Η Β΄ Πειραιά περιλαμβάνει τους Δήμους Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Περάματος και Σαλαμίνας.
Από το 1974 μέχρι σήμερα σταθερά αναδεικνύει οκτώ βουλευτές. Η ισχυρή παρουσία των δυνάμεων από το πολιτικό Κέντρο και προς τα αριστερά είναι χαρακτηριστικό της περιοχής. Η Ν.Δ. κατάφερε να είναι πρώτη δύναμη στη συγκεκριμένη περιφέρεια μόνο στις δύο πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης, το 1974 και το 1977. Ακολούθησαν σχεδόν τρεις δεκαετίες κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ, που κατάφερε να κερδίσει την πρωτιά το 1981 και τη διατήρησε μέχρι τις εκλογές του 2009. Μάλιστα, σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το 1981 και το 1993 συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.
Σταθερά υψηλά ποσοστά καταγράφει η Αριστερά στην περιφέρεια αυτή. Μάλιστα, το ΚΚΕ πέτυχε στις ευρωεκλογές του 1981 να είναι δεύτερο κόμμα πίσω από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 24,21% και αφήνοντας πίσω τη Ν.Δ. με 19,91%.
Τη δυναμική της Αριστεράς επιβεβαιώνει το γεγονός ότι σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση τέταρτο κόμμα ήταν το ΚΚΕ Εσωτερικού με 8,23%. Και στις εθνικές εκλογές το ΚΚΕ κατάφερνε επί σειρά ετών, από το 1974 μέχρι το 1985, να έρχεται τρίτο, με ποσοστά λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 20%. Και ο Ενιαίος Συνασπισμός διατήρησε αυτή τη δυναμική στις εκλογικές αναμετρήσεις του 1989, αλλά από το 1990 και μετά άρχισε να καταγράφεται μείωση των ποσοστών.
Η μεγάλη ανατροπή έγινε στις εκλογές του 2012, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε την πρώτη θέση τον Μάιο του 2012 (23,85%), την οποία και διατήρησε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις έκτοτε.
Τον Μάιο του 2012 δεύτερο κόμμα στη Β΄ Πειραιά ήταν οι ΑΝΕΛ (12,40%), τρίτο το ΚΚΕ (12,29%), τέταρτη η Ν.Δ. (9,77%) και πέμπτη η Χρυσή Αυγή (9,49%). Η Ν.Δ. κατάφερε να ανακτήσει τη δεύτερη θέση τον Ιούνιο του 2012 και στις εκλογικές αναμετρήσεις έκτοτε. Τον Σεπτέμβριο του 2015 η αρνητική έκπληξη ήρθε από τη Χρυσή Αυγή, που κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 8,40%. Το ακροδεξιό μόρφωμα είχε καταφέρει να κερδίσει την τρίτη θέση και στις ευρωεκλογές του 2014.
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και όσα ακολούθησαν με τις συλλήψεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής επέφεραν σταδιακά μείωση των ποσοστών της στη συγκεκριμένη περιφέρεια και επαναφορά των πιο παραδοσιακών για την περιοχή πολιτικών ισορροπιών. Στις εκλογές του 2019 το ΚΚΕ επανήλθε στην τρίτη θέση και ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25.
Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 38,22% και κατάφερε να εκλέξει τρεις βουλευτές. Τη Νίνα Κασιμάτη, τον Γιάννη Ραγκούση και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη. Στο ψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές. Βασική επιδίωξη της Κουμουνδούρου είναι να καταφέρει το κόμμα να διατηρήσει την πρώτη θέση, που συμβολικά δείχνει στενή επαφή με πιο λαϊκά κοινωνικά στρώματα, ενώ εξυπηρετεί και το αφήγημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαδεχθεί το ΠΑΣΟΚ σε περιοχές αλλοτινής κυριαρχίας του.
Από τη Ν.Δ. εξελέγησαν στη Β΄ Πειραιά στις προηγούμενες εκλογές οι Δημήτρης Μαρκόπουλος και Γιάννης Τραγάκης. Ο κ. Τραγάκης είχε σπεύσει να προαναγγείλει την απόσυρσή του από την πολιτική και την κάθοδο του γιου του στη θέση του, κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση της ηγεσίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έκοψε» τον γιο Τραγάκη από υποψήφιο και ο πατέρας αποφάσισε να κατέβει και πάλι στις εκλογές. Οι Γιώργος Βρεττάκος και Μιχάλης Λιβανός αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιοι με το κυβερνών κόμμα.
Το ΚΚΕ εξέλεξε στη Β΄ Πειραιά τη Διαμάντω Μανωλάκου, που θα είναι και πάλι υποψήφια. Από το ΠΑΣΟΚ, που επιδιώκει να ενισχύσει το αποτύπωμά του στην περιοχή και να επαναδιεκδικήσει μέρος των παλαιών ψηφοφόρων του, θα είναι και πάλι υποψήφιος ο Δημήτρης Διαμαντίδης, που ήταν πρώτος σε σταυρούς το 2019.
Το ΜέΡΑ25 εξέλεξε στις προηγούμενες εκλογές τη Φωτεινή Μπακαδήμα, η οποία αποχώρησε από το κόμμα και εντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Την όγδοη έδρα της περιφέρειας κέρδισε η Ελληνική Λύση, που εξέλεξε το 2019 τη Σοφία Ασημακοπούλου.