21.9 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Μεγάλη βουτιά του πληθωρισμού στην Ελλάδα σχεδόν 1% τον Μάιο, η σημαντικότερη στην Ευρωζώνη- Τι έγινε στα τρόφιμα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Μεγάλη βουτιά, σχεδόν 1%, σημείωσε τον Μάιο του 2024 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, φτάνοντας στο 2,3%. Αυτό σημαίνει πως η χώρα μας παρουσιάζει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, καθώς ήταν η μοναδική που εμφάνισε πτώση σε μηνιαίο επίπεδο. Η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα αποδίδεται κυρίως στη σταθεροποίηση των τιμών σε κρίσιμους τομείς, όπως τα τρόφιμα και τα ενεργειακά προϊόντα.

 Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιδράσει στην προεκλογική καμπανιά των κομμάτων και εδικά του πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη, αφού στην μέχρι τώρα στην εκλογική αντιπαράθεση το θέμα των τιμών- ειδικά στα τρόφιμα-, έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Μάλιστα, οι περισσότεροι εκλογείς δηλώνουν ότι αυτό το στοιχείο καθορίσει την ψήφο τους την επόμενη Κυριακή.

Στη χώρα μας, συγκεκριμένα παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού των τροφίμων, καθώς η αύξηση έφτασε στο 2,6% τον Μάιο από 4,8% τον Απρίλιο. Επιβράδυνση παρατηρείται και στο ρυθμό ανόδου των τιμών στις υπηρεσίες, όπου τον Μάιο καταγράφεται αύξηση 3,3% έναντι ανόδου 3,7% τον Απρίλιο. Μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τιμές στην ενέργεια, όπου τον Μάιο μειώθηκαν κατά 1,7% έναντι μείωσης 1,4% τον Απρίλιο. Όσον αφορά στον δομικό πληθωρισμό στην Ελλάδα, χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά και την ενέργεια, τον Μάιο  υποχώρησε στο 2,7% από 3,1% τον Απρίλιο.

Αυτή η μείωση είναι μέρος μιας γενικότερης τάσης επιβράδυνσης του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024. Σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων διεθνών οργανισμών, ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα μειωθεί περαιτέρω, αγγίζοντας το 2,4% έως το τέλος του έτους.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,6%, σημειώνοντας μικρή άνοδο από το 2,4% που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο,  ξεπερνώντας ελαφρώς την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση στο 2,5%. Παρά τη μείωση όμως του γενικού πληθωρισμού, οι τιμές των τροφίμων παραμένουν υψηλές, ενώ οι τιμές της ενέργειας έχουν σημειώσει σημαντική πτώση. Ανοδικά κινήθηκαν και οι υπηρεσίες, όπου η αύξηση έφτασε στο 4,1% από 3,7% τον προηγούμενο μήνα.

Έκπληξη αποτελεί η αύξηση που σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, καθώς διαμορφώθηκε στο 2,8% από 2,5% τον Απρίλιο. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία, όπου ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 2,7% από 2,4% τον Απρίλιο. Αισθητά αυξημένος εμφανίστηκε ο πληθωρισμός και στην Ισπανία,  που έτρεξε με ρυθμό 3,6% έναντι 3,3% τον Απρίλιο καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα 13 μηνών. Σε μεγάλο βαθμό η επιτάχυνση του πληθωρισμού στη χώρα αποδίδεται στην επαναφορά του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια.

Σε επίπεδο υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, το μέτρο του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και των καπνικών και το οποίο παρακολουθεί πιο στενά η ΕΚΤ, παρουσίασε επίσης μικρή αύξησης.  Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή επιτάχυνε τον Μάιο στο 2,9% ετησίως από το 2,7% του περασμένου μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, επιτάχυνση του πληθωρισμού στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενόψει των αποφάσεών της για τα επιτόκια του ευρώ εντός του Ιουνίου. Αν αυτό συμβεί τότε θα πρόκειται για την πρώτη μείωση των επιτοκίων  μετά από 2 χρόνια  και 10 συνεχείς αυξήσεις, που έχουν ανεβάσει το βασικό επιτόκιο παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας στο 4,75%. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Στουρνάρας: Ανακοίνωσε στο Bloomberg όλες τις κινήσεις που έρχονται μέσα στο 2025. Μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες και κόστος δανεισμού 2%.

O Γιάννης Στουρνάρας προέβλεψε τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο επικεφαλής της...

Κομισιόν για Ελλάδα: Εντυπωσιακή αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,9%. Ανάπτυξη πάνω από 2% το 2025-2026

Εντυπωσιακές επιδόσεις για την ελληνική οικονομία προέβλεψε η η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρωτογενές πλεόνασμα...

«Άλμα» του πληθωρισμού στο 3,2% τον Αύγουστο. Στο 2,2% στην ευρωζώνη – Που οφείλεται η αύξηση

«Άλμα» σημείωσε ο πληθωρισμός και τον Αύγουστο στην Ελλάδα καθώς διαμορφώθηκε στο 3,2% από...