Διατροφή, περιβάλλον και καθημερινότητα, είναι οι παράγοντες σύμφωνα με τους επιστήμονες που μειώνουν ή αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η βελτίωση της διατροφής αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και κάνει τους ανθρώπους πιο υγιείς. Μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι οι αλλαγές στη διατροφή ακόμα και εάν ξεκινήσετε στη μέση ηλικία ή και αργότερα έχετε πολλές πιθανότητες να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής για ακόμη δέκα χρόνια
Το παράδειγμα της Ικαρίας
Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν πέντε μέρη στον κόσμο που οι άνθρωποι συχνά ζουν μέχρι τα 100 ή και περισσότερο. Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι η Ικαρία στην Ελλάδα όπου ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες των ανθρώπων δεν έχουν σχέση με το άγχος και την γκρίζα καθημερινότητα στη μεγαλούπολη της Αθήνας. Στο νησί της Ικαρία, οι άνθρωποι ακολουθούνε μια τυπική μεσογειακή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά και μέτριες ποσότητες κρέατος και θαλασσινών.
Με βάση αυτό ως δεδομένο ας δούμε κάποιες σούπερ τροφές που εάν ενσωματωθούν στην καθημερινή μας διατροφής, θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο.
-Όσπρια. Τα όσπρια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους ανθρώπους που ζουν στις “Blue Zones”. Η σόγια είναι σημαντικό μέρος της παραδοσιακής διατροφής στην Okinawa, όπως και η φάβα στη Σαρδηνία και τα μαύρα φασόλια στη Nicoyan.
Κάλο είναι να εφαρμόζουμε το σύνθημα τρώτε “πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και δείπνο σαν φτωχός”. Οι άνθρωποι στις περισσότερες “Blue Zones” τείνουν να τρώνε τις περισσότερες από τις θερμίδες τους νωρίς μέσα στην ημέρα παρά αργότερα. Οι κάτοικοι της Okinawa παραδοσιακά τρώνε πλούσιο πρωινό και μέτριο μεσημεριανό γεύμα, δεν έχουν καν δείπνο.
Ισχυροί δεσμοί με φίλους και οικογένεια
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κατοικούν σε κοινότητες όπου η μακροζωία είναι συνηθισμένη, έχουν συνήθως ισχυρούς δεσμούς με τους φίλους και την οικογένεια, αίσθηση κάποιου σκοπού έξω από τον εαυτό τους και θετική προοπτική για τη ζωή. Συμμετέχουν σε υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και περνούν πολύ χρόνο έξω από το σπίτι, με την κηπουρική, τη γεωργία ή τη συναναστροφή με άλλα άτομα στις κοινότητές τους.