάρας: Ανακοίνωσε στο Bloomberg όλες τις κινήσεις που έρχονται μέσα στο 2025. Μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες και κόστος δανεισμού 2%.

O Γιάννης Στουρνάρας προέβλεψε τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο επικεφαλής της...

Μαζική εξαγωγή καταθέσεων στο κυνήγι για καλύτερα επιτόκια: Ποιες χώρες επιλέγονται;

Γερμανία, Γαλλία και Κύπρος κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις των προορισμών όπου τα ελληνικά νοικοκυριά...

Οι αγορές στην αντεπίθεση για τα επιτόκια. Ποιοι οι προβλιματισμοί της ΕΚΤ;

Το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον επόμενο...