Διαστάσεις πολιτικού και δικαστικού θρίλερ λαμβάνει πλέον η υπόθεση με το κόμμα Κασιδιάρη που θα κρίνει τη συγκυβέρνηση ή την αυτοδυναμία στις διπλές εκλογές της 21ης Μαΐου και της 2ας Ιουλίου.
Η τροπολογία πέρασε από τη Βουλή, με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά η μεγάλη μάχη για το κόμμα Κασιδιάρη θα γίνει στον Άρειο Πάγο στις 3 Μαΐου. Την ημέρα αυτή, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Α1 τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου, στην οποία θα κριθεί οριστικά το εάν το ακροδεξιό μόρφωμα μπορεί να κατέβει στις εκλογές. Η συνεδρίαση αρχικώς ήταν να γίνει στις 5 Μαΐου, αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Σάββατο 22 Απριλίου την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να να της ανακοινώσει την απόφασή της για διάλυση της Βουλής. Με βάση τον νόμο, το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου ανακηρύσσει τους συνδυασμούς που θα κατέλθουν στις εκλογές 12 ημέρες μετά την επίσημη προκήρυξή τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καταληκτική ημερομηνία για την απόφαση του Αρείου Πάγου είναι η 3η Μαΐου.
Κρίνονται οι συσχετισμοί δυνάμεων στη Βουλή
Στελέχη των κομμάτων χαρακτηρίζουν καθοριστικής σημασίας την απόφαση που θα λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο. Όπως εξηγούν, η απόφαση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τους συσχετισμούς δυνάμεων στην επόμενη Βουλή, αλλά κυρίως την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες. Όπως εξηγούν, στις δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό μόρφωμα του Κασιδιάρη, εκμεταλλεύεται τη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο και λαμβάνει ποσοστό άνω του 3%κ που του δίνει τη δυνατότητα να μπει με άνεση στη Βουλή.
Επτακομματική Βουλή
Με δεδομένο, ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και το ΜέΡΑ25 μπαίνει στη Βουλή, το σενάριο για επτακομματική Βουλή είναι πιθανό, εάν δεν τεθούν εκτός εκλογικής διαδικασίας οι “Έλληνες” του Κασιδιάρη. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι από δύσκολο έως απίθανο, το πρώτο κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ποσοστά αυτοδυναμίας
Σύμφωνα με τους εκλογολόγους, σε Βουλή έξι κομμάτων, ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι στο 37,5% έως 38%. Εάν όμως αναδειχτεί επτακομματική Βουλή, ο πήχης ανεβαίνει στο 39%, γεγονός που καθιστά σαφές ότι το μοναδικό σενάριο που θα είναι υλοποιήσιμο είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας.