21.4 C
Athens
Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025

Σε πολεμικό κλοιό η Ταϊβάν: 11 κινεζικά πολεμικά πλοία και 70 στρατιωτικά αεροσκάφη έστειλε ο Σι. Τι επιδιώκει;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα πως εντόπισε 11 πολεμικά πλοία και 59 στρατιωτικά αεροσκάφη της Κίνας γύρω από τη νήσο, καθώς το Πεκίνο διεξαγάγει γυμνάσια με πραγματικά πυρά, ολοκληρώνοντας τις τριήμερες ασκήσεις του.

Πρόκειται για προσομοίωση επίθεσης των κινεζικών δυνάμεων στην Ταϊβάν, ως προειδοποίηση μετά τη συνάντηση της προέδρου της Ταϊβάν με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής.

Ο κινεζικός στρατός «συνεχίζει να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν», ανέφερε το υπουργείο, διευκρινίζοντας πως ανάμεσα στα αεροσκάφη που εντοπίστηκαν ως τις 10:00 (τοπική ώρα· 05:00 ώρα Ελλάδας) ήταν μαχητικά και βομβαρδιστικά, εκ των οποίων πέρασαν τη διάμεση γραμμή και μπήκαν στην ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ADIZ) τα 39.

Οι Κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν από τη μεριά τους πως η Κίνα επιχείρησε σήμερα με τις στρατιωτικές ασκήσεις της την προσομοίωση ενός «αποκλεισμού» της Ταϊβάν.

Δεκάδες αεροσκάφη αναπτύχθηκαν για να εφαρμόσουν έναν «αεροπορικό αποκλεισμό» του εν λόγω εδάφους που διεκδικείται από το Πεκίνο, μετέδωσε επίσης το κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής και πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου για την Ταϊβάν Μάικ Γκάλαχερ δήλωσε ότι «θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν την απειλή της Κίνας», προσθέτοντας ότι «είναι προφανές ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θέλει να επανενώσει την Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα».

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν στενά τα γυμνάσια της Κίνας, ενώ σημείωσαν ότι το αντιτορπιλικό USS Milius διεξήγαγε «επιχείρηση ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» σε περιοχή της Νότιας Σινικής θάλασσας την οποία διεκδικεί το Πεκίνο.

«Αυτή η επιχείρηση ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σεβάστηκε τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις νόμιμες χρήσεις της θάλασσας», τόνισε στην ανακοίνωσή του το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, διευκρινίζοντας ότι το αντιτορπιλικό βρίσκεται κοντά στα νησιά Σπράτλι.

Τα USS Milius πέρασε σε απόσταση τουλάχιστον 12 ναυτικών μιλίων από τον ύφαλο Μιστσίφ, τον οποίο διεκδικεί η Κίνα και άλλες χώρες της περιοχής, σημείωσε το Πολεμικό Ναυτικό.

Ωστόσο η αντίδραση του Πεκίνου ήταν άμεση, με τον Τιάν Γιουνλί εκπρόσωπο της Νότιας Διοίκησης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού να καταγγέλλει την «παράνομη παρείσφρηση» του αμερικανικού αντιτορπιλικού «στα ύδατα που βρίσκονται δίπλα στον ύφαλο Μιστσίφ, στα νησιά Νάνσα της Κίνας, χωρίς την έγκριση της κινεζικής κυβέρνησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Οι χώρες με τις μεγαλύτερες αγορές χρυσού. Τι κάνει η Ελλάδα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως να εξαγοράζουν χρυσό, με τις συνολικές...

Τουρισμός: Άλμα 14,5% των αφίξεων στο Ελ. Βενιζέλος τον Δεκέμβριο – Ποιες είναι οι χώρες προέλευσης

Σημαντική άνοδος καταγράφηκε στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος τον Δεκέμβριο του 2024,...

JP Morgan: Ισχυρή σύσταση Ελλάδας! Βλέπει μεγάλη αύξηση μερισμάτων και αποδόσεις που θα ξεπεράσουν το 10%. Δυνατοί οι ισολογισμοί των τραπεζών

Την ισχυρή επενδυτική της σύσταση (overweight) διατηρεί η JP Morgan για την ελληνική αγορά,...