Τουρκικός παραλογισμός: Τι πραγματικά επιδιώκει η Άγκυρα για τα νησιά μας

0
299

Τεράστιο ζήτημα προσπαθούν να προκαλέσουν οι ηγέτες της Τουρκίας με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις τους για την καταστρατήγηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Ο Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου και ο Ακάρ, δίνουν μια δική τους ερμηνεία στο διεθνές δίκαιο, ώστε να θίξουν την κυριαρχία των νησιών μας. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν την λανθασμένη εικόνα στην διεθνή σκηνή ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Οι δηλώσεις τους όμως, αποτελούν ένα όμορφα πλασαρισμένο ψέμα. Στην Συνθήκη της Λωζάννης στο άρθρο 13, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο διεθνολόγο Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο, δεν αναφέρεται πουθενά η αποστρατικοποίηση της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου και της Ικαρίας.

Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος ανέφερε στην εκπομπή “Χωρίς Μάσκα” στο 989 Alpha Radio ότι : « Στη Συνθήκη της Λωζάννης, άρθρο 13. Δεν αναφέρεται πουθενά για αποστρατικοποίηση. Για τη στρατιωτική παρουσία στα Δωδεκάνησα, υπάρχουν κάποιες προβλέψεις στη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, στην οποία όμως, η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος, δεν συμμετέχει, δεν έχει κανένα δικαίωμα γι΄αυτό. Και δεν έχει δικαίωμα να αντλεί, ως τρίτο μέρος, οποιαδήποτε έγκληση, κατά το διεθνές δίκαιο».

Η Τουρκία πλέον έχει αναβαθμίσει το αφήγημα της περί αποστρατικοποίησης και άρχισε να μιλάει για κυριότητα των νησιών. Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος επισημαίνει ότι: «Μέχρι πριν από 2,3,5 χρόνια, πίεζαν για την αποστρατικοποίηση. Τώρα, έχουν πάει ένα σκαλοπάτι παραπέρα. Λένε, επειδή στρατιωτικοποιείτε τα νησιά και επειδή – δήθεν – παραβιάζετε τις Συνθήκες, τα νησιά αυτά δεν σας ανήκουν.  Δηλαδή, έχουν φθάσει στο σημείο, να θέτουν θέμα όχι απλά αποστρατικοποίησης, αλλά κυριότητας των νησιών», «αναφέρονται στη Σύμβαση της Λωζάννης, η οποία προβλέπει διάφορα για την στρατιωτική παρουσία μας σε Λήμνο και Σαμοθράκη, ξεχνούν όμως ότι με τη Συνθήκη του Μοντρέ το ’36, αντικαθίσταται πλήρως η Σύμβαση αυτή. Και με αυτή τη Συνθήκη οι Τούρκοι, ελέγχουν τα Στενά και τα έχουν στρατικοποιήσει . Υπήρξε και μία αναφορά της τουρκικής κυβέρνησης, του υπουργού Εξωτερικών της εποχής, που μιλώντας για την κύρωση της Σύμβαση, είπε ότι ναι, στη Λήμνο και στη Σαμοθράκη, η Ελλάδα θα μπορεί πια να έχει στρατό». 

Η Τουρκία, όπως έχει αναφέρει και κύριος Τσαβούσογλου, έχει πολύ μεγαλύτερο στρατό άρα γιατί τον απασχολεί τόσο η αποστρατικοποίηση των νησιών μας; Την απάντηση δίνει ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: ” Η Τουρκία έχει διπλό στόχο (μέσα από αυτό), αφενός το εσωτερικό ακροατήριο. Το μόνο που μπορεί να κρατήσει ο Ερντογάν ως ανάχωμα στην επερχόμενη ήττα τους στις εκλογές, είναι τα εξωτερικά θέματα, διότι εσωτερικά τα πράγματα είναι δύσκολα, ειδικά στο κομμάτι της οικονομίας. Δεν έχει αφήγημα. Δεν παύει όμως αυτή η ρητορική να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναζήτησης της Τουρκία εξόδων στη θάλασσα. Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει θαλάσσιες ζώνες που δεν της ανήκουν, προσπαθεί να εκφοβίσει την Ελλάδα με τη ρητορική αυτή, προκειμένου να την αναγκάσει να έρθει σε έναν διάλογο που θα αφορά θέματα που δεν υπάρχουν βέβαια προς διάλογο αυτή τη στιγμή, όπως αποστρατικοποίηση, γκρίζες ζώνες κ.λπ.».

Η πρόβλεψη του Δεσποτόπουλου είναι ότι η τουρκική πλευρά δεν θα δημιουργήσει μια επιθετική κατάσταση στα νησιά μας, “θα μπορούσαμε όμως να έχουμε στο μέλλον ένα επεισόδιο τύπου Ιμίων, διότι οι Τούρκοι έχουν μια λίστα νησιών που άλλοτε είναι οκτώ νησιά, άλλοτε 12, άλλοτε 18, βραχονησίδες, αλλά και νησιά, κατοικημένα κιόλας κάποια, που θεωρούν ότι δεν έχουν παραχωρηθεί αυτά τα νησιά στην Ελλάδα, εκεί θα μπορούσαμε να έχουμε πρόβλημα».