17.5 C
Athens
Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024

Τι οδήγησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην επικράτηση επί του Ανδρέα Μαυρογιάννη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο νέος, όγδοος κατά σειρά, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νίκησε  κυρίως γιατί κράτησε σκληρή στάση  στο Κυπριακό, γεγονός που οδήγησε τη μεγάλη πλειοψηφία του ακροδεξιού ΕΠΑΜ να τον υπερψηφίσει στον Β΄ Γύρο- και ίσως να ήταν (και) οι ψήφοι αυτοί που του έδωσαν τη νίκη! Το Κυπριακό το επόμενο διάστημα αναμένεται να «βαλτώσει» ακόμα περισσότερο, παρά τις όποιες πρωτοβουλίες θελήσει να λάβει ο νέος πρόεδρος, με τη θεωρία των «δυο χωριστών κρατών» που προωθεί η Άγκυρα να κερδίζει έδαφος.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, παραιτούμενος από το ΥΠΕΞ τον Ιανουάριο του 2022, είχε δηλώσει  «πρεσβεύω συνενώσεις και όχι αποκλεισμούς», προσθέτοντας ότι «η κυπριακή κοινωνία δεν έχει ανάγκη από καρχαρίες, αλλά από έναν καλό καραβοκύρη που θα ενώνει ευρύτερες δυνάμεις και θα χτίζει στέρεες συνεργασίες, τόσο στο εσωτερικό της Κύπρου όσο και στο εξωτερικό που επίσης διαδραματίζει καθοριστική σημασία σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλέον περιβάλλον». Και αυτή του η θέση είναι που έκανε «κλικ» στον κόσμο, δίνοντάς του άνετη πρωτιά στις δημοσκοπήσεις και πολύ μεγάλη παράσταση νίκης οδηγώντας τον τελικά στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρά την απόφαση διαγραφής του από το ΔΗΣΥ που είχε ληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.

Στην τελετή ανακήρυξής του ως νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αργά χθες το βράδυ ο νέος πρόεδρος ευχαρίστησε φίλους και αντιπάλους και βέβαια όσους τον ψήφισαν και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι εκλογές έχουν τελειώσει. Ο κυπριακός λαός έχει μιλήσει. Η προεκλογική εκστρατεία ανήκει στο χθες. Αφήνουμε πίσω μας όσα μας πλήγωσαν, αύριο ξημερώνει μια νέα μέρα οι οποία θα μας βρει μονιασμένους και αφοσιωμένους να κάνουμε πράξεις τα όσα έχουμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό. (…) Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που έκαναν άλλες επιλογές. Αυτή είναι η ουσία της Δημοκρατίας», ανέφερε στην ομιλία του ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Τους τιμώ και τους σέβομαι. Στη δημοκρατία που οραματίζομαι δεν υπάρχουν οι δικοί μας και οι άλλοι. Θα είμαι ο Πρόεδρος όλων των Κυπρίων (…) Θέλω απόψε ενώπιον σας να ιεραρχήσω τις προτεραιότητές μου. Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής. Θέλω να απευθυνθώ ειδικά στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας οι οποίοι τις τελευταίες μέρες περνούν δύσκολες στιγμές. Συμμετέχουμε στο πένθος τους και είμαστε δίπλα τους», επεσήμανε ο νέος ηγέτης της Κύπρου.

«Επιθυμώ να επαναλάβω ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Δεν μπορεί η Κύπρος να είναι το τελευταίο ακρωτηριασμένο κράτος της Ε.Ε. Έχω μιλήσει πριν λίγο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Ελλάδα είναι το στήριγμά μας και οι σχέσεις μας θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Ο Ευρωπαϊκός δυτικός μας προσανατολισμός είναι η σταθερή μας πυξίδα και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Θα συνεχίσουμε τη διεύρυνση των σχέσεων μας μα όλες τις χώρες της περιοχής. Με πλήρη συναίσθηση αναλαμβάνω την τεράστια ευθύνη και θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκριθώ στις ελπίδες μας. Είμαι πανέτοιμος να αναλάβω τη διακυβέρνηση της χώρας», τόνισε ο Νίκος Χριστουλίδης.

Ποιος είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1973 στην Πάφο.

Είναι κάτοχος Πτυχίου Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Queens College, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπήρξε διπλωμάτης καριέρας από το 1999 μέχρι το 2018. Σε αυτό το διάστημα υπηρέτησε, ανάμεσα σε αλλά, ως Γενικός Πρόξενος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (2013-2018) και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2014-2018). Την 1η Μαρτίου το 2018 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι την παραίτηση του στις 11 Ιανουαρίου το 2022.

Διετέλεσε Ειδικός Επιστήμονας και Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ 2007 και 2010 στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (2009), “Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977–1988» (2013) και “Οι Γεωπολιτικές Πραγματικότητες στα Σχέδια Λύσης του Κυπριακού (1948-1978)” (2021).

Είναι νυμφευμένος με την Φιλίππα Καρσερά με την οποίαν έχουν τέσσερεις κόρες, την Ιωάννα, την Αικατερίνη, τη Δέσποινα-Μαρία και τη Φοίβη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Δυναμιτίζει την Τριμερή για το Κυπριακό ο Τατάρ: «Όταν ικανοποιηθεί η κυριαρχία μας θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις»

Προκλητικός εμφανίστηκε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, ενόψει του τριμερούς δείπνου με...