23.4 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Ζαχαριαδης-Δήμαρχος Μεγάλη νίκη κατά Φίλη. Ποιοι του έδωσαν τις κρίσιμες ψήφους. Ο ρόλος της Αχτσιόγλου

Εντάσεις και παρασκήνιο είχε η η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε τον Κώστα Ζαχαριάδη ως “εκλεκτό” του κόμματος για την Αθήνα.

Η οριακή επικράτηση του κ. Ζαχαριάδη έναντι του Νίκου Φίλη όμως καθιστά σαφές ότι η ανθρωπογεωγραφία είναι πλέον τελείως διαφορετική σε σχέση με αυτή που υπήρχε όταν πρόεδρος του κόμματος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσοι γνωρίζουν μάλιστα τους νέους συσχετισμούς λένε με νόημα ότι εάν δεν ήταν η Έφη Αχτσιόγλου που επέμεινε στην υποψηφιότητα του Κώστα Ζαχαριάδη, πολύ δύσκολα θα είχε περάσει η συγκεκριμένη επιλογή.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο γίνεται λόγος για πρώτη νίκη της Έφης Αχτισιόγλου ενόψει της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου που θα αναδείξει τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λευκός καπνός

Μετά από πολυήμερες, αναβολές τελικά βγήκε «λευκός καπνός» και ο κ. Ζαχαριάδης πήρε το χρίσμα για τον δήμο Αθηναίων. Η επικράτηση του με διαφορά δύο ψήφων από τον Νίκο Φίλη, το «όχι» στον εκλεκτό του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά και οι συμμαχίες που προέκυψαν φέρνουν νέα δεδομένα στην εσωκομματική σκακιέρα.

Η «μάχη» της αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να αποσυνδέεται από τα εσωκομματικά, έλεγαν άνθρωποι που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ και τα γεγονότα τους επιβεβαιώνουν.

Ο ρόλος της Αχτσιόγλου

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, βρήκε την υποστήριξη της Έφης Αχτσιόγλου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνη πρότεινε το όνομα του. Στο παρασκήνιο πολλοί είναι αυτοί που υπενθυμίζουν ότι και ο κ. Ζαχαριάδης, ήταν από τα πρώτα στελέχη του κόμματος που στήριξαν ανοιχτά την υποψηφιότητα της για τις εσωκομματικές διεργασίες. Η επικράτηση του Κώστα Ζαχαριάδη απέναντι στον Νίκο Φίλη, ερμηνεύεται σαν μια πρώτη νίκη της κ. Αχτσιόγλου.

Ποιοι στήριξαν Ζαχαριάδη ποιοι Φίλη

Την υποψηφιότητα Ζαχαριάδη ψήφισαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι γραμματείς του κόμματος Σβίγγου – Βασιλειάδης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, Ρένα Δούρου. Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο, το λευκό, του Αλέξη Χαρίτση που θεωρείται το νο.2 της Έφης Αχτσιόγλου.

Η πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στήριξε τον Νίκο Φίλη, ο οποίος άλλωστε είναι στην ίδια τάση. Τον Νίκο Φίλη ψήφισε και ο Στέφανος Τζουμάκας που διεκδικεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα σε άλλους υπέρ Φίλη ήταν η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ποιοι επέλεξαν λευκό

Λευκό επέλεξαν ο Νίκος Παππας,  η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας κι άλλοι που ανήκουν στον κύκλο του βουλευτή και υποψήφιου για την προεδρία. Προηγουμένως, είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού. Πηγές που βρίσκονται κοντά στον πρώην υπουργό, επεσήμαναν ότι η λογική του Νίκου Παππά ήταν ότι έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει ένα πρόσωπο του ευρύτερου χώρου, που θα βρει ανταπόκριση στους ανθρώπους της κοινωνίας, έχει αναγνωρισιμότητα και μπορεί να «φοβίσει» τον Κώστα Μπακογιάννη. «Όχι απλώς να επιλεγεί ένα στέλεχος του κόμματος», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Το «όχι» στον Νίκο Παππά

Το «όχι» της πολιτικής γραμματείας στην υποψηφιότητα Παππά ήταν 25 κατά, υπέρ 14 και 1 λευκό. Παρότι ο ίδιος ο πρώην μπασκετμπολίστας ήταν θετικός στο ενδεχόμενο να κατέβει, οι προϋποθέσεις που έθεσε βρήκαν την σθεναρή αντίσταση της πλειοψηφίας με αποτέλεσμα να επιλέγεται ένα πρόσωπο εκ των έσω. Το καλό κλίμα μεταξύ του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν αρκετό για να δοθεί το «πράσινο φως».

Οι όροι που έθεσε ακόμη δεν είναι γνωστοί. Όμως οι καλά γνωρίζοντες, αναφέρουν ότι ήθελε να κατέβει με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ όχι όμως να βρίσκεται εγκλωβισμένος στα στενά κομματικά καλούπια. Επιθυμούσε διεύρυνση με πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, από την κοινωνία και τον αθλητισμό και όχι μόνο με «έτοιμα» στελέχη της «Ανοιχτής Πόλης».

 

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE