Κρίσιμα υπουργείο σε πρόσωπα με μεταρρυθμιστικό προφίλ ανέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συνεχίζει την “επίθεση γοητείας” στο “Κέντρο”.
Η επιλογή στελεχών όπως ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, καθιστά σαφή την πρόθεση του πρωθυπουργού για μετεξέλιξη της Ν.Δ.
Ο κ. Μητσοτάκης στέλνει μεταρρυθμιστικό “σήμα” με το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα ορκιστεί το μεσημέρι ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, με στόχο να υλοποιηθούν οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.
Το υπουργικό συμβούλιο αριθμεί 64 μέλη, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου ενισχύεται με τρεις υπουργούς Επικρατείας, Βορίδη, Σκέρτσο και Παπασταύρου, και δύο υφυπουργούς παρά τω πρωθυπουργώ, τον Γιάννη Μπρατάκο και τον Θανάση Κοντογιώργη.
Επίσης, υπάρχουν 15 γυναίκες στην κυβέρνηση, σε ρόλο υπουργού, αναπληρωτή ή υφυπουργού, ενώ πολλοί γενικοί γραμματείς αναβαθμίστηκαν σε υφυπουργούς.
Στις επιλογές που έγιναν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εντύπωση έκαναν τα πρόσωπο με κεντρώο προφίλ, τα οποία ταυτίζονται παράλληλα με τις αλλαγές σε συγκεκριμένα πεδία, όπως η υγεία και η δικαιοσύνη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναλαμβάνει το κρίσιμο πόστο του υπουργείου Υγείας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει την αναβάθμιση του ΕΣΥ, ένα δικό του προσωπικό στοίχημα.
Επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναλαμβάνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μετα την νηνεμία στα ελληνοτουρκικά, θα κληθεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο διαλόγου, μίας θετικής ατζέντας, ή σε διαφορετική περίπτωση να διαχειριστεί ένα νέο κρεσέντο προκλητικότητας απο την γειτονική χώρα.
πρώτη… γεύση, θα δοθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν να συναντηθούν για πρώτη φορά μετά την φραστική αντιπαράθεση που είχαν στην Πράγα, με το κλίμα να πολώνεται πολύ έντονα.
Ο Νίκος Δένδιας, μετά απο μία 4ετή θητεία, μετακινείται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, άμεσα συνδεδεμένο με το πρώτο του χαρτοφυλάκιο, όπου καλείται να υλοποιήσει τις συμβάσεις των εξοπλιστικών που έχουν υπογραφεί.
Τέλος, η ενίσχυση και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων στο επιτελικό κράτος παραμένει βασικό ζητούμενο, γεγονός που θα δούμε με το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση, τις επόμενες ημέρες.