27.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Στους 6 μήνες η αποζημίωση απόλυσης. Οι αλλαγές που φέρνει νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας

Aποζημίωση απόλυσης με την συμπλήρωση έξι μηνών απασχόλησης, κι όχι 12 όπως ισχύει σήμερα, θα μπορεί  να διεκδικήσει  ένας εργαζόμενους. Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων στις αλλαγές που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, εφαρμόζοντας την κοινοτική οδηγία 2019/1152.

Με νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης θα εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσμικό πλαίσιο με μέγιστη διάρκεια απασχόλησης δοκιμαστικά τους έξι μήνες, ενώ ο εργαζόμενος με τουλάχιστον έξι μήνες υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, που έχει ολοκληρώσει τη δοκιμαστική του περίοδο, δύναται να ζητήσει μορφή απασχόλησης με πιο προβλέψιμους και ασφαλείς όρους εργασίας.

Στο σχέδιο νόμου σύμφωνα με πληροφορίες θα ορίζεται ότι η δοκιμαστική περίοδος στην εργασία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 6 μήνες από 12 μήνες που είναι σήμερα.

Σήμερα που η δοκιμαστική περίοδος είναι 12 μήνες ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση το χρονικό διάστημα μέτα τους 12 μήνες.

Τι ισχύει σήμερα για την απόλυση

Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει γενικότερα ο χρόνος που θα καταβάλλεται η αποζημίωση απόλυσης καθώς σήμερα ισχύουν τα εξής:

1 έτος απασχόλησης έως 2 έτη – αποζημίωση 2 μηνών

2 έως 4 έτη- αποζημίωση 2 μηνών

4 έως 5 έτη- αποζημίωση 3 μηνών

5 έως 6 έτη- αποζημίωση 3 μηνών

6 έτη έως 8 έτη- αποζημίωση 4 μηνών

8 έτη έως 10 έτη- αποζημίωση 5 μηνών

10 έτη συμπληρωμένα- αποζημίωση 6 μηνών

11 έτη συμπληρωμένα- αποζημίωση 7 μηνών

12 έτη συμπληρωμένα- αποζημίωση 8 μηνών

13 έτη συμπληρωμένα- αποζημίωση 9 μηνών

14 έτη συμπληρωμένα- αποζημίωση 10 μηνών

15 έτη συμπληρωμένα- αποζημίωση 11 μηνών

16 έτη συμπληρωμένα και άνω- αποζημίωση 12 μηνών

Σήμερα αν ένας εργαζόμενος απολυθεί στους 20 μήνες δικαιούται αποζημίωση για τους 8 μήνες. Με το νέο καθεστώς ο ίδιος εργαζόμενος θα λάβει αποζημίωση για 14 μήνες.

Απόλυση με προειδοποίηση ή χωρίς

Η απόλυση των υπαλλήλων μπορεί να γίνει είτε με προειδοποίηση είτε αμέσως χωρίς προειδοποίηση. Έγκυρη καθίσταται και στις δύο περιπτώσεις εφόσον μαζί με το έγγραφο κοινοποίησης της καταγγελίας καταβληθεί και η νόμιμη αποζημίωση.Απούση

Εάν η καταγγελία γίνει χωρίς προειδοποίηση ο απολυόμενος δικαιούται αποζημίωση τόσων μηνιαίων μισθών, ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη.

Εάν η καταγγελία γίνει έπειτα από προειδοποίηση δικαιούται τη μισή από την παραπάνω αποζημίωση.

Ο χρόνος προειδοποίησης είναι τόσοι μήνες, ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη. Εάν η απόλυση γίνει πριν ο μισθωτός κλείσει 1 έτος υπηρεσίας, δεν οφείλεται αποζημίωση λόγω καταγγελίας της συμβάσεως.

Παράλληλα στο νέο σχέδιο νόμου προβλέπεται οτι απαγορεύεται η απόλυση ή οποιοδήποτε ισοδύναμό της και κάθε προκαταρκτική ενέργεια για την απόλυση εργαζομένων, επειδή άσκησαν τα δικαιώματα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία.

Οι εργαζόμενοι που θεωρούν ότι έχουν απολυθεί ή έχουν υποβληθεί σε μέτρα με ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον λόγο ότι έχουν ασκήσει τα δικαιώματα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία μπορούν να ζητούν από τον εργοδότη να τους γνωστοποιήσει τους λόγους της απόλυσης ή του ισοδυνάμου της, δεόντως τεκμηριωμένους. Ο εργοδότης γνωστοποιεί τους λόγους γραπτώς.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE