19.7 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Συναγερμός στις τράπεζες: Εποπτική επίσκεψη SSM στην Αθήνα με φόντο κόκκινα δάνεια και νέες συστάσεις

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Συναντήσεις με στελέχη των συστημικών τραπεζών έχουν σήμερα, Παρασκευή, κλιμάκια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια τυπική επίσκεψη των κλιμακίων του SSM στην Αθήνα, χωρίς σημαντική ατζέντα, αλλά με θεματολογία που αγγίζει όλα τα ζητήματα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και την εποπτεία του.

Συναντήσεις Εποπτικών Αρχών με Τράπεζες: Εθιμοτυπική Επίσκεψη στην Αθήνα

Όπως εξηγούν στο Capital.gr αρμόδιες πηγές, το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταφέρει το τελευταίο διάστημα να κλείνουν σταδιακά το ένα μετά το άλλο τα “κεφάλαια” της κρίσης – από την αποχώρηση του Δημοσίου από το μετοχικό τους κεφάλαιο μέχρι την επιστροφή σε καθεστώς μερισμάτων, αλλά και επενδυτικής βαθμίδας – μπορεί να έχει διευκολύνει τις επαφές τους με τον SSM, αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι έχουν εκλείψει και οι… συστάσεις από πλευράς του για μία σειρά από ζητήματα.

Τα «Κόκκινα» Δάνεια: Συνεχιζόμενη Πρόκληση για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα

“Τα ‘κόκκινα’ δάνεια, για παράδειγμα, είναι διαχρονικά ψηλά στην ατζέντα του επόπτη. Όση πρόοδος κι αν έχει επιτευχθεί, το εγχώριο σύστημα εξακολουθεί να έχει τον υψηλότερο δείκτη στην Ευρώπη και αυτό είναι κάτι που ο SSM δεν μπορεί να παραβλέψει”, σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα, η Ελλάδα είχε το β’ τρίμηνο του 2024 δείκτη NPL 3,42%, με τη δεύτερη στη λίστα Ισπανία να κυμαίνεται σημαντικά χαμηλότερα, στο 2,79% και το μέσο όρο της Ευρώπης να διαμορφώνεται στο 1,92%. “Οι ελληνικές τράπεζες είτε γιατί έσπευσαν να ‘παγώσουν’ τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, προστατεύοντας έτσι, το πιο επίφοβο χαρτοφυλάκιο είτε γιατί ενίσχυσαν το monitoring στο σύνολο των δανείων, προλαβαίνοντας τις όποιες αρρυθμίες, κατάφεραν να μην εμφανίσουν νέες επισφάλειες, ενώ, παράλληλα, μείωσαν και το υπάρχον στοκ”, τονίζουν στο Capital.gr οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι, για παράδειγμα, τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου εξακολουθούν να αποτελούν “αγκάθι”.

Αναβαλλόμενος Φόρος: Στρατηγική για Υψηλότερες Πληρωμές και Αύξηση Μερισμάτων

Δυναμικά στις συζητήσεις με τον επόπτη έχει μπει τελευταία και το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου, με τις εγχώριες τράπεζες, σε μία προσπάθεια ενδεχομένως να καθησυχάσουν τις όποιες ανησυχίες, οι οποίες θα μπορούσαν ακόμη και να ανατρέψουν το σχεδιασμό για τη μελλοντική μερισματική πολιτική, να προσανατολίζονται στην αύξηση των πληρωμών και κατ’ επέκταση τη γρηγορότερη απόσβεσή του. “Ο διπλασιασμός της ετήσιας απόσβεσης από τα τρέχοντα 160 με 200 εκατ. ευρώ σε 300 με 350 εκατ. ευρώ περίπου (ανά τράπεζα) θα εξαντλήσει τα υπόλοιπα DTC στο CET1 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, αντί για τη δεκαετία του 2040”, σχολιάζει η JP Morgan σε πρόσφατο report της, σημειώνοντας πως οι τράπεζες θα μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά, λαμβάνοντας υπόψη τα ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματά τους, την υγιή εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου και τη σχετικά περιορισμένη κατανάλωση κεφαλαίου — είτε μέσω οργανικής είτε μη οργανικής ανάπτυξης. “Αποδεικνύοντας στην ΕΚΤ ότι δεν εξαρτώνται

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Mega Project από τις τράπεζες, η αξιοποίηση των ακινήτων τους. Η στρατηγική συνεργασιών με τις μεγάλες εταιρείες της αγοράς

Σε ένα μεγάλο project μέσω της αξιοποίησης ακινήτων προχωρούν οι τράπεζες ώστε να αποκομίσουν...

Τράπεζες: Εξονυχιστικό έλεγχο καταθέσεων διενεργεί ο SSM σε Ελλάδα – Ευρώπη. Τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών

Εξονυχιστικό έλεγχο  των καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα σε Ελλάδα και Ευρώπη  διενεργεί ο Ενιαίος...