25.2 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Ταραχή στη ΝΔ για την τροπολογία των μεταναστών. Γιατί o Μητσοτάκης επέβαλε κομματική πειθαρχία με εξαίρεση τον Σαμαρά. Όλο το παρασκήνιο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι σχέσεις του Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά λόγω της τροπολογίας για το μεταναστευτικό.

Το πιγκ πογκ δηλώσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό και το Μαξίμου, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχία στην ψήφιση της σχετικής τροπολογίας.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι ο κ. Σαμαράς επηρεάζει έναν αριθμό βουλευτών και ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να βρεθεί αντιμέτωπος με κάποια δυσάρεστη έκπληξη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας πιθανότατα αύριο.

Έτσι αποφασίστηκε να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, από την οποί εξαιρείται ο κ. Σαμαράς με το επιχείρημα ότι είναι πρώην πρωθυπουργός και έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του.

Οι δύο πλευρές απέφυγαν να δώσουν συνέχεια χθες βράδυ στην κόντρα, με τον κ. Σαμαρά να παρακολουθεί την ομιλία του πρωθυπουργού και να αποχωρεί στη συνέχεια, ευχόμενος «καλές γιορτές» σε δημοσιογράφους και βουλευτές

Το κυβερνητικό στρατόπεδο, οι “σαμαρικοί” βουλευτές και το παρασκήνιο

Για την κυβερνητική πλειοψηφία, η κατάσταση είναι σαφής: εφόσον ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία αύριο που θα αφορά και την επίμαχη τροπολογία, τίθεται αυτομάτως ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές της ΝΔ.

Προφανώς, η έννοια της κομματικής πειθαρχίας δεν αφορά τους πρώην πρωθυπουργούς, με τον κ. Σαμαρά να μην έχει υπαναχωρήσει από όσα δημοσίως υποστήριξε. Και η κυβέρνηση, όμως, διαμηνύει ότι δεν κάνει ελληνοποιήσει γενικώς και ανυπερθέτως, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι τη ρύθμιση υπερασπίζονται δημοσίως στελέχη με «σαμαρική» αναφορά, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Σοφία Βούλτεψη.

Μάλιστα, πριν έρθει στη Βουλή, η επίμαχη ρύθμιση πέρασε από το Μέγαρο Μαξίμου και το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά στη θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακόμα και «σαμαρικοί» βουλευτές, πάντως, έλεγαν ότι θα ψηφίσουν τη ρύθμιση, εφόσον τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας. «Εγώ είχα ζητήσει από την Καιρίδη σχετική παρέμβαση πριν από μήνες», έλεγε προς επίρρωσιν αυτού βουλευτής της ΝΔ που είναι κοντά στον πρώην πρωθυπουργό.

Είναι προφανές, πάντως, ότι το πινγκ πονγκ των τελευταίων ημερών «έγραψε» στο εσωκομματικό στερέωμα της ΝΔ, με πολλούς να διερωτώνται γιατί ο κ. Σαμαράς επέλεξε να σηκώσει τόσο «ψηλά» ένα θέμα που διευκρινίστηκε εξ αρχής.

Πάντως, σε περίπτωση που ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία για τη ρύθμιση, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα πάει στη Βουλή εκ νέου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Γερμανικός Τύπος αποθεώνει την ελληνική οικονομία: «Το πρώην προβληματικό παιδί της Ε.Ε έχει αλλάξει»

«Το πρώην προβληματικό παιδί της ΕΕ μπορεί πλέον να παρουσιάσει θετικά στοιχεία ανάπτυξης. Και...

Πολύ κοντά στο χαρτοφυλάκιο Συνοχής η Ελλάδα και ο Τζιτζικώστας. Αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες  ανακοινώσεις Φον Ντε Λαινεν

Αντίστροφη μέτρηση για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκειμένου να οριστικοποιήσει τη σύνθεση της...