25.2 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοί είναι οι 5 διάδοχοι του Τσίπρα. Τι θα κάνει ο Πολάκης. Όλο το παρασκήνιο των εξελίξεων που οδήγησαν στην παραίτηση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και όλοι πλέον στρέφουν το βλέμμα τους στην επόμενη ημέρα.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί και να μην διεκδικήσει την ηγεσία στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου αιφνιδιάζοντας ακόμη και τους πιο στενούς του συνεργάτες. Όσοι ξέρουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι ο μόνος άνθρωπος που ήξερε τι θα πράξει ήταν η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα. Ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου επανέλαβε τη φράση “κλείνει ένας ιστορικός κύκλος” και άνοιξε τις διαδικασίες για τη διαδοχή του.

Οι ζυμώσεις και οι διεργασίες είναι πιο έντονες από ποτέ και το ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει τα ηνία του κόμματος.

Στην παρούσα φάση πέντε είναι τα ονόματα που παίζουν δυνατά για την ηγεσία:

  1. Έφη Αχτσιόγλου
  2. Διονύσης Τεμπονέρας
  3. Ευκλείδης Τσακαλώτος
  4. Γαβριήλ Σακελαρίδης
  5. Διονύσης Τεμπονέρας

Ο Πολάκης

Το σενάριο για τον Αλέξη Χαρίτση είναι ανοικτό όχι όμως με πολλές πιθανότητες, ενώ ζητούμενο είναι τι θα πράξει ο Παύλος Πολάκης, ένας βουλευτής, ο οποίος διακρίνεται για τον αψύ χαρακτήρα του. Στο ερώτημα εάν μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία δεν υπάρχει σαφής απάντηση, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται. Το γεγονός ότι έχει και φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς καθιστά σαφές ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Όσοι γνωρίζουν με νόημα, λένε με νόημα ότι θα σταθμίσει τα δεδομένα και θα πάρει τις αποφάσεις του.

Τι οδήγησε στην παραίτηση

Ο κ. Τσίπρας στάθμισε όλα τα δεδομένα και κατέληξε ότι η καλύτερη επιλογή για τον ίδιο ήταν να παραιτηθεί. Έχει διαπιστώσει άλλωστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ένα ισχυρό σοκ και ο ίδιος δεν μπορεί να το κάνει πράξη μετά το 17,83% στις τελευταίες εκλογές.

Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση:

Α. Οι αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Β. Οι διάφορες γκρούπες και ομάδες στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν του έδιναν τη δυνατότητα να κάνει πράξη το άνοιγμα στον προοδευτικό χώρο και την Κεντροαριστερά.

Κλίμα σύγκινησης

Έναν προσωπικό, πολιτικό κύκλο δεκαπέντε ετών έκλεισε σήμερα στα Ζάππειο Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας  ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, την οποία ανέλαβε το Φεβρουάριο του 2008

Εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τη λήψη της ως αποτέλεσμα προσωπικής «οδύνης», έχοντας, ωστόσο, προϊδεάσει για τις σημερινές του αποφάσεις κομματικά στελέχη και συνομιλητές του, ήδη από τη βραδιά των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Μάχη αντί να λιποτακτήσει

Μπροστά στο οδυνηρό αποτέλεσμα για το κόμμα του, αλλά και την πίεση των επαναληπτικών εκλογών, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως είχε σκεφθεί την παραίτησή του, προκειμένου να διευκολύνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επέλεξε, ωστόσο, να δώσει και τη δεύτερη εκλογική μάχη, αντί να «λιποτακτήσει», όπως εξήγησε, αν και δεν απέφυγε να υποψιάσει κατά τη διάρκεια της διπλής εκλογικής αναμέτρησης για το ενδεχόμενο της «σκορδαλιάς χωρίς σκόρδο», δηλαδή χωρίς την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον, χωρίς τον ίδιο στο τιμόνι.

Το οικογενειακό περιβάλλον

Άλλωστε, πρόσωπα του πολύ στενού οικογενειακού περιβάλλοντος υπήρξαν οι κατεξοχήν αποδέκτες του προβληματισμού του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την απομάκρυνσή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς ακόμη και οι πολύ στενοί του συνεργάτες είχαν αποκομίσει την αίσθηση ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, ο κ. Τσίπρας θα άνοιγε με γενναίο τρόπο τη συζήτηση περί «σαρωτικών αλλαγών», όχι όμως και σε επίπεδο κορυφής.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να απέχει τρία εικοσιτετράωρα από την Κουμουνδούρου και να λάβει απομονωμένος τις αποφάσεις του, καθώς «εχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω. Να αποφασίζω με ψυχραιμία», όπως εξήγησε, με δεδομένο ότι «έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους».

Τι είπε στο Εκτελεστικό Γραφείο

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας προσήλθε τελευταίος σήμερα στην Κουμουνδούρου και ενώ τα περισσότερα στελέχη του κόμματος είχαν ήδη καταφθάσει, γνωστοποιώντας εκείνη τη στιγμή στους στενούς του συνεργάτες ότι προτίθεται να μεταβεί στο Ζάππειο, για να προβεί σε δηλώσεις. Ακολούθως, εισήλθε στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, ανακοινώνοντας εκείνη τη στιγμή στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, αιφνιδιάζοντας τους παριστάμενους. Τότε, τους απευθύνθηκε λέγοντας πως η απόφαση του «είναι οριστική και αδιαπραγμάτευτη» και η συζήτηση εξελίχθηκε πλέον με τα νέα δεδομένα, ενώ τα επόμενα βήματα ως προς τον οδικό χάρτη της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ θα αποσαφηνιστούν στις προσεχείς κομματικές συνεδριάσεις. Μάλιστα, ζήτησε από τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου να μην καταστήσουν γνωστές τις προθέσεις του, πριν ο ίδιος ανακοινώσει την απόφασή του στο Ζάππειο, με αποτέλεσμα τα περισσότερα στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη να απενεργοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Η δήλωση στο Ζάππειο

Κατόπιν αυτών, πήγε στο Ζάππειο Μέγαρο, ανακοινώνοντας πως «αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος». Αλλά, «θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας αποχώρησε από το Ζάππειο συνοδεία στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και «όλου του έβδομου ορόφου», καθώς παρόντα χειροκροτώντας τον μετά το πέρας της δήλωσής του ήταν όλα τα στελέχη του Γραφείου του στην Κουμουνδούρου. Στο πλάι του βρέθηκαν η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, ο Αναπληρωτής Γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης, ο Νικόλας Φαραντούρης, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, αλλά και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κόμματος, Μπάμπης Παπαδάκης.

Η επόμενη ημέρα

Η επόμενη ημέρα είναι πιο δύσκολη από ποτέ, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της συρρίκνωσης και της επιστροφής στα χρόνια του 3%  Στις προτεραιότητες είναι η εκλογή νέου Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία θα λάβει χώρα ως διαδικασία στις αρχές της εβδομάδας, πιθανότατα την Τρίτη, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής. Στα επικρατέστερα ονόματα που ακούγονται είναι αυτό της Όλγας Γεροβασίλη, ενώ δεν αποκλείεται παρών για τη θέση να δηλώσει και κάποιο από τα πρόσωπα της «γενιάς των 40ρηδων» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλογή από τη βάση

Παράλληλα, εκκρεμεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος για τη συγκρότηση Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), έτσι ώστε να εκκινήσει η διαδικασία προπαρασκευής του Συνεδρίου, αλλά και των αρχαιρεσιών από τη βάση.

Για την εκλογή Προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής δικαίωμα ψήφου έχουν τα περίπου 170.000 εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετούσε αρχικά τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Υπό το βάρος της αποχώρησής του, ωστόσο, μένει να φανεί πως θα τοποθετηθούν οι τάσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Σ. Φάμελλος: Καλεί σε debate τους δύο συνυποψήφιους του – ««Έβαλα υποψηφιότητα γιατί δεν πάει άλλο»

Σε ανοιχτό debate κάλεσε τους συνυποψηφίους του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης...

Π. Πολάκης: Ζητάει debate και αντιπαράθεση με τους συνυποψηφίους του – Με 32 υπογραφές κατέθεσε την υποψηφιότητα του

Σε debate και άμεση αντιπαράθεση θέσεων και προγραμμάτων κάλεσε τους συνυποψηφίους του ο Παύλος...

Σ. Φάμελλος: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Το βίντεο της δήλωσης

Με βίντεο στα social media ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο...