“Ραβασάκια” έχουν αρχίσει να στέλνουν οι εφορίες στους οφειλέτες που έχουν περιθώριο λίγων ημερών για να μπουν σε ρύθμιση.
Ήδη έχουν λάβει δύο ειδοποιητήρια και μέχρι τις 31 Ιουλίου που εκπνέει η προθεσμία υποβολής αίτησης ένταξης σε ρύθμιση, θα αποσταλούν ακόμα δύο.
Ο λόγος για τους 172.100 οφειλέτες που ενώ έχασαν τη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας καθώς και τη ρύθμιση των 120 δόσεων του 2019, αρνούνται να επανενταχθούν και να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στο ελληνικό Δημόσιο.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τους καλεί να υποβάλουν αίτηση ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί το 14% αυτών ή διαφορετικά 27.900 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις ρυθμίζοντας χρέη ύψους 373 εκατ. ευρώ.
Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στη νέα ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και συγκεκριμένα την περίοδο Νοεμβρίου 2021 έως 1η Φεβρουαρίου 2023. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ 10.500 έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους συνολικού ύψους 206 εκατ. ευρώ.
Υπό αυτές τις συνθήκες το οικονομικό επιτελείο ενημερώνει ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην προθεσμία επανένταξης στις ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που λήγει στις 31 Ιουλίου 2023. Συνεπώς, μέχρι την ημερομηνία αυτή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση ηλεκτρονικά, στην εφαρμογή που έχει αναπτύξει η ΑΑΔΕ, προκειμένου να επωφεληθούν από τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους με ευνοϊκούς όρους.
Ο μεγάλος κίνδυνος – η δημοσιοποίηση ονομάτων
Οσοι λοιπόν δεν ενταχθούν σε κάποια από τις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα σε ταμεία και εφορία θα δουν τα ονόματα τους να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, εφόσον έχουν χρέη άνω των 150.000 ευρώ.
Στις εν λόγω καταστάσεις που θα δημοσιοποιηθούν περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, οι οποίες υπερβαίνουν σε κύρια εισφορά (κεφάλαιο) τις 150.000 ευρώ και η καταβολή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους, δηλαδή ανάγονται σε χρονική περίοδο ασφάλισης προγενέστερη του ημερολογιακού έτους που προηγείται της ημερομηνίας δημοσιοποίησης. Αντίστοιχα ισχύουν και για τους οφειλέτες της εφορίας.
Ποιοι εξαιρούνται από τη δημοσιοποίηση
Από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής. Συγκεκριμένα εξαιρούνται:
– οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
– οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
– οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
– οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
– οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Σύμφωνα με το νόμο 5036/2023:
– Δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων και τις έχασαν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 2023, να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας έως τις 31 Ιουλίου δύο μηνιαίες δόσεις.
– Παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών για τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά απέκτησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές λόγω της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, ρυθμίζονται σε έως και 72 δόσεις με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης κατά την 1η.11.2021 δεν είχε λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές ή αν είχε, ήταν τακτοποιημένες.
– Η υπαγωγή στη ρύθμιση συνεπάγεται σειρά ευεργετημάτων για τους οφειλέτες, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων.