Tί θα συζητήσει το ΚΥΣΕΑ που συνεδριάζει εκτάκτως μετά το διάγγελμα Πούτιν

0
165

 

.

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ,   με θέα τα εκτεινόμενα στην Ουκρανία και τις ανακοινώεις Πούτιν  Τα πιθανά σενάρια και ο απόηχός τους έχει ήδη συζητηθεί στο Μαξίμου εδώ και μία εβδομάδα.  Η ασφάλεια της ενεργειακής μας πληρότητας είναι στο τραπέζι.

Την Τρίτη στο πρωί στις 9:30 θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Ήδη πριν από μία εβδομάδα το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία συζητήθηκε η ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.  Συμφωνώντας ότι η χώρα μας δεν διακινδυνεύει  να μείνει από φυσικό αέριο, σε περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να κλείσει τους αγωγούς που διασχίζουν την Ουκρανία, λόγω των εναλλακτικών πηγών προμήθειας του συγκεκριμένου καυσίμου.

Το ακραίο σενάριο

Αν αποφασίσει η Μόσχα να κλείσει τον αγωγό TurkStream που διασχίζει την Βουλγαρία και φτάνει στην χώρα μας και στο δικό μας δίκτυο, θα ήταν το χειρότερο πιθανό σενάριο.  Παρόλο που αυτό φαντάζει απίθανο, όπως συζητήθηκε στην σύσκεψη στο Μαξίμου, οι εναλλακτικές κάλυψης που παρουσίασε ο  κος Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, είναι ο αποθηκευτικός χώρος LNG στην Ρεβυθούσα, όπως και ο αγωγός TAP από το Αζερμπαϊτζάν, που μας βγάζουν από την δύσκολη θέση.   Να θυμίσουμε ότι το ρωσικό υγραέριο καλύπτει κατά 40% με 45% τις ανάγκες μας σε φυσικό αέριο, και η ΔΕΠΑ Εμπορίας στοχεύει την δέσμευση κι άλλων φορτίων LNG.

Παράλληλα έχει ζητηθεί από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής ΔΕΗ Elpedison και ΗΡΩΝ να έχουν σε ετοιμότητα τις μονάδες που μπορούν να παράγουν ρεύμα.  Έτσι η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων μπορεί να προχωρήσει σε περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να ενισχύσει άλλες πηγές ενέργειας, όπως το  πετρέλαιο, καθώς και η ενέργεια παραγόμενη από λιγνίτη.

Με αυτό τον τρόπο, ακόμα και στο χειρότερο σενάριο της Ουκρανικής  κρίσης που διανύουμε, η Ελλάδα δεν θα μείνει από ρεύμα.