17.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Η χειρότερη εβδομάδα του έτους με πτώση 1,4% στις ευρωαγορές

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Με απώλειες έκλεισε η εβδομάδα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάνοντας τα ενδοσυνεδριακά κέρδη τους μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ.

Ο  προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό επέστρεψε σε ανοδική τροχιά τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να αναζωπυρώσει  τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να υιοθετήσει πιο επιθετική στρατηγική για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης σημείωσε άνοδο 0,6% τον Ιανουάριο – τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο. Η ετήσια άνοδος των τιμών σκαρφάλωσε στο 5,4% από 5,3% τον Δεκέμβριο, επιστρέφοντας σε ανοδική τροχιά για πρώτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες. Τον περασμένο Ιούνιο ο δείκτης είχε σκαρφαλώσει σε υψηλό 40 ετών στο 7%.

Τα τελευταία στοιχεία πυροδότησαν εκ νέου την ανησυχία για το ενδεχόμενο η Fed να προχωρήσει με μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της τους επόμενους μήνες, πλήττοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 1,04% στις 457.70 μονάδες. Ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής ηγήθηκαν των απωλειών, σημειώνοντας πτώση 3%, ενώ οι μετοχές των ορυχείων υποχώρησαν κατά 2,8%. Στην εβδομάδα, ο δείκτης διολίσθησε κατά 1,4% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε βάση 5νθημέρου για το 2023.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,72% στις 15.209,74 μονάδες στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Ειδικότερα, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,4% το δ’ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι της αρχικής εκτίμησης για μείωση 0,2%.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία πάντως αναμένεται να βελτιωθεί τον Μάρτιο, συνεχίζοντας σε ανοδικό έδαφος για πέμπτο μήνα στη σειρά. Ειδικότερα, ο δείκτης αναμένεται να βελτιωθεί στο -30,5 τον Μάρτιο από -33,8 το Φεβρουάριο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών GfK.

Ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε σε ποσοστό 1,78% στις 7.187,27 μονάδες, με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να υποχωρεί ελαφρώς τον Φεβρουάριο στις 82 μονάδες, από την αναθεωρημένη μέτρηση του Ιανουαρίου στις 83, όπως ανακοίνωσε η στατιστική αρχή INSEE.

Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,37% στις 7.878,66 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,07% στις 26.986,35 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,33% στις 9.201,50 μονάδες.

Στην Ισπανία, παράλληλα, οι βιομηχανικές τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 8,2% για τους 12 μήνες μέχρι τον Ιανουάριο, επιβραδύνοντας σημαντικά από την αναθεωρημένη άνοδο του Δεκεμβρίου κατά 14,9%, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Από το “μέτωπο” των αποτελεσμάτων ο γαλλικός κολοσσός Compagnie de Saint-Gobain σημείωσε άλμα 4,82% μετά την ανακοίνωση εσόδων-ρεκόρ για το τελευταίο έτος από την εταιρεία υλικών κατασκευών.

Ο τίτλος της εταιρείας εξοπλισμού ακτινοθεραπείας Elekta στο μεταξύ σημείωσε ράλι 8,1% στην κορυφή του STOXX 600 μετά την ανακοίνωση των κερδών που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις για το γ’ τρίμηνο χρήσης.

Στον αντίποδα, η γαλλική εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Valeo βρέθηκε στον πυθμένα του Stoxx 600, με πτώση 9%, μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε ρεκόρ παραγγελιών για το 2022 και προέβλεψε ισχυρή αύξηση των πωλήσεων για το επόμενο έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Στουρνάρας: Ανακοίνωσε στο Bloomberg όλες τις κινήσεις που έρχονται μέσα στο 2025. Μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες και κόστος δανεισμού 2%.

O Γιάννης Στουρνάρας προέβλεψε τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο επικεφαλής της...

Κομισιόν για Ελλάδα: Εντυπωσιακή αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,9%. Ανάπτυξη πάνω από 2% το 2025-2026

Εντυπωσιακές επιδόσεις για την ελληνική οικονομία προέβλεψε η η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρωτογενές πλεόνασμα...

«Άλμα» του πληθωρισμού στο 3,2% τον Αύγουστο. Στο 2,2% στην ευρωζώνη – Που οφείλεται η αύξηση

«Άλμα» σημείωσε ο πληθωρισμός και τον Αύγουστο στην Ελλάδα καθώς διαμορφώθηκε στο 3,2% από...