Τουρκία: Πώς η Ακσενέρ συμφώνησε να στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου για Πρόεδρο

0
129

Τελικά επήλθε ο μεγάλος συμβιβασμός στην συμμαχία των 6 της τουρκικής αντιπολίτευσης και η πρόεδρος του  Καλού Κόμματος της Τουρκίας Μεράλ Ακσενέρ συμφώνησε να στηρίξει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για αντίπαλο του Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά από έντονες ζυμώσεις των αρχηγών των έξι κομμάτων το Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια να παραμείνει ανέπαφη η συμμαχία της αντιπολίτευσης πάρθηκε η απόφαση οι δήμαρχοι της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου θα είναι μεταξύ των αντιπροέδρων του Κιλιτσντάρογλου, εάν η συμμαχία κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Μιλώντας πλαισιωμένος από τους άλλους πέντε αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του Κόμματος Ευτυχίας Τεμέλ Καραμολάογλου είπε ότι τα κόμματα συμφώνησαν να προτείνουν τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ως κοινό υποψήφιο.

Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Ευτυχίας στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκαν οι έξι ηγέτες, για να χειροκροτήσουν την κοινή ανακοίνωση.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να τον στηρίξει και να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και δήλωσε ανοιχτό σε συνομιλίες με τη Συμμαχία.

Τα 12 σημεία της συμφωνίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης

1. Κατά τη Μεταβατική Διαδικασία θα κυβερνήσουμε της Τουρκία με διαβούλευση και συναίνεση, στο πλαίσιο του συντάγματος, των νόμων, της διάκρισης εξουσιών, των αρχών ισορροπίας και εποπτείας, σύμφωνα με τις αρχές και τους στόχους του Ενισχυμένου Κοινοβουλευτικού Συστήματος και τα κείμενα αναφοράς που έχουμε συμφωνήσει.
2. Οι συνταγματικές τροπολογίες σχετικά με τη μετάβαση στο Ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα θα ολοκληρωθούν και θα τεθούν σε ισχύ το συντομότερο δυνατό από τη δομή της Βουλής που προέκυψε στις γενικές εκλογές.
3. Κατά τη Μεταβατική Διαδικασία, οι αρχηγοί των κομμάτων που περιλαμβάνονται στην Εθνική Συμμαχία θα είναι ο Αντιπρόεδροι.
4. Η κατανομή των υπουργείων θα καθοριστεί ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών που θα εκλεγούν από τα πολιτικά κόμματα που συγκροτούν την Εθνική Συμμαχία στις γενικές βουλευτικές εκλογές. Κάθε ένα από τα κόμματα της συμμαχίας θα εκπροσωπείται από τουλάχιστον έναν υπουργό στο υπουργικό συμβούλιο. Τα Συμβούλια Πολιτικής και τα γραφεία εντός της Προεδρίας που έχουν συσταθεί παράλληλα με τα υπουργεία θα καταργηθούν.
5. Ο διορισμός και η παύση των υπουργών θα γίνονται από τον Πρόεδρο σε συμφωνία με τον πρόεδρο του πολιτικού κόμματος στο οποίο ανήκουν.
6. Κατά τη Μεταβατική Διαδικασία, ο Πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει την εκτελεστική εξουσία και το καθήκον του σύμφωνα με τις αρχές της συμμετοχής, της διαβούλευσης και της συναίνεσης.
7. Η κατανομή των εξουσιών και των καθηκόντων στο Προεδρικό Υπουργικό Συμβούλιο (Αντιπρόεδροι και Υπουργοί) θα καθοριστεί με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων.
8. Πρόεδρος, ανανέωση εκλογών, κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πολιτικές εθνικής ασφάλειας, προεδρικές αποφάσεις, διατάγματα και γενικές ρυθμιστικές διαδικασίες και διορισμοί υψηλού επιπέδου θα γίνονται σε συναίνεση με τους ηγέτες των κομμάτων που περιλαμβάνονται στην Εθνική Συμμαχία.
9. Κατά τη Μεταβατική Διαδικασία, θα δημιουργηθούν μηχανισμοί για τον συντονισμό της συνεργασίας των νομοθετικών δραστηριοτήτων.
10. Με την ολοκλήρωση της μετάβασης στο ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα, η ιδιότητα μέλους του σημερινού προέδρου στα πολιτικά κόμματα, εάν υπάρχει, θα λήξει.
11. Μετά τη μετάβαση στο ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα, ο 13ος Πρόεδρος και η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας θα ολοκληρώσουν τη θητεία τους χωρίς να χρειαστούν νέες εκλογές.
12. Οι Μητροπολιτικοί Δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας θα διοριστούν ως Αντιπρόεδροι με καθορισμένα καθήκοντα και τη στιγμή που ο Πρόεδρος το κρίνει σκόπιμο.