Νέα δεδομένα στην ελληνική οικονομία με την Εθνική Τράπεζα να “ξεκλειδώνει την επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί η διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας θα δώσει ώθηση στην Ελλάδα για να ενταχθεί από 1/1/2024 στους βασικούς δείκτες ομολόγων που παρακολουθούν για τις επενδύσεις τους οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές
Το placement της ΕΤΕ που συνιστά την πιο επιτυχημένη συναλλαγή στην ΕΕ την τελευταία τριετία, τόσο ως προς τη ζήτηση που εκδηλώθηκε, όσο και ως προς την ελαχιστοποίηση της έκπτωσης στην τιμή διάθεσης, έλαβε μεν την ώθηση από την επενδυτική βαθμίδα που έδωσε στην Ελλάδα η Standard & Poor’s θα δώσει όμως το πράσινο φως για την κρίσιμη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου.
Η Fitch είχε δώσει τον Ιανουάριο την πρώτη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου για το 2023, αναβαθμίζοντας την χώρα μας στο ΒΒ+ από BB, με σταθερές προοπτικές. Το ένα σκαλοπάτι που απομένει για να κατακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα και από την Fitch θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο στην αξιολόγηση της 1ης Δεκεμβρίου, με κομβικό τον ρόλο της επιτυχούς αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα.
Το γεγονός ότι επενδυτές από ώριμες και ανταγωνιστικές αγορές έσπευσαν να τοποθετηθούν δυναμικά σε ελληνική τράπεζα, είτε για πρώτη φορά είτε ξανά μετά από πολλά έτη απουσίας, επιβεβαιώνει την ολική επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.
Μαζί με τηνείσοδο της Unicredit στην Alpha Bank που προηγήθηκε, αλλά και την επαναγορά των ιδίων μετοχών της Eurobank – κινήσεις που έκαναν τις δύο τράπεζες 100% ιδιωτικές – το ΤΧΣ κέρδισε το στοίχημα των αγορών και της ανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Με τρεις επιτυχημένες συναλλαγές αποεπένδυσης σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών, στα κρατικά ταμεία μπήκαν περίπου 1,45 δισ. ευρώ, ενώ άνοιξε λεωφόρος επενδυτικών ροών για τις επόμενες ιδιωτικοποιήσεις και εκτός τραπεζικού κλάδου.
Η «σφραγίδα» εμπιστοσύνης στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο που μπήκε με το επιτυχημένο placement της Εθνικής Τράπεζας θα δρομολογήσει τα επόμενα, μεγάλα βήματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (σημειώνεται ότι την άνοιξη του 2024 θα ακολουθήσει η διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς) σε νέα «πίστα» ανταγωνισμού.
Παράλληλα, θα διευκολύνει τις διεργασίες για την δραστική εξυγίανση των μικρότερων τραπεζών, δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για την αναβίωση του «Ηρακλή» τον οποίο διαπραγματεύεται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο «Ηρακλής» (Ι και ΙΙ) αποτέλεσε τον μοχλό για την απελευθέρωση της δυναμικής των ελληνικών τραπεζών, δίνοντας την λύση για την απαλλαγή τους από το βαρίδι των κόκκινων δανείων και συμβάλλοντας καταλυτικά στην πορεία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.