Οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε μια στρατηγική στροφή, με στόχο την επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης και τη διεύρυνση της πελατειακής τους βάσης. Με τα επιτόκια να αποκλιμακώνονται στην Ευρωζώνη, οι τράπεζες εστιάζουν σε πιο προσιτές χρηματοδοτήσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Η στροφή προς τις μικρότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Παρά την ικανοποιητική αύξηση των δανειακών υπολοίπων, που αναμένεται να φτάσει τα 6-7 δισ. ευρώ για το 2024, οι νέες δανειοδοτήσεις μέχρι στιγμής επικεντρώνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας. Ωστόσο, οι τραπεζικές διοικήσεις στοχεύουν τώρα στη διεύρυνση της πελατειακής βάσης τους, επενδύοντας σε στεγαστικά δάνεια και χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αυτή η κίνηση αποσκοπεί στη μεγέθυνση του ενεργητικού των τραπεζών, η οποία θα συμβάλλει στην κάλυψη των απωλειών στα έσοδα από επιτόκια, λόγω της αποκλιμάκωσης των τραπεζικών δεικτών.
Η μείωση των επιτοκίων και το νέο νομισματικό περιβάλλον
Σημαντικός σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι η πτώση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει τους δείκτες της κατά 50 μονάδες βάσης, με επιπλέον περικοπές να αναμένονται, οδηγώντας σε συνολική υποχώρηση του επιτοκίου διευκόλυνσης καταθέσεων κατά 100 μονάδες βάσης το 2024.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση αυτή θα συνεχιστεί και το 2025, διαμορφώνοντας τα επιτόκια κοντά στο 2%. Αυτό το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να προσφέρουν πιο ελκυστικά δανειακά προϊόντα, ενισχύοντας τη ζήτηση τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις.
Η ανταγωνιστικότητα των τραπεζών και νέες προσφορές
Με την αποκλιμάκωση του κόστους χρήματος, οι τράπεζες ήδη έχουν προχωρήσει σε βελτιώσεις στα στεγαστικά δάνεια. Οι προσφορές με σταθερά επιτόκια για 3 χρόνια που δεν ξεπερνούν το 3% έχουν αυξηθεί, ενώ τα spreads στα κυμαινόμενα δάνεια έχουν πέσει κάτω από το 2%.
Παράλληλα, αναμένεται περαιτέρω ένταση του ανταγωνισμού στην αγορά μετά τη συγχώνευση των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, καθώς και με τη δραστηριοποίηση της Optima Bank, που φέρνει νέα προϊόντα με επιθετικούς όρους χρηματοδότησης.
Η αντίδραση των δανειοληπτών
Παρά τις μειώσεις στα επιτόκια, ο αριθμός των αιτήσεων δανεισμού παραμένει μέχρι στιγμής χαμηλός. Ωστόσο, με την προσφορά φθηνότερων δανειακών προϊόντων και τη διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πάνω από το 2%, αναμένεται να αυξηθεί το ενδιαφέρον για δανεισμό από αξιόχρεους πελάτες.
Τα δεδομένα της ΤτΕ και η τρέχουσα κατάσταση
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποιούν οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, οι τάσεις στις δανειοδοτήσεις είναι ήδη εμφανείς:
- Στα στεγαστικά δάνεια, το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,87% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2024, παραμένοντας κάτω από το 4% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
- Στα δάνεια κεφαλαίου κίνησης, το μέσο επιτόκιο υποχώρησε στο 7,40% από 7,80% στο τέλος του 2023.
- Στο σύνολο των δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,73%, μειωμένο σε σχέση με το 6% που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους.
Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων και η ενίσχυση των χορηγήσεων αποτελούν βασικά στοιχεία της στρατηγικής των τραπεζών για τα επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ανάπτυξης και της ρευστότητας στην αγορά.