Ελλάδα επιλέγει από τις αναδυόμενες αγορές η JP Morgan, γεγονός που διαμορφώνει νέα δεδομένα για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας.
Η σύσταση overweight για την Ελλάδα προέρχεται πρωτίστως από το γεγονός ότι τράπεζα θεωρεί τη χώρα μας ως ‘υποτιμημένο περιουσιακό στοιχείο’, με τα κέρδη ανά μετοχή να μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τις χαμηλές προσδοκίες του consensus των αναλυτών.
Οι κλάδοι που προτείνει η JP Morgan
Αναφορικά με τους κλάδους που προτιμά η JP Morgan, επισημαίνει την θετική της σύσταση για τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή της Ευρώπης αλλά και της CEEMEA, λόγω της αμυντικής ανάπτυξης που προσφέρει και της λογικής αποτίμησης.
Σε σχέση με τις τράπεζες, ενώ η αποτίμηση είναι όλο και πιο ελκυστική, παραμένουν ουδέτεροι για τον τραπεζικό τομέα στις ΗΠΑ. Για τους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν έκθεση στον χώρο, συνιστούν την Ιαπωνία για την πιθανή άρση των αρνητικών επιτοκίων μαζί με την Ασία, την περιοχή CEEMEA και την περιοχή της Λατινικής Αμερικής.
Η JP Morgan σχολιάζει για την περιοχή CEEMEA: «Είμαστε επίσης με σύσταση overweight για την Ελλάδα, η οποία είναι ένα υποτιμημένο περιουσιακό στοιχείο όπου τα κέρδη μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τις χαμηλές προσδοκίες.
Η κατανομή των περιουσιακών στοιχείων παραμένει επιφυλακτική μέσω θέσεων overweight στις αγορές της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Η Νότια Αφρική παραμένει η βασική μας underweight αγορά με την αρνητική συσχέτιση με το δολάριο ΗΠΑ και αμφιβάλλουμε ότι οι εκλογές στην Νότια Αφρική το επόμενο έτος θα οδηγήσουν σε οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής. Ο στόχος μας για τον δείκτη MSCI EMEA είναι στις 210 μονάδες και προσφέρει άνοδο περίπου 10% για ένα ακόμη έτος κάτω από το κόστος των ιδίων κεφαλαίων».
Άλλες κορυφαίες επιλογές της JP Morgan
Οι κορυφαίες επιλογές της JP Morgan για την περιοχή CEEMEA πέραν της ελληνικής τράπεζας Alpha Bank, είναι η πολωνική τράπεζα Bank Pekao, για την οποία αναμένει αναβαθμίσεις από τους αναλυτές, καθώς θα πρέπει τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η ELM, η οποία διαθέτει κυβερνητικό συμβόλαιο με τη Σαουδική Αραβία, η BIM στην Τουρκία, Riyad Bank στη Σαουδική Αραβία, Aldar και Emaar Prop. από ΗΑΕ και τέλος Bidvest και Naspers από Νότια Αφρική.
Οι μακροοικονομικές παραδοχές πίσω από την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή της CEEMEA για το επόμενο έτος είναι σε μεγάλο βαθμό βασισμένες στις παραδοχές ότι ο δείκτης του δολαρίου DXY θα είναι αυξημένος κατά 4% το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed δεν κινηθεί σε μειώσεις επιτοκίων πριν το τρίτο τρίμηνο του 2024.