O άνθρωπος που πολέμησε όσο κανείς άλλος την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Κοτς της Τουρκίας. Σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε την τιμή του επίτιμου Διδάκτορα και θα διδάσκει στους σπουδαστές. Πλέον αποτελεί στέλεχος στο κορυφαίο ιδιωτικό ίδρυμα της Τουρκίας, κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα.
Ο πρώην Πρωθυπουργός μίλησε στους σπουδαστές κατά την επετειακή 30η τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου. Ένα ίδρυμα με πορεία 31 ετών που ειδικεύεται στους τομείς της οικονομίας, της ιατρικής, της διοίκησης επιχειρήσεων, της επιστήμης και μηχανολογίας καθώς και των κοινωνικών και ανθρωπιστικών πεδίων. Δεν δίστασε να περάσει και το δικό του μήνυμα στους αποφοίτους, δηλαδή να κρατούν «ψηλά το κεφάλι», όπως υποστηρίζει το σχετικό ρητό των γειτόνων μας.
Καταλαβαίνει κανείς ότι η πολιτική ζωή του Αλέξη Τσίπρα έρχεται πλήρη αντίθεση με την προσωπική του διαδρομή. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά του φοιτούν σε ιδιωτικό σχολείο και μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο φοίτησής τους σε διεθνές ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Εάν ετίθετο ξανά το ζήτημα για την Ελλάδα, πιθανότατα θα επέμενε στην αντίθεσή του προς την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Πρόκειται για υποκρισία; Ή μήπως οι «σκληροπυρηνικές» απόψεις ενάντια σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία γνωστοποιούνται για ψηφοθηρικούς λόγους και για να ικανοποιήσουν το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ; Ειδικά από τη στιγμή που μεγάλο μέρος των στελεχών της Αριστεράς έχει σπουδάσει ή λάβει αντίστοιχες τιμές από ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η λαϊκιστική τακτική που προσπαθεί να επιβληθεί από την πλευρά του χώρου αυτού βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, καθώς δεν συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα και κυρίως έχει μετατρέψει τη δημόσια εκπαίδευση σε άντρο των λίγων, με τις γνωστές παραβατικές ενέργειες.
Το ερώτημα που τίθεται εύλογα είναι αν ο κος Τσίπρας αντιλαμβάνεται τι λέει και πράττει κατά καιρούς, γιατί συχνά δίνει την εντύπωση ότι δεν καταλαβαίνει. Φαίνεται ως ένας άνθρωπος που οδεύει εκεί που τον οδηγεί κάθε φορά το συμφέρον. Μέχρι πρόσφατα πολεμούσε την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, όμως πλέον ποζάρει περιχαρής για την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα. Πρόκειται για έναν ακόμα καιροσκόπο ή η αλλαγή πλεύσης είναι απαραίτητη για την πολιτική επιβίωσή του; Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η δυναστεία Κοτς, με περιουσία άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα.
Γνωρίζοντας κανείς τις εν Ελλάδι τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, βλέπει αμέσως την τεράστια αντίφαση μεταξύ των θέσεών του και της πρόσφατης απόφασής του να αποδεχθεί την εν λόγω τιμή. Δεν δίστασε να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και να επιτιμοποιηθεί, ακόμη κι αν γνώριζε ότι το Πανεπιστήμιο Κοτς είναι ιδιωτικό. Ακόμη κι αν τόσο καιρό υποστήριζε πως η ίδρυσή τους στην Ελλάδα αποτελεί «συμβόλαιο συμφερόντων με τα ιδιωτικά κολλέγια» και «ένα ακόμη σκαλοπάτι στον κατήφορο απαξίωσης των θεσμών». Δηλαδή δέχθηκε αυτό που κυνηγά τόσα χρόνια μετά μανίας!
Η ειρωνεία σε όλο της το μεγαλείο
Έχει τεράστια σημασία ότι ο πρώην Πρωθυπουργός που πρωτοστάτησε εναντίον της ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και δεν θα επέτρεπε την ίδρυση αντίστοιχων ιδρυμάτων στην Ελλάδα αποδέχθηκε αυτήν την τιμή. Δήλωσε, μάλιστα, ότι είναι τιμή να βρίσκεται στην τελετή του πανεπιστημίου που είναι «φημισμένο για την αριστεία του στη διδασκαλεία και την έρευνα».
Πάντως, η παρουσία του στη γείτονα χώρα μονοπώλησε το ενδιαφέρον των τουρκικών ΜΜΕ. Όπως και τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, όπου η αντίφαση μεταξύ των λόγων και των πράξεων του Αλέξη Τσίπρα είναι τεράστια.