33.2 C
Athens
Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025

“Βόμβες” Σαμαρά για τις άδειες σε μετανάστες. Τρίτο χτύπημα στον Μητσοτάκη. Που το πάει ο πρώην πρωθυπουργός

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Νέες βόμβες στην κυβέρνηση και στο Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητστάκη, έριξε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αυτή τη φορά για τις άδειες παραμονής στους μετανάστες.
Η παρέμβαση Σαμαρά για το μεταναστευτικό προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ερμηνείες, καθώς εκφράζει θέσεις και απόψεις που κινούνται σε διαφορετική γραμμή από αυτή που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Σαμαράς έχει εκφράζει ήδη τη διαφωνία του:
  1. Στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον οποίο χαρακτήρισε πειρατή
  2. Στο γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Αυτή η τρίτη όμως και πιο ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού προκάλεσε αίσθηση ακόμη και εντός του κυβερνητικού επιτελείου, ακριβώς γιατί ήρθε για ένα θέμα που δεν ήταν στην αιχμή της επικαιρότητας, ενώ και η ρύθμιση δεν συνιστούσε νομιμοποίηση όλων των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν περίμεναν μια τέτοια αντίδραση επί του θέματος αλλά ο κ. Σαμαράς, τοποθετήθηκε δημόσια, ούτε λίγο ούτε πολύ, λέγοντας ότι με την εν λόγω ρύθμιση η Ελλάδα γίνεται «φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών».

samaras-tweet

Που το πάει ο Σαμαράς

Στο ερώτημα που το πάει ο κ. Σαμαράς, οι απαντήσεις είναι πολλές με δεδομένο ότι οι πρώην πρωθυπουργοί συνηθίζουν  να λένε ανοικτά τις απόψεις τους.
Οι πιο προσεκτικοί πάντως λένε με νόημα ότι στόχος του είναι να εμφανιστεί ως η «φωνή της Δεξιάς» εντός της ΝΔ και αυτός ήταν ο λόγος που, έστειλε μήνυμα για ένα κρίσιμο θέμα, όπως το μεταναστευτικό.
Άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του υπεραμύνονται του δικαιώματος του πρώην πρωθυπουργού να τοποθετείται όποτε το κρίνει, εκφράζοντας τις ανησυχίες που καταγράφει και αυτός στη βάση της ΝΔ.

Από την άλλη, κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν ότι η ένταση που προκλήθηκε ήταν χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο με δεδομένη τη φύση της επίμαχης ρύθμισης.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο κ. Σαμαράς έχει πυκνώσει τις παρεμβάσεις του και αυτές παγίως προκαλούν συζητήσεις. Πηγές με γνώση του παρασκηνίου υπογραμμίζουν ότι ο ίδιος παραμένει ενεργός και επιδιώκει να καταγράφεται η γνώμη του για τα μείζονα θέματα.

Το Μέγαρο Μαξίμου, από την άλλη, επιλέγει να μην σηκώνει τους τόνους, δίνοντας «χώρο» στον πρώθυπουργό. Μένει να φανεί, αν στην τοποθέτηση του για τον προϋπολογισμό ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει κάποια αναφορά, έστω έμμεση στο θέμα, αν και στο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για το ότι στο σχέδιο για τον επικαιροποιημένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό περιλαμβάνονται περισσότερα κονδύλια για τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Σημειωτέον, εντός της Επιτροπής της Βουλής, όπου και κατατέθηκε η ρύθμιση, τόσο ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης όσο και ο υπουργός Εργασίας έδωσαν διευκρινίσεις, λέγοντας ότι αυτή αφορά περίπου 25-28.000 μετανάστες που είναι στη χώρα μας και πρόκειται για εφάπαξ παρέμβαση, με δεδομένες τις ανάγκες για εργατικά χέρια. Ο κ. Σαμαράς, πάντως, δεν εκάμφθη.

Ο Μητσοτάκης εν πτήσει η επιστράτευση του Άδωνι

Την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσιζε να εκφράσει τη διαφωνία του μέσω δημόσιας δήλωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν εν πτήσει, επιστρέφοντας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε μια γρήγορη αξιολόγηση της κατάστασης και αποφασίστηκε το βάρος να σηκώσει ως κυματοθραύστης ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ένα πολιτικό στέλεχος που συνδέεται άρρηκτα με τον Αντώνη Σαμαρά και ο οποίος δύσκολα θα μπορούσε να ειπωθεί ότι έχει «χαλαρές» θέσεις για το μεταναστευτικό. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τη φόρμουλα αντίδρασης και έδωσε το ΟΚ, με αποτέλεσμα ο Άδωνις Γεωργιάδης να σπεύσει στη Βουλή.

Με μειλίχιο ύφος και χαμηλούς τόνους απέναντι στον κ. Σαμαρά, με τον οποίο ανέφερε ότι δεν πρόκειται ούτε θα μπορούσε να τσακωθεί, όσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να το ήθελε, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να αποδραματοποιήσει την κυβερνητική παρέμβαση. Υποστήριξε ότι η ρύθμιση γίνεται για μια μόνο φορά και από εκεί και μετά ισχύει η προϋπόθεση των επτά ετών για να πάρει κανείς άδεια παραμονής. Τόνισε ότι αυτή συνδέεται με την υποχρεωτική πρόσληψη του μετανάστη, η οποία θα πρέπει να γίνει έως 60 μέρες μετά την απονομή της άδειας παραμονής, αλλιώς ανακαλείται, ενώ παράλληλα θα γίνεται και έλεγχος του ποινικού του μητρώου. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε αν «είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός που κατηγορείται ως ιθύνων νους των pushbacks από τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης να είναι οπαδός των ανοιχτών συνόρων;».

gewrgiadis-tweet

Παρέμβαση Καιρίδη

Την ίδια ώρα και ο Δημήτρης Καιρίδης με συνεντεύξεις του στην ΕΡΤ και το ONE υπεραμυνόταν της ρύθμισης, λέγοντας ότι δεν θα αποσυρθεί και υπογράμμισε ότι η τροπολογία αυστηροποιεί τη ρύθμιση που είχε εφαρμοστεί το 2014 επί διακυβέρνησης Σαμαρά, η οποία είχε πρωτοέλθει το 2005, επί διακυβέρνησης Καραμανλή, συνδέοντας το καθεστώς παραμονής με την εργασία και το καθαρό ποινικό μητρώο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Αντώνης Σαμαράς: Η δήλωση του μετά την διαγραφή. «Προφανώς ήταν προαποφασισμένη»

Στη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά προχώρησε η ΝΔ με τον πρώην πρωθυπουργό να τονίζει...

ΝΔ: Τέλος εποχής σήμερα για τον  Σαμαρά. Επικυρώνεται η διαγραφή του. Το μήνυμα Μαξίμου και οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό

Η τελευταία πράξη διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιείται σήμερα. Η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος...

Πρώην Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: “Βασιλιάς” στο Ρουσφέτι ο Σαμαράς. “Όριζε δημάρχους  διευθυντές  νοσοκομείων,  διοικητές σε οργανισμού”. Οι καταγγελίες

Ο πρώην περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας κατακεραυνώνει τον Αντώνη Σαμαρά. Με αφορμή τη διαγραφή...