Αλλαγή ρόλων στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αλλάζει στάση, σε σχέση με την ψήφιση νομοσχεδίων που φέρενει η ΝΔ. Την περασμένη τετραετία καταψήφιζε σχεδόν τα πάντα, με διάφορες αιτιολογίες, πράγμα που κατενόησε απο το εκλογικό αποτέσμα, οτι δεν του βγήκε σε καλό. Την ίδια ώρα τη στάση αυτή φαίνεται να υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ. ‘Εκπληξη προκάλεσε το γεγονός πως καταψηφίζει το νομοσχέδιο το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, με την αιτιολογία οτι οι… αυξήσεις έχουν επιδοματικό χαρακτήρα.
Πρόκειται για αυξήσεις που δίνονται σε δημοσίους υπαλλήλους και συναταξιούχους μετά απο 14 χρόνια, παρ όλα αυτά η νέα ηγεσία υπό τον κο Ανδρουλάκη, αποφίασισε να καταψηφίσει. Την ίδια αρνητική στάση κρατούν ΚΚΕ και «Νίκη» ενώ το «παρών» επέλεξε η Πλεύση Ελευθερίας.
Τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ – Αλαλούμ στο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος είπε πως το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο διότι περιλαμβάνει οριζόντια αποσπασματικά μέτρα που κινούνται σε επιδοματική λογική.
Στον ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε ένα αλαλούμ στη Βουλή, καθώς ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του εισοδήματος».
Λίγη ώρα αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε στάση, με τον Σωκράτη Φάμελλο να ανεβαίνει στο βήμα και να εξηγεί πως τελικά η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει επί της αρχής, αλλά θα ψηφίσει άρθρα που θεωρεί θετικά.
Οι αυξήσεις που δίνει το νομοσχέδιο
–Οριζόντια αύξηση του βασικού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση των επιδομάτων τέκνων.
–Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης στο Δημόσιο.
–Αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
–Αναπροσαρμογή μισθολογίου των μελών ΔΕΠ, στα πανεπιστήμια.
–Αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ.
–Μείωση ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.
–Παράταση χορήγησης του Market Pass.
–Θέσπιση μόνιμης λειτουργίας του Youth Pass, της οικονομικής ενίσχυσης ύψους 150 ευρώ στους νέους.
–Πλήρης απαλλαγή πρώην δικαιούχων επιδόματος ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
Κουκουλόπουλος: «Όχι» από το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, που είχε διατηρήσει επιφυλάξεις για την τελική στάση του κόμματός του, δήλωσε πως το νομοσχέδιο πρέπει να καταψηφιστεί διότι περιλαμβάνει οριζόντια αποσπασματικά μέτρα που κινούνται σε επιδοματική λογική, μια λογική που δεν μπορεί να στηρίξει τους πολίτες, δεν αντιμετωπίζει μείζονα ζητήματα όπως την ακρίβεια και τα προβλήματα στέγασης.
«Εμείς είμαστε εδώ για να αναδείξουμε τη βασική πρότασή μας για το δημογραφικό, την κλιματική αλλαγή και τις ανισότητες», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος και εξήγησε ότι σε αυτά τα τρία κρίσιμα μέτωπα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποφύγει να δώσει ολοκληρωμένη απάντηση, και δείγμα γραφής αυτής της πολιτικής της είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Φάμελλος: Το νομοσχέδιο «είναι εμβαλωματικό, και επιδοματικό»
Στην αξιωματική αντιπολίτευση, αν και αρχικά είπαν πως θα υπερψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, τελικά άλλαξαν γνώμη και δήλωσαν πως θα ψηφίσουν όλα τα άρθρα που δίνουν έστω και κάτι λίγο στην κοινωνία.
Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τον πολυδιαφημισμένο εκσυγχρονισμό του κ. Μητσοτάκη. Είναι αποσπασματικές ρυθμίσεις, είναι κλασική πολιτική επιδομάτων, το είπαν και οι φορείς, και δημιουργεί μια μικρή ελάφρυνση -πολύ μικρότερη από το βάρος των φορολογικών εσόδων- σε κάποιες κοινωνικές ομάδες», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, ασκώντας έντονη κριτική τόσο στο νομοσχέδιο αυτό καθαυτό, όσο και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Ο κ. Φάμελλος είπε ότι το νομοσχέδιο «είναι εμβαλωματικό, αποσπασματικό, επιδοματικό». «Προφανώς και θα ψηφίσουμε όλα τα άρθρα που δίνουν έστω και κάτι λίγο στην κοινωνία, όμως θα ξεκαθαρίσουμε στην κοινωνία πως είναι πολύ λιγότερα απ’ ό,τι χάνουν, και δεν είναι μεταρρυθμίσεις, πασαλείμματα είναι, και το θέμα του επιδόματος των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι μισθολόγιο, επιδόματα είναι», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει το μηνιαίο επίδομα των 40 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους, «αλλά από την άλλη θα αναδείξουμε και την υποκρισία και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και θα καταθέσουμε την ένσταση μας και επί της αρχής στο νομοσχέδιο για κάτι επιπλέον, και για τον τρόπο της νομοθέτησης, για τον τρόπο που μας φέρνετε τις τροπολογίες από την πίσω πόρτα».
Σχολίασε, πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να φέρει χθες το βράδυ τροπολογία για το θέμα της ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ και πως με αυτήν θέλει «να μας πει ο κ. Μητσοτάκης, δήθεν, ότι η κυβέρνησή του δεν είχε καμία πρόθεση να ιδιωτικοποιήσει το νερό».
Τόνισε ότι η τροπολογία έπρεπε να έρθει ως άρθρο και πως αυτή δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης αλλά υποχρέωσή της, γιατί τη διατάζει το ΣτΕ να το κάνει. «Έρχεστε συρόμενοι και το κάνετε αυτό, όχι μόνο απ’ το ΣτΕ, αλλά και από τους εργαζόμενους και από τους πολίτες που εκδήλωσαν την αντίθεσή τους». Σχολίασε ότι αυτό που φέρνει ως τροπολογία η κυβέρνηση αποτελεί μια μεγάλη ήττα της. Πρόσθεσε πως παλιότερα το ΣτΕ «είχε σταματήσει και την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του υδραγωγείου Αττικής». «Είχατε ξεκάθαρη επιλογή την ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά τα βρήκατε σκούρα» είπε.
Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση έρχεται να εξυπηρετήσει έναν διπλό επικοινωνιακό σκοπό: να φανεί ότι καλύπτει προεκλογικές δεσμεύσεις της και να “αποδείξει” ότι κάτι κάνει».