Η Συρία εισέρχεται σε μια νέα εποχή μετά την πρόσφατη αλλαγή καθεστώτος και την κατάληψη της Δαμασκού από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Η μεταβατική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Άχμεντ αλ Σάρα, προχώρησε σε κρίσιμους διορισμούς στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, σηματοδοτώντας μια σημαντική στροφή στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Οι νέοι διορισμοί προέρχονται από τις τάξεις της ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), η οποία στο παρελθόν διατηρούσε δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς η νέα ηγεσία επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από το εξτρεμιστικό της παρελθόν και να οικοδομήσει διεθνείς σχέσεις.
Το στρατιωτικό προφίλ του νέου υπουργού Άμυνας
Ο Μουρχάφ Αμπού Κάσρα, γνωστός και ως Αμπού Χασάν 600, αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας φέρνοντας μαζί του εκτενή εμπειρία από στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Ως ανώτερο στέλεχος της HTS, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της οργάνωσης από την Ιντλίμπ μέχρι την πρόσφατη κατάληψη της Δαμασκού. Το υπουργείο Άμυνας προβλέπεται να ανασυσταθεί με τη συμμετοχή πρώην ανταρτών και λιποτακτών αξιωματικών του στρατού του Άσαντ.
Διπλωματικές προκλήσεις και διεθνείς σχέσεις
Στο διπλωματικό πεδίο, ο Ασάντ Χασάν αλ Σιμπάνι αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών με στόχο την εδραίωση διεθνών σχέσεων που θα φέρουν ειρήνη και σταθερότητα. Η νέα ηγεσία επιδιώκει να αποκαταστήσει τη διεθνή εικόνα της χώρας, με τον Σάρα να δηλώνει ότι προτεραιότητά του είναι η ανοικοδόμηση και η οικονομική ανάπτυξη. Η απόφαση της Ουάσινγκτον να άρει την επικήρυξη του Σάρα αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης.