Νέα εκτίναξη καταγράφεται στο περιθώριο κέρδους των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι άνοιξε η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων που προσφέρουν οι τράπεζες τον Απρίλιο, γεγονός που σημαίνει ακόμη υψηλότερη κερδοφορία για τον κλάδο εις βάρος των καταθετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους για τα νέα δάνεια αυξήθηκε στις 5,60 ποσοστιαίες μονάδες έναντι 5,50 μονάδες τον Μάρτιο και 5,36 μονάδες τον Φεβρουάριο. Για τα υφιστάμενα δάνεια, το spread διευρύνθηκε σε 5,55 μονάδες, από 5,43 και 5,28 μονάδες αντίστοιχα τους προηγούμενους μήνες.
Η πορεία ανόδου των spreads στα επιτόκια των τραπεζών συνεχίζεται ακάθεκτη για 11ο συνεχή μήνα, ξεκινώντας από τα επίπεδα των 3,95 μονάδων τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με το capital, τα επιτόκια του ευρώ έχουν αυξηθεί κατά 3,25 ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιούλιο και αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία τους επόμενους μήνες.
Όσον αφορά στα μέσα σταθμισμένα επιτόκια στις επιμέρους κατηγορίες των νέων δανείων, στα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου ανέρχονται στα επίπεδα του 4,06%, στα καταναλωτικά στο 15,03%, στα επαγγελματικά στο 7,57% και στα επιχειρηματικά στο 6,36%. Στα επιχειρηματικά με συγκεκριμένη διάρκεια, τα επιτόκια κυμαίνονται από 5,56% έως 7,02% αναλόγως το ύψος της εκταμίευσης.
Στο σκέλος των στεγαστικών δανείων, πάντως, η αυξητική πορεία των επιτοκίων αναμένεται να ανασταλεί δεδομένου του προγράμματος προστασίας των δανειοληπτών από περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων που τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάιο από τις τράπεζες και θα διαρκέσει 12 μήνες. Η επίδραση από το “πάγωμα” του Euribor στα επίπεδα Μαρτίου -μείον 20 μονάδες βάσης- αναμένεται να αποτυπωθεί στα μέσα επιτόκια από τον Μάιο και να κλιμακωθεί τον Ιούνιο.
Στον αντίποδα, τα επιτόκια καταθέσεων συνέχισαν να αυξάνονται δυσανάλογα λίγο, με την ψαλίδα να μην κλείνει ευνοώντας την κερδοφορία των τραπεζών. Συγκεκριμένα, για τα νοικοκυριά τα επιτόκια διαμορφώθηκαν στα επίπεδα του 1,22% τον Απρίλιο έναντι 1,16% τον Μάρτιο και 1,04% τον Φεβρουάριο, ενώ για τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν στο 1,87% από 1,47% και 1,28% τους αντίστοιχους μήνες.
Ενστάσεις από τις τράπεζες
Τη δική της προσέγγιση για τον υπολογισμό των μέσων επιτοκίων παρουσίασε για τα στοιχεία Μαρτίου η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η οποία υποστηρίζει ότι η αύξηση του περιθωρίου μεταξύ νέων δανείων και καταθέσεων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το επιτόκιο των καταθέσεων όψεως, γεγονός που “αλλοιώνει” το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο.
Για λόγους ορθότερης αποτύπωσης των τάσεων, η ΕΕΤ εστιάζει στα στεγαστικά δάνεια διάρκειας 5 έως 10 ετών όπου ο επιτόκιο τον Μάρτιο μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 7 μ.β. στο 3,50%. Στην Ευρωζώνη, το μέσο επιτόκιο για την ίδια κατηγορία στεγαστικών δανείων ήταν 3,56%, έναντι 1,54% πριν από ένα χρόνο (Μάρτιος 2022). Το επιτόκιο στο σύνολο των δανείων των νοικοκυριών το Μάρτιο μειώθηκε κατά 4 μ.β. στην Ελλάδα, στο 3,79% ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 13μ.β. στο 3.37%, έναντι 1,47% πριν από ένα χρόνο (Μάρτιος 2022).
Υποστηρίζουν δε οι τράπεζες ότι η ψαλίδα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης κλείνει, τόσο στα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων, όσο και στο spread, παρόλο που το κόστος δανεισμού από τις κεφαλαιαγορές για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο άλλων χωρών.
“Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης ξεκίνησαν νωρίτερα την αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις λόγω των αρνητικών επιτοκίων που είχαν επιβάλει για σχεδόν μία τριετία. Από την άλλη, είχαν ξεκινήσει παράλληλα και την ανοδική προσαρμογή των νέων επιτοκίων για δάνεια σε ιδιώτες από τις αρχές του 2022, με μία συνολική αύξηση περίπου 200 μ.β. έναντι 105 μ.β. στην Ελλάδα”, αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση.
Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων
Επόμενη απόφαση για τα επιτόκια θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη εβδομάδα, στις 15 Ιουνίου, και σύμφωνα με τους αναλυτές η νομισματική σύσφιξη αναμένεται να συνεχιστεί και το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs που δημοσιεύτηκε εχθές, Τρίτη, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ στη συνεδρίαση Ιουλίου αναμένουν ακόμη μία ισόποση αύξηση.
“Παρότι ο βασικός πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται από την κορύφωσή του μετά την πανδημία, παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η σημαντική αύξηση των μισθών θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό στον κλάδο των υπηρεσιών ακόμη πιο ψηλά”, αναφέρουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Ο Κλάας Κνοτ, κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποίησε σε παρέμβασή του από το Λουξεμβούργο ότι η ΕΚΤ “θα πρέπει να συνεχίσει της σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μέχρις έως ότου δούμε τον πληθωρισμό να επιστρέφει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα”.