23.3 C
Athens
Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025

Τουρκία: Άνοιξαν οι κάλπες. Γιατί παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα όλος ο πλανήτης τη μάχη του Ερντογάν. Οι τελευταίες εκτιμήσεις

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί η Τουρκία και οι σημερινές εκλογές ανάμεσα σε Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της χώρας.
Οι αναλυτές κάνουν λόγο για αμφίρροπη αναμέτρηση χωρίς όμως να κρύβουν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ήττας του Ερντογάν, λόγω των δραματικών εξελίξεων στην οικονομία και επικράτησης του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία βρίσκονται πολύ κοντά στις δημοσκοπήσεις, αν και εκπροσωπούν δύο εντελώς αντίθετους κόσμους. Ο σημερινός Πρόεδρος Ερντογάν είναι στην εξουσία για περισσότερα από 20 χρόνια . Ωστόσο βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις  από τον 74χρονο ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο ο Ερντογάν έχει νικήσει κατά κράτος πολλές φορές στο παρελθόν.

Ένωσαν δυνάμεις
Αυτό που άλλαξε κυρίως στα χρόνια που μεσολάβησαν, είναι ότι για πρώτη φορά έξι κόμματα της αντιπολίτευσης συνένωσαν τις δυνάμεις τους για τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές επιλέγοντας ως ηγέτη τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου
Τη συνένωση των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων προκάλεσε η διαπίστωση πως η Τουρκία έχει γίνει όλο και πιο αυταρχική υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Η αντιπολίτευση επιδιώκει να θέσει ένα φραγμό στην μετατροπή της χώρας σε «κοινοβουλευτική απολυταρχία». Ο  Τούρκος Πρόεδρος αδυνατεί να αντιμετωπίζει την έκρηξη του πληθωρισμού, μετά τον ισχυρό κλονισμό, κοινωνικό και οικονομικό, από τους διπλούς σεισμούς που έχουν αφήσει 50.000 νεκρούς.
Θα υπάρξει δεύτερος γύρος;

Σε αυτό το τοπίο, όποιος υποψήφιος Πρόεδρος μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερες από τις μισές ψήφους(50% συν 1) στις σημερινές προεδρικές εκλογές θα είναι ο απόλυτος νικητής. Σε αντίθετη περίπτωση, ο αγώνας μεταφέρεται σε δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα, δηλαδή στις 28 Μάϊου.

Πόσοι ψηφίζουν

Με βάση τους υπολογισμούς, δικαίωμα ψήφου έχουν 64,1 εκατομμύρια Τούρκοι, στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, ενώ η μάχη θα κριθεί ψήφο προς ψήφο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κύριος αντίπαλός του για την προεδρία έχει το προβάδισμα. Το Κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (AKP) που ίδρυσε ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία από τον Νοέμβριο του 2002 και κυβερνά την Τουρκία από το 2003.
Οι νέοι ψηφοφόροι
Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι η νέα γενιά, δηλαδή μια δεξαμενή πέντε εκατομμυρίων ψηφοφόρων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές, δεν γνώρισε κανέναν άλλο ηγέτη. Και αυτό γιατί, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν αρχικά πρωθυπουργός, αλλά στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος το 2014, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις υπερεξουσίες του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Έκρηξη πληθωρισμού

Το μεγάλο πρόβλημα του Ερντογάν είναι η “έκρηξη” πληθωρισμού” λόγω της ανορθόδοξης άρνησής του να αυξήσει τα επιτόκια. Το επίσημο ποσοστό πληθωρισμού είναι λίγο πάνω από το 50%, αλλά οι ακαδημαϊκοί λένε ότι είναι στην πραγματικότητα είναι υψηλότερο από 100% και το περασμένο φθινόπωρο ξεπέρασε επισήμως το 85%.

Οι φονικοί σεισμοί
Ο Ταγίπ Ερντογάν έπαθε μεγάλη ζημιά με τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα τόσο ο ίδιος, όσο και το κυβερνών κόμμα να δεχτούν “βροχή” επικρίσεων και για την εκτέλεση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, αλλά και για αποτυχία εφαρμογής αυστηρών κανόνων και πάγιων κατασκευαστικών πρακτικών.
Ως συνέπεια αυτών, εκατομμύρια Τούρκοι έμειναν άστεγοι στις 11 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη ότι πολλές από τις περιοχές αυτές θεωρούνται προπύργια του κόμματος του Ερντογάν, εκτιμάται οι εκλογές θα μπορούσαν να κερδηθούν και να χαθούν στα ανατολικά της χώρας.
Εθνική Συμμαχία
Η Εθνική Συμμαχία, της οποίας ηγείται ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει ενωθεί υπό την επιθυμία των συμμετεχόντων να επιστρέψουν την Τουρκία από το προεδρικό σύστημα που εγκαθίδρυσε ο Ερντογάν σε ένα προεδρικό σύστημα που θα στηρίζεται στο κοινοβούλιο.

Για να αλλάξουν το σύστημα, πρέπει να κερδίσουν 400 από τους 600 βουλευτές της Τουρκίας, οι οποίοι αναμένεται να αναδειχθούν σήμερα μέσα από τοπικά ψηφοδέλτια των κομμάτων. Επιπλέον, εξελίξεις θα μπορούσε να δρομολογήσει η πιθανότητα 360 βουλευτές για να υποβάλουν πρόταση σε δημοψήφισμα.

Αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου  καταφέρει και εκλεγεί νέος Πρόεδρος, τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιδιώξουν στροφή – έστω και μερική- προς τη Δύση. Θα αρχίσει επίσης η συζήτηση  για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η αποκατάσταση των σχέσεων “αμοιβαίας εμπιστοσύνης” με τις ΗΠΑ
Παράλληλα, έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τον πληθωρισμό κάτω από το 10% μέσα σε δύο χρόνια και να στείλουν εθελοντικά τους Σύρους πρόσφυγες στα σπίτια τους, οι οποίοι ανέρχονται σήμερα σε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

“Δυναμίτης” Ερντογάν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Το μισό Αιγαίο είναι δικό μας! Η “Γαλάζια Πατρίδα” σε χάρτη που δημοσιεύει η Milliyet

Στη σύνταξη δικού της θαλάσσιου χωροταξικού χάρτη για τη «Γαλάζια Πατρίδα» ετοιμάζεται να...

Economist-Αρθρο καταπέλτης: Ο Ερντογάν διαλύει τα θεμέλια της δημοκρατίας, αλλά η Δύση σηκώνει τους ώμους

Απο το 2017, οπότε άλλαξε το Σύνταγμα της Τουρκίας, ο Ερντογάν κυβερνά με...

H Ελλάδα, μπροστά σε πόλεμο Τουρκίας – Ισραήλ. Όλα τα τελευταία δεδομένα

Στο ναδίρ τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ισραήλ και τουρκίας και τίποτα δεν αποκλείει...