Η τηλεοπτική αναμέτρηση της Δευτέρας για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ανέδειξε έναν απρόσμενο πρωταγωνιστή που σίγουρα ξεχώρισε: τον Παύλο Χρηστίδη.
Έχει ξεκινήσει την πορεία του στο ΠΑΣΟΚ επί ηγεσίας Ευάγγελου Βενιζέλου και απέκτησε ουσιαστικό ρόλο εντός του επί Φώφης Γεννηματά. Τοποθετήθηκε σε έναν κρίσιμο ρόλο ως εκπρόσωπος τύπου παρά το νεαρό της ηλικίας του και την απειρία που είχε. Ο 38χρονος σήμερα υποψήφιος αρχηγός έδινε την εντύπωση ενός αουτσάιντερ.
Η εικόνα όμως που ανέδειξε χθες άλλαξε δραστικά τα δεδομένα. Για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό, φάνηκε να ανεξαρτητοποιείται από το προφίλ του προστατευόμενου της αείμνηστης Γεννηματά και να ξεδιπλώνει ένα προσωπικό και πολύ συγκεκριμένο όραμα.
Ο Παύλος Χρηστίδης έδωσε μια έντονη αίσθηση ωριμότητας και άρτιου πολιτικού λόγου, κάτι που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα θετικά από την κοινή γνώμη. Δεν φοβήθηκε να θίξει μια σειρά θεμάτων ιδιαίτερα σημαντικά όχι μόνο για τον κόσμο του ΚΙΝΑΛ, αλλά και για το εκλογικό σώμα εν γένει, από τα fake news μέχρι την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού κράτους. Υπήρξε δε ο μόνος από τους υποψήφιους που δεν άφησε αναπάντητο το ανοιχτό ερώτημα του Ανδρέα Λοβέρδου προς τους αντιπάλους του σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Πολύ καλοί και οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι
Και οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι σκιαγράφησαν με σαφήνεια τις απόψεις τους και το όραμά τους για τη χώρα και την παράταξη της κεντροαριστεράς. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε έμφαση σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του πολίτη, τονίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να αλλάξει στάση απέναντί τους, ενώ άσκησε κριτική και για την άτολμη, όπως τη χαρακτήρισε, κυβερνητική αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης καυτηρίασε τη στάση τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα της πανδημίας για διαφορετικούς λόγους, ενώ έκανε “άνοιγμα” και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ διαχωρίζοντάς τους από τις δημαγωγικές κατά τον ίδιο επιλογές της ηγεσίας του κόμματος.
Ο Παύλος Γερουλάνος μίλησε για τις διαχρονικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα και στην ανάγκη ύπαρξης διακομματικών συνεργασιών με βάση προγραμματικές αρχές, όχι διανομής αξιωμάτων.
Τέλος, ο Χάρης Καστανίδης τόνισε το καθήκον της σοσιαλδημοκρατίας να ρυθμίζει την αγορά κι εξέφρασε τη διαφωνία του με τη θέση του Ανδρέα Λοβέρδου περί αυστηροποίησης των ποινών για εγκληματικές πράξεις.
Εξαιρετικά άσχημη εντύπωση άφησε η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου από τη διαδικασία, η οποία οπωσδήποτε θα βλάψει την εικόνα του στην πορεία για την ηγεσία του κόμματος, και ειδικά στον κόσμο που ανήκει στον στενό πυρήνα των ψηφοφόρων της παράταξης. Άφησε έτσι την αίσθηση ότι είναι δέσμιος όλων εκείνων των αρνητικών πλευρών του που φοβήθηκε να αντιμετωπίσει στο ενδεχόμενο ενός ντιμπέιτ.
Της ευθύνης του για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια, της διάσπασης του ΠΑΣΟΚ με τη δημιουργία του ΚΙΔΗΣΟ, των υποχωρητικών τοποθετήσεών του γύρω από την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και της οικογενειοκρατικής λογικής που τον διέπει και τον οδήγησε στο να διεκδικήσει τώρα την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ.
Η επίγευση που έμεινε μετά το φινάλε της τηλεοπτικής αναμέτρησης ήταν αυτή ενός γόνιμου και παραγωγικού διαλόγου, με σαφείς τοποθετήσεις, που διεξάχθηκε εξαιρετικά οργανωμένα και με αντιπαραθέσεις ουσίας, όχι με σκοπό το κυνήγι των εντυπώσεων. Είναι ξεκάθαρο πως από την όλη διαδικασία το ΚΙΝΑΛ κέρδισε κι έδειξε την υψηλή ποιότητα του στελεχιακού του δυναμικού.
Πάρις Μνηματίδης