Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το δίδυμο Κασσελάκη Πολάκη να ετοιμάζει πογκρόμ κατά των διαφωνούντων του κόμματος.
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και μια πρώτη γεύση των εκκαθαρίσεων που θα γίνουν θα υπάρξει στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.
Η συνύπαρξη των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων είναι αδύνατη και όλα πλέον συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει σήμερα μπροστά του δύο κρίσιμους σταθμούς καθώς:
- στις 4.30 μ.μ. συνεδριάζει πρώτη φορά μετά την εκλογή του το εκτελεστικό συμβούλιο της Πολιτικής Γραμματείας και
- στις 9 μ.μ. θα παρέμβει στο συνέδριο του Economist.
Η ερμηνεία της κάθε κουβέντας είναι ικανή να ανάψει το φιτίλι του πολέμου κάτι που έγινε σαφές από τις «βολές» μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας.
Τα «πυρά» τους έστρεψαν εκ νέου κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης.
Σε παρέμβαση, πάντως, προχώρησε και ο Γιάννης Δραγασάκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις στο κόμμα και ζητώντας να πέσουν οι τόνοι της δημόσιας αντιπαράθεσης.
Μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, ο αναπληρωτής γραμματέας της Κ.Ε. Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε ότι «πρέπει να προτάξουμε τον κοινό μας στόχο που δεν είναι απλώς ο Μητσοτάκης, αλλά η συνολική πολιτικής της Δεξιάς που κρατά τον τόπο καθηλωμένο», κάνοντας παράλληλα έκκληση ενότητας.
Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στο οποίο ο Σ. Κασσελάκης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.
Στο όργανο συμμετέχουν ο πρόεδρος του κόμματος, ο πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος, η γραμματέας της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, η Έφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί με γνώμονα την ανανέωση και την ενότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι μοναδικός πολιτικός αντίπαλος είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία «οδηγεί όλο και περισσότερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας στο φάσμα της φτωχοποίησης». Σημειώνουν δε πως θα δώσουν τον αγώνα ενάντια στις αντικοινωνικές πολιτικές Μητσοτάκη με πρωταγωνιστές τα μέλη του κόμματος και τους προοδευτικούς πολίτες, προκειμένου να έρθει η πολιτική αλλαγή.
Αναφορικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις, η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι «η λογική του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό». Μάλιστα, επιμένουν πως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει εμφύλιος, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να μπουν σε διάλογο «με συγκεκριμένα στελέχη που οι δηλώσεις τους και η εν γένει πολιτική τους στάση ήταν επί της αρχής αντικαταστατική και επιζήμια για τον χώρο της Αριστεράς».
Διατυπώνουν δε τη θέση ότι υπάρχουν συστημικοί πυλώνες που εμφανίζονται «ως πρόθυμοι σπόνσορες ενός πρωτοφανούς αγώνα να πλήξουν την επανάκαμψη της Αριστεράς και τη νικηφόρα πορεία της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα».
Με ένα εκτενές κείμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρεται στις εσωκομματικές εξελίξεις ζητώντας, αφενός, να αποσυρθούν οι διαγραφές, αφετέρου να μεταφερθούν η συζήτηση και η αντιπαράθεση από τα ΜΜΕ εντός των κομματικών οργάνων. Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξελισσόταν από καιρό -με συλλογική μας ευθύνη- αλλά παροξύνθηκε μετά την πρόσφατη εκλογή της νέας ηγεσίας, επηρεάζει ευθέως τόσο τη θέση του κόμματος ως αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κομματικό σύστημα όσο και το ελληνικό πολιτικό σύστημα γενικότερα». Σημειώνει, επίσης, ότι «η διαλυτική συνθήκη που έχει διαμορφωθεί, με την οξεία και χωρίς όρια εσωκομματική πόλωση και τη διάχυτη ρευστότητα, πυροδοτεί κεντρόφυγες τάσεις και δυναμικές διάσπασης…». Ακόμη, προτάσσει την ανάγκη αλλαγής κλίματος και δημόσιας εικόνας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση συνθηκών στοιχειώδους αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στην ανάγκη σεβασμού του καταστατικού και των συνεδριακών αποφάσεων του κόμματος.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς «θυμίζει» ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε και πέτυχε σημαντικούς στόχους διότι επέλεξε τον δρόμο της “ενότητας με διαφορετικότητα” και ξεπερνούσε τις δυσκολίες του με προωθητικές συνθέσεις, χωρίς να αποκόπτεται από τους στρατηγικούς στόχους του».
Νέες δηλώσεις από Βίτσα-Φίλη-Σκουρλέτη
Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο Δημήτρης Βίτσας, εκφράζοντας την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση. Για την εκλογή του Σ. Κασσελάκη είπε ότι δεν αμφισβητεί ότι κέρδισε με διαφανή τρόπο. Νωρίτερα είχε αναφέρει στο Action24 ότι δεν τον εκφράζει η νέα ηγεσία, ενώ αναφορικά με τη δημιουργία νέου κόμματος είπε ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη. Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι δημιουργείται «πολιτικό κενό» με τον Σ. Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος. «Ο Στέφανος Κασσελάκης προετοιμάζει το έδαφος ώστε προγραμματικά, ιδεολογικά και πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ να μετακομίσει σε έναν τέτοιο χώρο, όπου θα είναι ο μικρός εταίρος ενός νέου συναινετικού πολιτικού σκηνικού» είπε ο Πάνος Σκουρλέτης στο Naftemporiki TV, χαρακτηρίζοντας την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας «δείγμα αντιδημοκρατικής πρακτικής». Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άσκησε εκ νέου κριτική στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο για την ομιλία του στον ΣΕΒ, ωστόσο ανέφερε ότι η διάσπαση είναι απευκταία.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Φίλης εμμένει στις διαπιστώσεις του, κατηγορώντας τον Σ. Κασσελάκη ότι θέλει να μετατρέψει ένα κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς σε «κόμμα Μπάιντεν». Υποστήριξε δε ότι η παρουσία του ταυτίζεται με την προβολή της προσωπικής του ζωής και όχι με τα προβλήματα των πολιτών. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι το κόμμα βιώνει μια στρατηγική κρίση, λέγοντας πως επιδεινώνεται περαιτέρω η αναξιοπιστία του, ενώ κατηγόρησε τον Σ. Κασσελάκη πως «στηρίχτηκε από το σκοτεινό Διαδίκτυο».