Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να επιχειρεί να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα, μέσω της λογοκρισίας.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ανακοίνωσε οτι τα στελέχη που θα βγαίνουν στο εξής στα τηλεοπτικά παράθυρα θα πρέπει να έχουν την έγκριση του γραφείου τύπου προκειμένου να μην υπάρχουν παραφωνίες.
Πρόκειται για έναν ελεγχο που περιορίζει τη δημοκρατία στο κόμμα και επιχειρεί να επιβάλει την όποψη του αρχηγού σε κάθε δημόσια φωνή.
Το μόνο κόμμα που ασκεί αυτόν τον έλεγχο στα σχελέχη του είναι το κομμουμιστικό κόμμα, όπως ισχύει σε κάθε κομμουνιστική εξουσία, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποίησε στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου:
- “Σας λέω όμως ότι το κόμμα μας θα λειτουργεί συντεταγμένα, θεσμικά, συλλογικά. Θα λειτουργούμε με βάση το Καταστατικό και τις θέσεις μας”.
- “Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου είναι ταυτοτικό ζήτημα για εμένα. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενότητας”
Το αγκάθι των διαγραφών
Το κλίμα ήταν βαρύ και στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου όπου το μεγάλο αγκάθι δεν είναι άλλο από τις τέσσερις διαγραφές στελεχών, του Δημήτρη Βίτσα, του Νίκου Φίλη, του Πάνου Σκουρλέτη και του Στέφανου Τζουμάκα.
Πάντως, έγιναν κάποια βήματα εκτόνωσης, όπως ήταν η αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής δεοντολογίας για τις τέσσερις διαγραφές και το ραντεβού Κασσελάκη – Τσακαλώτου όπου έγινε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.
Η μερική υποχώρηση Κασσελάκη συνδέεται και με την άσχημη εικόνα που υπάρχει τόσο για τον ίδιο όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έγινε σαφές και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που τα ποσοστά του κόμματος έχουν υποχωρήσει αρκετά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της GPO o ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 12,9% ενώ σε αυτή της Metron Analysis 15,2% που είναι πολύ μικρότερο από το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές που έγιναν το καλοκαίρι.
Το ραντεβού και το άνοιγμα σε Τσακαλώτο
Στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βάλει φρένο στις γκρίνιες και παράπονα εντός των τειχών, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία ενός «μηχανισμού έκφρασης της οποίας διαφωνίας μέσα στα όργανα», ανακοινώνοντας ακόμη ότι «θα πάρω πρωτοβουλίες για την προώθηση της ενότητας και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κασσελάκης επιχείρησε άνοιγμα προς την πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου λέγοντας ότι «να θυμήσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δις στα ταμεία το 2019.
Επίσης ανέκρουσε πρύμναν και στα εργασιακά σε σχέση με την ομιλία του στο ΣΕΒ, καθώς «θεωρούμε αναγκαία την αποκατάσταση και την κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη λειτουργία της αγοράς εργασίας με κανόνες και αυστηρό έλεγχο. Αυτό εξάλλου επιβάλλουν και οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά», όπως παρατήρησε.
Ο κ. Τσακαλώτος στο ραντεβού που είχαν πριν από το Ε.Γ. έθεσε ζήτημα ανάκλησής των διαγραφών ως προϋπόθεση για τη συζήτηση περί ενότητας
“Κόφτης” στις εμφανίσεις στα ΜΜΕ και το Γραφείο Τύπου
Στη συζήτηση του Ε.Γ ο κ. Κασσελάκης γνωστοποίησε πως η εκπροσώπηση στη δημόσια σφα4ρα θα γίνεται δια του γραφείου Τύπου, ήτοι με λίστα σε μια αμυντική κίνηση για την ανάσχεση της καθοδικής πορείας του κόμματος.
Στην ουσία δηλαδή μπαίνει “κόφτης” στις εμφανίσεις στα ΜΜΕ, ενώ ζήτησε αυτοσυγκράτηση και να χαμηλώσουν οι τόνοι.
“Να επιδείξουμε συντροφικότητα, να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Η στροφή στην επιχειρηματολογία του αποβλέπει στον στρατηγικό του στόχο για επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην εξουσία, καθώς φιλοδοξώ να γίνω ο επόμενος πρωθυπουργός”, όπως είπε από το ίδιο βήμα, έχοντας προηγουμένως εργαστεί, για να αποκαταστήσει την εσωκομματική ειρήνη.
Αχτσιόγλου: Σοβαρό πρόβλημα η διαγραφή 2 πρώην Γραμματέων
Βαθιά προβληματισμένη για την πορεία του κόμματος εμφανίστηκε στη χθεσινή τοποθέτησή της στο Εκτελεστικό Γραφείο και η πρώην Υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας, κατά πληροφορίες, ως σοβαρό πρόβλημα τη διαγραφή των δύο πρώην Γραμματέων του κόμματος, Δημήτρη Βίτσα και Πάνου Σκουρλέτη.
Η ίδια φέρεται να υπογράμμισε πως ο δρόμος προς το συνέδριο δεν μπορεί να εξελίσσεται μέσα από εκκαθαρίσεις, θέτοντας το ζήτημα της σοβαρής κρίσης που σοβεί στο κόμμα. Υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες και εξαιτίας αυτών το κόμμα οδεύει προς το συνέδριο τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, αλλά υποστήριξε ότι αυτές πρέπει να κατατίθενται στα όργανα, ακόμη και αν αυτό αφορά στην Εκπρόσωπο Τύπου, είτε προσωπικές διαφωνίες.
Ακόμη, η πρώην Υπουργός έθεσε ζητήματα καταστατικού ιδίως ως προς τις διαγραφές και ζήτησε την επίσπευση του συνεδρίου, αλλά και την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Τέσσερις «φάκελοι» για τις διαγραφές
Στο μέτωπο των διαγραφών, αναβλήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία είχε προγραμματιστεί άμα τη επιστροφή του Προέδρου του κόμματος, ενώ πληροφορίες θέλουν το άνοιγμα «φακέλου» για κάθε μία παραπομπή προς διαγραφή στελέχους ξεχωριστά, δηλαδή τη σύσταση τεσσάρων τριμελών επιτροπών που θα εξετάσουν τα γεγονότα.
Η ατμόσφαιρα, άλλωστε, περί των διαγραφών των ιστορικών στελεχών είναι εξαιρετικά βαριά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς η διαχρονική προσφορά τους στο κόμμα, ακόμη και αν καυτηριάζεται από ορισμένα στελέχη η δημόσια παρουσία τους, μοιάζει απαράγραπτη. Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα εσωκομματικά μέτωπα μοιάζουν να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, αναζητώντας βαλβίδες εξαέρωσης της έντασης που έχει συσσωρευθεί.
Το αδιέξοδο και η φυγή προς τα εμπρός
Για την «προεδρική» πτέρυγα, τυχόν ανάκληση των διαγραφών θα έστελνε εικόνα ακύρωσης στο ηγετικό προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη,
Για την «Ομπρέλα», τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς ζητούμενο είναι το εάν τελικά θα αποχωρήσουν, πότε και κυρίως πόσοι,
Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να πυκνώσει τη δημόσια παρουσία του, ενόψει της συνεδρίασης της Κ.Ε., στις 11 Νοεμβρίου, με στόχο τη φυγή προς τα εμπρός
Αύριο θα παραστεί στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την «επέτειο του ΟΧΙ» και την Κυριακή θα επισκεφθεί τη Θεσσαλία, «θέτοντας εαυτόν» στην υπηρεσία του κόμματος, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη δημοσκόπηση.