Τι ζητούν Πλεύρης – Μαρκόπουλος από τρεις υπουργοί για την εγκληματικότητα των Ρομά.

0
105

Απαντήσεις από τους υπουργούς:  Προστασίας του Πολίτη,Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και Εργασίας ζητούν οι βουλευτές Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος με ερώτηση που κατέθεσαν για την εγκληματικότητα που προέρχεται από τους Ρομά.

 Στην ερώτηση τους υπογραμμίζουν πως σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας, η παραβατικότητα που προέρχεται από τους Ρομά, αποτελεί μείζον πρόβλημα, καθώς σε ποσοστό 84% (έκθεση της ΕΛΑΣ) τα μέλη της κοινωνικής αυτής ομάδας, ευθύνονται για τις διαρρήξεις και τις κλοπές Ελλήνων στη χώρα.

Δεν είναι τυχαίο πλήθος δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών που αναδεικνύουν το σημαντικό αυτό θέμα, όπως φυσικά και η επίδραση επιθέσεων, κλοπών και γενικότερης αναταραχής που επικρατεί σε πλήθος Δήμων της χώρας μας.

Τα ΜΜΕ επίσης επικαλούνται και προηγούμενες εκθέσεις της ΕΛΑΣ στις οποίες φαίνεται πως είναι διαρκές και τείνει να μονιμοποιηθεί το φαινόμενο του υψηλότατου ποσοστού συμμετοχής των Ρομά σε έκνομες κι εγκληματικές ενέργειες που στοχεύουν την περιουσία, ακόμα και τη ζωή των πολιτών και που εξελίσσεται πλέον σε οργανωμένο έγκλημα.

Σαν να μην φθάνουν τα παραπάνω, η κοινωνική επίδραση της κατάστασης που δημιουργούν Ρομά στις τοπικές κοινωνίες, οδηγούν σε συνθήκες αγανάκτησης κι ασφυξίας. Γειτονιές δεν μπορούν να ησυχάσουν από καθημερινές συμπλοκές, οι απειλές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, το ίδιο και οι φθορές κατά περιουσιών, ενώ μονιμοποιείται η παρουσία παράνομων καταυλισμών σε κοινόχρηστους χώρους (π.χ. γέφυρα Κηφισού, Βοτανικός, Κολωνός, Σχιστό Κορυδαλλού, Χαλάνδρι κ.ά.).

Κρίσιμο δε μέγεθος είναι κι αυτό του ότι οι περισσότερες συμμορίες της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας αποτελούνται από νεαρά άτομα, που προφανώς δεν έχουν ενταχθεί με τον τρόπο που θα έπρεπε για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Σε μια κατάσταση που τείνει να οδηγήσει σε απρόβλεπτες κοινωνικές εκρήξεις και περαιτέρω προβλήματα.

Για τα παραπάνω οι κ.κ. Πλεύρης και Μαρκόπουλος ζητούν απαντήσεις για το ποιες ενέργειες και στρατηγικές έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τη μείωση της εγκληματικότητας από τους Ρομά. Ποια τα επόμενα σχέδια. Αν έχουν συζητηθεί πρόσθετες δράσεις όπως η προσθήκη έμπειρου αστυνομικού δυναμικού στα αρμόδια τμήματα ασφαλείας ώστε να υπάρξει πρόβλεψη κι όχι μόνο καταστολή και τέλος αν υπάρχει μια συνεκτική πολιτική ενσωμάτωσης στην εργασία, στη στέγαση, στην εκπαίδευση κι εν τέλει στην κοινωνία για τους Ρομά.