14.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Εφιάλτης διάσπασης και επιστροφής στο 3%. “Βόμβες” Σπίρτζη για “Ομπρέλα” και κομματική γραφειοκρατία. Οι κινήσεις της Αχτσιόγλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Κλίμα εμφυλίου πολέμου επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ που αδυνατεί να βρει τον βηματισμό του μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 15-16 Ιουλίου θεωρείται βαρύνουσας σημασίας καθώς θα έχει ως  αποκλειστικό θέμα την επόμενη μέρα του κόμματος και τον νέο πρόεδρο.

Το πρόβλημα έχει σχέση με το γεγονός ότι λείπει ο συγκολλητικός ιστός, ένα πρόσωπο δηλαδή με τα ηγετικά χαρακτηριστικά του Αλέξη Τσίπρα που θα μπορούσε να συνθέσει διαφορετικές απόψεις και ο ΣΥΡΙΖΑ να πορευτεί ενωμένος.

Δεν είναι μάλιστα λίγα τα στελέχη που χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ακυβέρνητο καράβι και αφήνουν να εννοηθεί ότι ελλοχεύει είτε ο κίνδυνος της διάσπασης, είτε της επιστροφής στις μαύρες εποχές του 3% που δινόταν μάχη για να μπει το κόμμα στη Βουλή.

Το ερώτημα σε κάθε περίπτωση είναι εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θα αντέξει την διαδικασία εκλογής νέου προέδρου η εάν θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν εφιάλτη

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χρήστος Σπίρτζης εξαπολύει βολές και δεν είναι λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι με τον τρόπο του εκφράζει την αγωνία που υπάρχει στο στρατόπεδο των Πασοκογενών για το πολιτικό τους μέλλον.

Στην αρχή έριξε βολές εναντίον του οικονομικού επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, –Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χαρίτσης (τα ονόματά τους ακούγονται για την προεδρία του κόμματος)- λέγοντας ότι δεν είχαν καταλάβει την αλλαγή που υπήρχε στην αγορά εξ αιτίας των μέτρων που είχε πάρει η ΝΔ.

Ο κ. Σπίρτζης, έκανε ένα βήμα παραπάνω αναφέροντας ότι η κομματική γραφειοκρατία είναι εκείνη που κάνει κουμάντο στον ΣΥΡΙΖΑ και στον μηχανισμό του μέχρι και σήμερα. Επανέλαβε μάλιστα την πρότασή του για παραιτήσεις όλων των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα όργανα προκειμένου να αναδειχθούν με νέα, νωπή πολιτική εντολή.

Παράλληλα επέμεινε στην πρόταση του ο νέος πρόεδρος να αναδείξει τον Νοέμβριο όπου μέχρι τότε θα έχει γίνει και μία μακρά και ουσιαστική συζήτηση για τα αίτια της ήττας και πρότεινε μεταβατικός αρχηγός να παραμείνει ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Ο καινούργιος πρόεδρος δεν θα βγει με καλλιστεία, με πολιτικές θέσεις θα βγει. Για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω να σφυρηλατήσουμε ακόμα περισσότερο την ενότητα του κόμματός μας θα πρέπει να διευκρινίσουμε μία σειρά από ζητήματα σε συγκεκριμένους τομείς, στα εθνικά θέματα, το ασφαλιστικό, τις προτάσεις μας για την επιχειρηματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτοκτονική η πρόταση Σπίρτζη

Στον Χρήστο Σπίρτζη απάντησε δημόσια το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπίστης, ο οποίος χαρακτήρισε αυτοκτονική την πρόταση Σπίρτζη για μαζικές παραιτήσεις των οργάνων.

«Αν είναι δυνατόν να εκλέξουμε πρώτα γραμματεία και μετά πρόεδρο. Όχι, θα πάμε με την ηγεσία που έχουμε, και η Σβίγκου και ο Βασιλειάδης κάνουν εξαιρετική δουλειά και τεράστια προσπάθεια, ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη από την πολιτική γραμματεία στα πρόσωπά τους» σχολίασε ο Νίκος Μπίστης.

Και πρόσθεσε: «Η λύση είναι 3 με 10 Σεπτεμβρίου, η συζήτηση για τις πολιτικές πλατφόρμες θα γίνει προφανώς και στη συνεδρίαση της ΚΕ που κάθε υποψήφιος θα εκθέσει τις απόψεις. Θα πάμε μετά τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου στο διαρκές συνέδριο που θα γίνει ανάλυση γι’ αυτά τα θέματα και μετά θα πάμε στην εκλογή. Ο κίνδυνος του να περάσει η ΔΕΘ, να είναι ακέφαλος ο ΣΥΡΙΖΑ, να αρχίσει το έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα γίνει και να πάμε για Νοέμβρη, Δεκέμβρη χωρίς ηγεσία… Είναι συνταγή αυτοκτονίας που όχι απλώς δεν πέρασε (σ.σ.: η πρόταση Σπίρτζη), δεν πήρε ψήφους… Οι πάντες το καταλάβαιναν από όλες τις τάσεις».

Για τους υποψήφιους είπε: «Ελπίζω να είναι τουλάχιστον δύο για να υπάρχει ανταγωνισμός. Δεν καταλαβαίνω προτάσεις που λένε να πάμε τον Νοέμβρη με το πάσο μας… Είναι μια πρόταση που πήρε δύο-τρεις ψήφους» τόνισε.

Οι κινήσεις της Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου αποφεύγει τις επιθέσεις και τηρεί σιγή ιχθύος, αλλά το όνομά της επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή ένα προσυνεδριακό κείμενο του συνεδρίου του 2022 το οποίο θεωρητικά την εκφράζει.

Ο τίτλος του είναι «έξι συν έξι» και ανάμεσα σε αυτούς που το υπογράφουν βρίσκονται ο  Ηλιόπουλος και ο  Τζανακόπουλος. Το κείμενο αυτό εκφράζει τις θέσεις και τις απόψεις μίας σειράς στελεχών απ’ όλες τις τάσεις και γι’ αυτό θεωρείται ότι την συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να αποτελέσει μία ιδεολογική πλατφόρμα για την Έφη Αχτσιόγλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

ΣΥΡΙΖΑ: η αποκαθήλωση της πρώην “αξιωματικής αντιπολίτευσης”. Η πορεία προς τη διάλυση της ‘κυβερνώσας Αριστεράς’

Οι εξελίξεις στο κόμμα της –πρώην πλέον και επισήμως, μετά τις αποχωρήσεις των κασσελακικών...

Σεισμός στη Βουλή απο την επίθεση Τσίπρα κατά της Δικαιοσύνης – αποχώρησε έξαλλη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Σε "θερμό επεισόδιο" εξελίχθηκε η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Προκάλεσε την οργισμένη...