Στο Περιστέρι, παρουσιάστηκαν οι παρεμβάσεις και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας. Με σύνθημα «δικαιοσύνη παντού» ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας σημειώνοντας πως με τη συμφωνία των προοδευτικών δυνάμεων, θα είναι η πρώτη νομοθετική παρέμβαση της προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας.
Στην κατάμεστη αίθουσα στην οποία συμμετείχαν η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, ο Τομεάρχης Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρώην Υπουργός Λούκα Κατσέλη και ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Δημήτρης Λυρίτσης. Παράλληλα, παρόντες ήταν βουλευτές του κόμματος αλλά και κεντρικά στελέχη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «έχει στρατηγική την αναδιανομή σε λίγους και ισχυρούς, σε funds και σε ημέτερους μπαταχτσήδες επιχειρηματίες», κάνοντας ειδική αναφορά στον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Πάτση. Δήλωσε παράλληλα, ενόψει των εκλογών πως η ερχόμενη αναμέτρηση «είναι πια κυριολεκτικά ένας αγώνας υπέρ βωμών και εστιών».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια αναδρομή όσων έχει κάνει ως αντιπολίτευση , ανέλυσε τις προτάσεις που ήδη έχουν καταθέσει για τις οφειλές προς το δημόσιο και τη στεγαστική πολιτική. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έγινε δεκτός στην αίθουσα με συνθήματα όπως «νατος νάτος ο πρωθυπουργός», η σημερινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στα εξής χαρακτηριστικά
Τη συλλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, την προστασία από ρευστοποίηση πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, τη συμμετοχή του Δημοσίου, με την επιδότηση μέρους της ρυθμισμένης οφειλής μέσω του Ταμείου Αναδιαρθρώσεων, την εποπτεία και το συντονισμό της όλης διαδικασίας από την Δημόσια Εποπτική Αρχή.
Σε θεσμικό επίπεδο, θα δημιουργηθεί ένα ειδικό υφυπουργείο, στο υπουργείο Οικονομικών, με αποκλειστική αρμοδιότητα τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και της Στεγαστικής Πολιτικής. Θα συσταθεί Δημόσια Εποπτική Αρχή για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, που θα υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών. Και τέλος, η δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Επίσης, θα υπάρξουν κανόνες για τη λειτουργία των funds, πιο συγκεκριμένα θα καταστήσει υποχρεωτική την κατάθεση στη Δημόσια Εποπτική Αρχή του συνόλου των πληροφοριών – δεδομένων και επιχειρηματικών σχεδίων – των τιτλοποιήσεων και αγορών πακέτων δανείων από τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων. Θα επιβληθεί η νόμιμη φορολογία στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων. Αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων και αναβάθμιση των ΚΕΠ δανειοληπτών που υπάγονται στην ΕΓΔΙΧ για τη συμβουλευτική και νομική υποστήριξη των ευάλωτων οφειλετών.
Φωτογραφίες από την εκδήλωση
Η συγκεκριμένα πρόταση αφορά όλες τις οφειλές προς «θεσμικούς» πιστωτές: Τράπεζες, Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων, Εταιρείες Απόκτησης και Διαχείρισης Απαιτήσεων, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία. Κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα που έχει περιέλθει σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανα΄φερθηκε και στους δανειολήπτες που έλαβαν στεγαστικά δάνεια σε Ελβετικό φράγκο. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «βρέθηκαν με υπέρογκες επιβαρύνσεις μετά το ξεκλείδωμα της ισοτιμίας, επιβαρύνσεις έως και τρεις φορές επάνω από το ποσό που δανείστηκαν». Για τους περίπου 70,000 δανειολήπτες, πρότεινε νομοθετική ρύθμιση ώστε προστατευτεί η πρώτη κατοικία τους και να ρυθμιστεί η οφειλή τους με βιώσιμο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την ισοτιμία τη περίοδο που έλαβαν το δάνειο αλλά και το ποσό που έχουν ήδη αποπληρώσει.