23.4 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Τι είναι το Swift: Οι τρομακτικές συνέπειες που θα υποστεί η Ρωσία με το αποκλεισμό της

Πραγματικό πλήγμα για τις Ρώσικες  επιχειρήσεις, κρατικές και ιδιωτικές, που έχουν πλέον πολύ μικρότερες επιλογές, μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν,  για να αντλούν κεφάλαια, θα αποτελέσει ο αποκλεισμός απο το Swift.    Θα είναι αναγκασμένες να βασίζονται σε συμφωνίες που προβλέπουν προπληρωμές – οι οποίες δεν προτιμώνται από τους πελάτες τους – ενώ θα δουν το κόστος του χρήματος να αυξάνεται εντυπωσιακά.

Οι ειδικοί, μάλιστα, σημειώνουν ότι ο αποκλεισμός της χώρας από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT θα την απειλούσε με τρομακτικές συνέπειες. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που έκανε την κυβέρνηση του Κιέβου να διαμαρτυρηθεί έντονα προς τους συμμάχους της, επειδή σε αυτή τη φάση δεν ενεργοποίησαν το συγκεκριμένο μέτρο, θεωρώντας πως θα μπορούσε να σταματήσει τον Πούτιν.

Πράγματι, οι ειδικοί εκτιμούν πως η «έξωση» από το SWIFT θα προκαλούσε πολύ μεγάλες αναταράξεις στις εισαγωγές και τις εξαγωγές, ακόμη και στην εξυπηρέτηση του χρέους, προκαλώντας ενδεχομένως ακόμη και τεχνητή χρεοκοπία.

Όλα αυτά αναμένεται ότι θα πλήξουν περαιτέρω το εισόδημα των ρωσικών νοικοκυριών. Κι αυτό, σε συνδυασμό με τις απώλειες από τον πόλεμο και μια πιθανή κατοχή τμημάτων της Λευκορωσίας, θα εντείνει την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τις κυρώσεις της Δύσης, η κεντρική τράπεζα έχει καταφέρει να σωρεύσει περίπου 650 δισ. δολάρια σε ξένο συνάλλαγμα και χρυσό, εκμεταλλευόμενη κυρίως την εκτίναξη των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι τιμές των οποίων αυξάνονται διαρκώς, λόγω και της συμφωνίας της Μόσχας με το Ριάντ και τον OPEC.

Θα στραφεί προς Ανατολάς

Η Μόσχα, έχει διαμηνύσει πως εάν η Δύση προσπαθήσει να την αποκόψει από τις αγορές της Δύσης, τόσο σε επίπεδο εξαγωγών υδρογονανθράκων όσο και για την άντληση κεφαλαίων, είναι σε θέση να καλύψει το κενό στρεφόμενη προς Ανατολάς. Είναι, όμως, τόσο απλά τα πράγματα;

«Η άποψη ότι η Ρωσία δεν θα επηρεαστεί είναι λάθος. Οι αρνητικές συνέπειες ίσως να μην γίνουν άμεσα αισθητές, όμως οι κυρώσεις θα υπονομεύσουν το δυναμικό της Ρωσίας μακροπρόθεσμα», σχολίασε στο Reuters ο Κρίστοφερ Γκρένβιλ, διευθύνων σύμβουλος της TS Lombard και εξαιρετικά έμπειρος στα ζητήματα της Ρωσίας. «Η Ρωσία θα αντιμετωπίζεται ως ένα εχθρικό κράτος που έχει αποκοπεί από τις διεθνείς ροές κεφαλαίων, τις επενδύσεις και άλλες φυσιολογικές οικονομικές συναλλαγές που οικοδομούν το επίπεδο της ζωής, τα εισοδήματα, την παραγωγικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

«Οι κυρώσεις θα αναγκάσουν τη Ρωσία να αυτοχρηματοδοτεί ολοένα περισσότερες δραστηριότητες, περιορίζοντας τις επενδύσεις στη βιομηχανία και τις ένοπλες δυνάμεις», είπε από την πλευρά του ο Τζέφρι Σκοτ, στέλεχος του Peterson Institute for International Economics. Η δε JP Morgan υπολογίζει ότι το πλήγμα στο ΑΕΠ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα ανέλθει σε 3,5%.

 

 

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE