Βαρύ πλήγμα προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός της Τουρκίας στις 6 Φεβρουαρίου σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα . Η παραγωγή μειώθηκε κατά 20% της αναμενόμενης. Ο ΟΗΕ προέβη σε σχετικές ανακοινώσεις .
Η σεισμική δόνηση των7,8 βαθμών προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε πολλούς τομείς, «στη γεωργία – μεταξύ των οποίων στις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες—όπως και στις αγροτικές υποδομές στις πληγείσες περιοχές», επεσήμανε η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
«Ο σεισμός έπληξε 11 κρίσιμες γεωργικές επαρχίες, επηρεάζοντας 15,73 εκατ. ανθρώπους και περισσότερο από το 20% της παραγωγής τροφίμων της χώρας», διευκρίνισε. «Η περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, γνωστή ως ‘η εύφορη ημισέληνος’ της Τουρκίας αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του γεωργικού ΑΕΠ και συνεισφέρει σχεδόν στο 20% των γεωργικών εξαγωγών της Τουρκίας», τόνισε ο FAO.
Ο σεισμός προκάλεσε απώλειες 1,3 δισ. δολαρίων (1,19 δισεκ. ευρώ) λόγω των ζημιών που υπέστησαν υποδομές, η κτηνοτροφία και οι καλλιέργειες, και 5,1 δισεκ. δολαρίων (4,68 δισεκ. ευρώ) στον γεωργικό τομέα.
Όταν σημειώθηκε ο σεισμός, κατέρρευσαν κατοικίες, καταστράφηκαν καλλιέργειες και σκοτώθηκαν ζώα. Επίσης προκλήθηκαν ελλείψεις ζωοτροφών και εμβολίων για τα ζώα εκτροφής. Παράλληλα δημιουργήθηκε έλλειψη εργατικών χεριών, η οποία γίνεται αισθητή κυρίως τώρα που πλησιάζει η εποχή της συγκομιδής.
Ο FAO ζητεί 112 δισεκ. δολάρια (103 δισεκ. ευρώ) δωρεές για να βοηθήσει τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές στην Τουρκία.
«Πλησιάζει το τέλος της εποχής της σποράς. Πρέπει να βοηθήσουμε άμεσα τους γεωργούς μας παρέχοντάς τους λίπασμα και σπόρους», δήλωσε ο Βιορέλ Γκούτου συντονιστής του FAO.
«Είναι η μοναδική μας ευκαιρία να διατηρήσουμε το επίπεδο παραγωγής φέτος», εξήγησε. Σύμφωνα με τον FAO, περισσότερο από το ένα τρίτο των κατοίκων στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές εξαρτάται από τη γεωργία για την επιβίωσή του.