17.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ανατροπή στην παγκόσμια σκακιέρα: Ιράν και Σαουδική Αραβία αποκαθιστούν διπλωματικές σχέσεις

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία θα ξανανοίξουν τις πρεσβείες τους εντός της δίμηνης προθεσμίας που ορίζεται σε συμφωνία που διευκόλυνε η Κίνα, αναφέρεται σε κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο χώρες σήμερα.

Η συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεων είναι καλά νέα για τη Μέση Ανατολή, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Σαουδαράβων και Ιρανών έχουν οδηγήσει σε αστάθεια στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν διέκοψαν τις σχέσεις τους το 2016 και έκτοτε συγκρούονται σε πολλές χώρες: Υεμένη, Συρία, Λίβανος, Ιράκ.

Άλλα κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων και  των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υποβάθμισαν επίσης τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Τεχεράνη, παίρνοντας την πλευρά του Ριάντ.

Οι επιπτώσεις αυτής της ιστορικής συμφωνίας θα μπορούσαν να είναι θετικές στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και, ίσως το πιο σημαντικό, στην Υεμένη, αφού το Ιράν  ασκεί ισχυρή επιρροή στο Ιράκ και τον Λίβανο και υποστηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά το συριακό καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ καθώς και τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

Η επαναπροσέγγιση των δύο χωρών μπορεί να αλλάξει αυτό το ταραγμένο κλίμα  να συμβάλει στην ουσιαστική επανεξισορρόπηση της περιφερειακής τάξης στη Μέση Ανατολή, την οποία όλες οι χώρες, επιθυμούν.

Ωστόσο αν και  σε γενικές γραμμές μπορεί να εκληφθεί σαν μια θετική εξέλιξη για τη σταθερότητα της περιοχής, αφήνει ακανθώδη ερωτήματα αναπάντητα, ιδίως για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν καθώς  δεν θέτει τέλος στο πρόβλημα τηςπυρηνικής συμφωνίας .

Για την ώρα, αυτή η εξομάλυνση αποτελεί έναν θρίαμβο της Κίνας, η οποία σημειώνει μια αξιοσημείωτη είσοδο στην περιφερειακή διπλωματική σκηνή έχοντας ενορχηστρώσει αυτή τη συμφωνία.

Είναι μια επιβεβαίωση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στη Μέση Ανατολή όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και διπλωματικό.

Ουσιαστικά παρακάμπτει τον ρόλο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, φέρνοντας έναν παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ, το Ριάντ, κοντά σε έναν μεγάλο αντίπαλο, την Τεχεράνη, όπως επισημαίνουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι σχολίασε τη συμφωνία ως «νίκη του διαλόγου και μια νίκη για την ειρήνη» και τη χαρακτήρισε μέρος του «εποικοδομητικού ρόλου της Κίνας στη διευκόλυνση της σωστής διευθέτησης των καυτών ζητημάτων σε όλο τον κόσμο».

Όπως επίσης είναι και μια μεγάλη επιτυχία για το Ιράν, καθώς η συμφωνία μπορεί  να αποτρέψει την απομόνωσή του από την αραβο-ισραηλινή διαδικασία εξομάλυνσης.

Κυρίως όμως είναι μια συμφωνία που θα πρέπει να αντέξει στο χρόνο αφού οι δύο πλευρές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν «πολλές προκλήσεις» και να ξεπεράσουν τις βαθιές διαφορές τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: