Η πρώτη σοβαρή ρωγμή στη συμμαχία Τραμπ-Μασκ έρχεται να επιβεβαιώσει όσους αναλυτές προέβλεπαν ότι ο “μήνας του μέλιτος” μεταξύ των δύο ανδρών θα ήταν σύντομος. Μια πρωτοφανής αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, διαμορφώνοντας δύο αντίπαλα στρατόπεδα στο θέμα των βίζων H1B για εξειδικευμένους εργαζόμενους.
Από τη μία πλευρά, η ομάδα του Έλον Μασκ με τον Βιβέκ Ραμασουάμι και τον Ντέιβιντ Σακς τάσσεται υπέρ της προσέλκυσης ξένων εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης, με έντονη κριτική στην αμερικανική κουλτούρα. Από την άλλη, το στρατόπεδο MAGA με τη Νίκι Χέιλι και άλλα ηγετικά στελέχη αντιδρά έντονα, υπερασπιζόμενο την προτεραιότητα στους Αμερικανούς εργαζόμενους, ακολουθώντας τη γραμμή Τραμπ.
Η σκληρή κριτική του Ραμασουάμι στη μετριότητα
Η διαμάχη πυροδοτήθηκε από τον Ραμασουάμι, συν-επικεφαλής του τμήματος που διευθύνει ο Μασκ, με μια προκλητική ανάρτηση στο X. Υποστήριξε ότι η προτίμηση των τεχνολογικών εταιρειών σε ξένους μηχανικούς οφείλεται στην αμερικανική κουλτούρα που “πριμοδοτεί τη μετριότητα έναντι της αριστείας”.
Συγκεκριμένα, επέκρινε μια κοινωνία που εξυμνεί “τη βασίλισσα του χορού αντί για τον πρωταθλητή της μαθηματικής ολυμπιάδας” και “τον αθλητή αντί για τον αριστούχο“, υποστηρίζοντας ότι “αν μεγαλώνεις με την προσδοκία της κανονικότητας, η κανονικότητα είναι αυτό που θα πετύχεις”.
Η στήριξη από Μασκ και Σακς
Ο Ντέιβιντ Σακς, “τσάρος του Λευκού Οίκου” για την τεχνητή νοημοσύνη, υπερασπίστηκε τη θέση για χαλάρωση των περιορισμών στις βίζες, προτείνοντας την κατάργηση των ορίων ανά χώρα. Υποστήριξε ότι το τρέχον σύστημα δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις, με τους αιτούντες από την Ινδία να περιμένουν 11 χρόνια, ενώ από άλλες χώρες καθόλου.
Ο Έλον Μασκ επικρότησε δημόσια τα σχόλια του Σακς, δείχνοντας την υποστήριξή του στην πλευρά που τάσσεται υπέρ των εξειδικευμένων ξένων εργαζομένων.
Η έντονη αντίδραση του στρατοπέδου MAGA
Η πλευρά MAGA αντέδρασε με οργή στις θέσεις Ραμασουάμι. Η Νίκι Χέιλι τόνισε ότι “δεν υπάρχει τίποτα κακό με τους Αμερικανούς εργαζόμενους ή την αμερικανική κουλτούρα”, προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει να επενδύει στους Αμερικανούς.
Ο Μάικ Τσέρνοβιτς υπερασπίστηκε την αμερικανική καινοτομία, υπενθυμίζοντας ότι “η γενιά του Γούντστοκ κατάφερε να δημιουργήσει την αεροδιαστημική” και να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι. Ενώ ο Τραμπ τηρεί προς το παρόν σιωπή, το ιστορικό των περιορισμών που επέβαλε στο πρόγραμμα H1B κατά την πρώτη του θητεία υποδεικνύει τη θέση του.
Η διαμάχη αυτή αναδεικνύει ένα βαθύτερο ρήγμα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα μεταξύ της τεχνολογικής ελίτ που υποστηρίζει την παγκόσμια αναζήτηση ταλέντων και των παραδοσιακών υποστηρικτών του MAGA που προτάσσουν την προστασία και ανάπτυξη του εγχώριου εργατικού δυναμικού.