26.1 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Τροπολογία: Αγορά σπιτιού με leasing. Οι νέες μεγάλες δυνατότητες για όλους

 

Επεκτείνεται η δυνατότητα απόκτησης ακινήτου μέσω leasing  απο ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες   με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στον νέο Αναπτυξιακό νόμο.

Μέχρι σήμερα, υπήρχε δυνατότητα απόκτησης κινητών αξιών όπως αυτοκίνητο με leasing από ιδιώτες, αλλά όχι ακινήτων, καθώς ο νόμος περιόριζε τη χρήση του μόνο για επαγγελματική χρήση.

Η τροπολογία ανοίγει πλέον τον δρόμο και στους ιδιώτες, απλά φυσικά πρόσωπα, να αποκτούν ακίνητα, πχ κατοικία, μέσω leasing. Παράλληλα, επιτρέπει και την απόκτηση και επαναμίσθωση των ακινήτων, φέρνοντας σημαντικές ανακατατάξεις στις τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς real estate το leasing – χρηματοδοτική μίσθωση ως εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης και για κατοικίες ιδιωτών, ανοίγει μεταξύ άλλων το δρόμο για την απόκτηση ακινήτου από ιδιώτες που μέχρι σήμερα δεν μπορούν να προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας, Και αυτό γιατί πολλοί δεν διαθέτουν το 20%-30% της αξίας του ακινήτου που απαιτείται για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου.

Με τα νέα δεδομένα, το 20% με 30% της ιδίας συμμετοχής (που απαιτείται για την λήψη στεγαστικού δανείου) θα μπορούσε να λειτουργήσει ως το προσυμφωνηθέν τίμημα μεταβίβασης του ακινήτου στη λήξη της χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Ταυτόχρονα, με βάση τα δεδομένα λειτουργίας του leasing, ο μισθωτής μπορεί να επιλέξει να έχει προσαυξημένο μηνιαίο μίσθωμα για να καλύψει στη διάρκεια της μίσθωσης την ίδια συμμετοχή 20%-30% της αξίας του ακινήτου που σήμερα δεν διαθέτει, αλλά θα κληθεί να καταβάλλει στο τέλος της χρηματοδοτικής μίσθωσης

Επίσης η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στην τράπεζα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρηματοδοτικής μίσθωσης, σε αντίθεση με τη χορήγηση στεγαστικών δανείων.

Παράλληλα, ο αγοραστής μέσω leasing δεν επιβαρύνεται με φόρο και έξοδα μεταβιβάσεως ακινήτου, παρά μόνο στο τέλος της μίσθωσης.

Στην περίπτωση που ο μισθωτής δεν καταβάλει τα μηνιαία μισθώματα – δεν τηρήσει τη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης, χάνει αυτομάτως το δικαίωμα προσδοκίας απόκτησης κυριότητας του ακινήτου, ενώ η τράπεζα έχει πολύ λιγότερα έξοδα, καθώς θα κοινοποιήσει – γνωστοποιήσει την καταγγελία της σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης χωρίς να προβεί σε πλειστηριασμούς και χωρίς κοινωνικό κόστος.

Αποκλιμάκωση των ενοικίων

Σημαντικό εργαλείο για την αποκλιμάκωση των τιμών των μισθωμάτων που πλέον έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, αναμένεται να αποτελέσει η απόκτηση ακινήτου….με την καταβολή ενοικίου.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, σήμερα το ποσοστό του εισοδήματος που δαπανά ο ενοικιαστής στην χώρα μας αγγίζει το 60%-70% του μέσου μισθού σύμφωνα με τα ζητούμενα μισθώματα.

Αν δε, πρόκειται για οικογενειακή κατοικία 80 τμ-95 τμ κατασκευής μετά τα 2000  στα βόρεια ή τα νότια προάστια της Αθήνας τότε το κόστος μίσθωσης ξεπερνά τα 800 ευρώ το μήνα. Αυτά τα χρήματα ουσιαστικά “χάνονται” για τον ενοικιαστή, ενώ μέσω της χρηματοδοτικής μίσθωσης, το ακίνητο αυτό θα μπορούσε να περάσει στην ιδιοκτησία του.

Το leasing για ιδιώτες μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά και στο σύνολο της κτηματαγοράς, αφού νέα σπίτια θα προστεθούν στην αγορά με αποτέλεσμα να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών των ενοικίων, τα οποία σε πολλές κατηγορίες ακινήτων και σε αρκετές περιοχές, έχουν πλέον ξεφύγει, καταγράφοντας αυξήσεις μέχρι και 30% την τελευταία διετία.

Άλλωστε όπως αναφέρουν στο Capital.gr οι ειδικοί της αγοράς, η συσσωρευμένη ζήτηση από την μία πλευρά και η έλλειψη νέων οικιστικών αναπτύξεων την τελευταία δεκαετία, από την άλλη, είναι οι λόγοι που οι τιμές των ενοικίων σημειώνουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Αν υπολογίσει κανείς ότι κάθε χρόνο 15.000 έως 20.000 άνθρωποι – οικογένειες αναζητούν κατοικία, μέσα στα 10 χρόνια αυτά χρόνια, η ζήτηση άγγιξε τις 150.000 – 200.000 κατοικίες, σε μια περίοδο που η οικοδομική δραστηριότητα για την ανέγερση νέων πολυκατοικιών ήταν ανύπαρκτη, τότε μπορεί κανείς να αντιληφθεί το λόγο που οι τιμές στα ενοίκια διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Σε αυτή την περίπτωση η εξεύρεση νέων σπιτιών προς μίσθωση και εν τέλει για αγορά, αναμένεται όχι μόνο να αποσυμπιέσει τις τιμές αλλά και να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα πολλών οικογενειών.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE