24.4 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Βαγ. Μαρινάκης: Επεσαν οι υπογραφές για τα δύο πρώτων στον κόσμο καινοτόμα πλοία υγροποιημένου CO2. Μεγάλες επενδύσεις σε 57 νέα πλοία

Σε ειδική τελετή στον Πειραιά έπεσαν οι υπογραφές για την παραγγελία των δύο πρώτων στον κόσμο καινοτόμων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου CO2 (LCO2) της Capital Group, συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Τα πλοία είναι χωρητικότητας 22.000 κ.μ. και η παραγγελία έγινε στα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries.
Η παραγγελία των μεγαλύτερων και πιο τεχνολογικά προηγμένων πλοίων μεταφοράς CO2, αποτελεί τμήμα ενός γιγαντιαίου επενδυτικού προγράμματος για νεότευκτα πλοία της Capital συνολικού ύψους 6,5 δισ. δολαρίων.

Όμιλος Capital: Η νέα παραγγελία πλοίων και η πράσινη επανάσταση

Οι κινήσεις του ελληνικού ομίλου έγιναν πρωτοσέλιδο στην έγκυρη ναυτιλιακή επιθεώρηση TradeWinds, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Capital΄s green revolution», δηλαδή η πράσινη επανάσταση της Capital. Μάλιστα, φιλοξενείται συνέντευξη του CEO της εισηγμένης εταιρείας Capital Product Partners, κ. Τζέρι Καλογηράτου, ο οποίος σκιαγραφεί το όραμα του κ. Μαρινάκη για τον στόλο του ομίλου.

Πιο αναλυτικά, αυτήν την περίοδο ο όμιλος της Capital υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ναυπήγησης 57 νεότευκτων πλοίων με ημερομηνίες παράδοσης που εκτείνονται από το 2020 έως και το 2027. Για την παραγγελία των δύο πρώτων καινοτόμων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου CO2 (LCO2) η συμφωνία υπεγράφη στα γραφεία της Capital όπου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι: Βαγγέλης Μαρινάκης, Πρόεδρος και Ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp., Γεράσιμος Καλογηράτος, Διευθύνων Σύμβουλος, Capital Product Partners LP, κ. Νίκος Λως, Διευθυντής, Curzon Shipbrokers Corp., κ. Μίλτος Ζήσης, Διευθυντής, Capital Gas Ship Management, Νικόλας Βαπόρης, Τεχνικός Διευθυντής, Capital Ship Management, Αλεξάνδρα Ξύστρα, Τεχνική Διευθύντρια, Capital Gas Ship Management. Tη Hyundai Heavy Industries εκπροσώπησαν οι S.Y. Park, Chief Operating Officer & Senior Executive Vice President, Y.H. Yeo, EVP &MD of London Office, S.D. Yoon, SVP & Head of Athens Office, J.H. Κim, SVP (HMD Sales). Επίσης παρευρέθηκαν οι Sid Nair, Newbuldings Director, Clarksons, Andy McKeran, Chief Commercial Officer Lloyd’s Register και ο Θεόφιλος Ξενακούδης Chief Commercial Officer, Marshall Islands International Registries.

Όσον αφορά τώρα το δημοσίευμα της ναυτιλιακής επιθεώρησης TradeWinds, ο κ. Καλογηράτος μίλησε για «ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα νεόδμησης που ξεκίνησε από μία μόνο εταιρεία τα τελευταία χρόνια».

«Η Capital Group βρίσκεται σε μια σιωπηλή, όμως δυναμική “πράσινη επανάσταση” τα τελευταία πέντε χρόνια» επεσήμανε ο Τζέρι Καλογηράτος. «Η παραγγελία των δύο πλοίων LCO2 είναι η κορυφή του παγόβουνου» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Όμιλος Capital: Η νέα παραγγελία πλοίων και η πράσινη επανάσταση

«Η εταιρεία αναμένει ότι η θαλάσσια μεταφορά CO2 θα γίνει μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, στην οποία στοχεύει να κατέχει την πρώτη θέση» είπε ο Τζέρι Καλογηράτος, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη του στόλου της θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει αυτήν τη μετάβασης στον κλάδο LNG.

«Πολλοί πλοιοκτήτες επέλεξαν να κοιτάξουν από την άλλη πλευρά όταν τους προσφέρθηκαν συμβόλαια και παρήγγειλαν πλοία Tier II μόλις πέρυσι, καθώς το αυξημένο κόστος του κινητήρα Tier III θα μπορούσε να φτάσει τα 2 έως 3 εκατομμύρια δολάρια για ένα εμπορευματοκιβώτιο τροφοδοσίας» συμπλήρωσε ο Τζέρι Καλογηράτος και εξήγησε: «Επιλέξαμε όχι μόνο να πάμε για ό,τι πιο πρόσφατο όσον αφορά τις συσκευές και τον εξοπλισμό εξοικονόμησης ενέργειας και τη συμμόρφωση με τους τρέχοντες και μελλοντικούς κανονισμούς με σημαντικά αυξημένο κόστος, αλλά επίσης πήραμε μια συνειδητή απόφαση είτε να προετοιμάσουμε είτε να εξοπλίσουμε τα σκάφη μας για πρόωση LNG».

Να υπενθυμίσουμε ότι μιλώντας πρόσφατα στο TradeWinds Shipowners Forum στο συνέδριο Nor-Shipping στο Όσλο, ο ιδρυτής της Capital Βαγγέλης Μαρινάκης τόνισε ότι για την απαλλαγή της ναυτιλίας από τις ανθρακούχες εκπομπές σήμερα ο μόνος τρόπος βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα είναι τα πολύ ενεργειακά αποδοτικά πλοία και η πρόωση με διπλό καύσιμο LNG.

Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι το LNG μπορεί να προσφέρει με βεβαιότητα σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 άμεσα με μια δοκιμασμένη τεχνολογία πρόωσης, ενώ είναι ένα καύσιμο με μεγάλη διαθεσιμότητα και ώριμη υποδομή πρόσβασης σε αυτό. Ο ίδιος σχολίασε ότι ενώ άλλα εναλλακτικά καύσιμα θα παίξουν σίγουρα ρόλο στο μέλλον, η αναμονή μέχρι να ωριμάσει η τεχνολογία και/ή το καύσιμο να είναι διαθέσιμο στις απαιτούμενες ποσότητες σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα χαθούν χρόνια, αν όχι δεκαετίες, στην πορεία προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE