21.9 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Τι φοβάται ο Παπανδρέου και απέχει προκλητικά από το ντιμπέιτ στην ΕΡΤ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει στον κόσμο του ΚΙΝΑΛ, αλλά και στην κοινή γνώμη γενικότερα, το γεγονός πως ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είναι παρών στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος που θα διεξαχθεί στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος κατέθεσε τη δική του πρόταση για τον τρόπο διεξαγωγής του ντιμπέιτ, η οποία δεν έγινε δεκτή. Η κίνηση αυτή θα στρέψει αναγκαστικά την προσοχή των τηλεθεατών στο δίδυμο Λοβέρδου-Ανδρουλάκη που προηγείται και δημοσκοπικά, με την τελευταία μέτρηση της GPO να δίνει ποσοστό 30,1% στον πρώτο και 28,1% στον δεύτερο.

Τα αίτια της απουσίας

Άνθρωποι από το περιβάλλον του Παπανδρέου αναφέρονται σε 4 λόγους για τους οποίους ο ίδιος δεν πρέπει να είναι παρών στο ντιμπέιτ:

1. Πρώτα πρώτα οι κάκιστες επιδόσεις του ίδιου ως Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της οποίας ηγήθηκε το 2009.
Είναι ο άνθρωπος που αποφάσισε να καλέσει το ΔΝΤ και να βάλει την Ελλάδα στα τρομερά και φοβερά μνημόνια. Είναι βέβαιο ότι κανείς από το εκλογικό σώμα δεν θα το ξεχάσει αυτό και βέβαια οι σημερινοί συνομιλητές στο τηλεοπτικό βήμα.
Η απόφαση αυτή έφερε τη χώρα σε ρεκόρ ανεργίας και σε διόγκωση του χρέους, και φυσικά έφερε τον χώρο της κεντροαριστεράς στα σημερινά του μονοψήφια ποσοστά από το 44% που κατακτούσε κάποτε.
2. Η διάσπαση στην οποία προχώρησε ο Παπανδρέου το 2015 με το ΚΙΔΗΣΟ, που πλήγωσε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και το οδήγησε σε ιστορικά χαμηλό ποσοστό, σε μια εκλογική αναμέτρηση μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμη, είναι ένα άλλο ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λοβέρδος έχει προχωρήσει σε τέτοιου τύπου αναφορές για τον συνοποψήφιό του.
3. Τα λεγόμενα εθνικά θέματα πάντα αποτελούσαν ένα πεδίο στο οποίο οι απόψεις και οι πολιτικές του κ. Παπανδρέου βρίσκονταν σε διάσταση με τις πεποιθήσεις της κοινής γνώμης γύρω από αυτά.
Δεν ξεχνιούνται από τους ψηφοφόρους με ένα έντονο πατριωτικό πρόσημο οι κινήσεις του γύρω από μια ελληνοτουρκική προσέγγιση όταν βρισκόταν στην ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών επί Σημίτη, με την τραγωδία των Ιμίων να είναι νωπή, όπως και οι θετικές τοποθετήσεις του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Με την επικαιρότητα σχετικά με τα ελληνοτουρκικά να τοποθετεί τη θεματολογία τέτοιου περιεχομένου ψηλά σε προτεραιότητα, είναι εμφανές ότι ο υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ επιθυμεί για ψηφοθηρικούς λόγους να μην εκθέσει τα σχέδιά του για τον συγκεκριμένο τομέα πολιτικής. Άλλωστε και οι θεματικές ενότητες που προτάθηκαν από τον ίδιο στο δικό του πλάνο για ένα ντιμπέιτ δεν περιλαμβάνουν πουθενά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.
4. Η αντίληψη του κ. Παπανδρέου ως γόνου, που κληρονομεί διαχρονικά την προοδευτική παράταξη από τους προκατόχους του και άμεσους συγγενείς του, Γεώργιο Παπανδρέου και Ανδρέα Παπανδρέου, δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς περί οικογενειοκρατίας που δεν υπάρχουν σε άλλους υποψηφίους, εξαιρουμένου ίσως του κ. Γερουλάνου.

Πού θα κινηθούν Λοβέρδος-Ανδρουλάκης

Από την άλλη πλευρά, το δίδυμο Λοβέρδου-Ανδρουλάκη σίγουρα θα αναμετρηθεί σκληρά, με εκατέρωθεν κατηγορίες περί συμπόρευσης με τη ΝΔ ο μεν, με τον ΣΥΡΙΖΑ ο δε. Ο πρώτος έχει το πλεονέκτημα μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής παρουσίας επί μια εικοσαετία, με υπουργικά αξιώματα και μιας απήχησης στο ΚΙΝΑΛ που τον εκλέγει σταθερά όλο αυτό το διάστημα.

Υπάρχουν όμως και σκιές με υποθέσεις όπως αυτή της Novartis ή των οροθετικών γυναικών, που πλήττουν την εικόνα του σε μια μερίδα ψηφοφόρων. Ο δεύτερος είναι ένα φρέσκο σχετικά πρόσωπο, με διεθνή εμπειρία λόγω Ευρωκοινοβουλίου, που απολαμβάνει υψηλή δημοτικότητα (πρώτος ανάμεσα στους διεκδικητές της ηγεσίας με 83,9% σύμφωνα με τη Marc). Όμως στην περίπτωση νίκης του εντοπίζεται το φόβητρο μιας ξένης για τα ελληνικά δεδομένα διαρχίας εντός του κόμματος, με τον ηγέτη της παράταξης να μην εκπροσωπείται κοινοβουλευτικά, κάτι που ενδέχεται να αποξενώσει το εκλογικό σώμα.

Λεπτομέρειες του ντιμπέιτ

Τις ερωτήσεις θέτουν οι Παύλος Τσίμας (ΣΚΑΪ), Τάσος Παππάς (Εφημερίδα των Συντακτών) και Γιώργος Κουβαράς (Action24). Τη συζήτηση παρουσιάζει και συντονίζει η Αντριάνα Παρασκευοπούλου, η οποία θα κάνει μάλιστα την πρώτη και την καταληκτική ερώτηση της όλης διαδικασίας.

Το ντιμπέιτ θα λάβει χώρα στο Στούντιο Δ της ΕΡΤ στις 10 το βράδυ. Οι θεματικές ενότητες του ντιμπέιτ έχουν ως εξής:

1. Διαχείριση κρίσεων (Πανδημία, Οικονομία, Κλιματική αλλαγή, Ενεργειακή κρίση}
2. Εξωτερική πολιτική (Εθνικά θέματα, Τουρκία, Μεταναστευτικό)
3. Δημοκρατία- Θεσμοί-Πολιτικό Σύστημα-Νέες τεχνολογίες
4. Κόμμα, Στρατηγική και συμμαχίες
5. Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου

Κάθε ερώτηση έχει όριο 30 δευτερολέπτων και κάθε απάντηση έχει αντίστοιχα όριο 1,5 λεπτού. Κάθε υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να σχολιάσει με όριο τα 45 δευτερόλεπτα την απάντηση ενός συνυποψηφίου του στο κλείσιμο μιας θεματικής ενότητας. Τέλος, κάθε υποψήφιος μπορεί να θέσει μια ερώτηση σε έναν αντίπαλο διεκδικητή, στην οποία πρέπει να απαντήσει στο διάστημα 1,5 λεπτού.

Αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον μεταξύ άλλων το αν και πώς θα σχολιαστεί κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης το γεγονός της απουσίας Παπανδρέου από τους συνυποψηφίους του. Σε κάθε περίπτωση, το σημερινό ντιμπέιτ θα βγάλει ειδήσεις, κι ενδεχομένως «καυτές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Νάξος-Μητσοτάκης: Ο ρόλος του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών που ανακοίνωσε. Τι είπε για τις Ανανεώσιμες πηγές.

Η κυβέρνηση στηρίζει την νησιωτική Ελλάδα και το δείχνει με πράξεις. Σήμερα ο πρωθυπουργός...

Εισαγγελέας για τις παρανομίες Κασσελάκη στη βίλα των Σπετσών. Οι αυθαιρεσίες που ερευνώνται.

Στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών βρίσκεται η πισίνα στο εξοχικό σπίτι του Στέφανου Κασσελάκη...

Εκλογές ΗΠΑ: Αυτοί είναι οι 39 Eλληνοαμερικανοί εξελέγησαν σε Κογκρέσο και Γερουσίες. Ποιοί είναι και που εκλέγονται

Η ομογένεια στο Κογκρέσο και στις τοπικές γερουσίες, εκπροσωπείται με 39 Ελληνοαμερικανούς μετά τις...