Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών είναι στο 4,42%. Και από τους πρώτους μήνες του 2024 αναμένεται μείωση.

Αν και η μείωση θα είναι ακόμη πολύ μικρή, αυτή η κίνηση αντιπροσωπεύει μια ανακούφιση για όσους σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση για δάνειο ή για εκείνες τις οικογένειες που έχουν πάρει τα στεγαστικά δάνειά τους με βάση το Euribor.

Η αναμενόμενη μείωση αυτή οφείλεται στην υποχώρηση του Euribor.

Τα τελευταία στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο δείκτης αυτός έχει μειωθεί από το 3,719% στο 3,644%. Ένα  επίπεδο που δεν έχει καταγραφεί στο ημερήσιο επιτόκιο από τον περασμένο Απρίλιο.

Παρόλα αυτά, το επιτόκιο που πρέπει να καταβληθεί παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν 15 χρόνια. Για την ιστορία, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων μεταξύ ενός και πέντε ετών για την αγορά  στέγης, που χορηγείται από πιστωτικά ιδρύματα στη ζώνη του ευρώ, ήταν τον Νοέμβριο  4,28%, έναντι 2,81% τον ίδιο μήνα, το 2022.

Η πτώση του Euribor και η ΕΚΤ

Το Euribor αναμένεται να υποχωρήσει πιο έντονα τους επόμενους μήνες καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανοίγει την πόρτα για τις πρώτες μειώσεις των βασικών  επιτοκίων, τα οποία βέβαια, εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους.

Όλα αυτά οφείλονται στη συγκράτηση του πληθωρισμού, ο οποίος αφού έφτασε στο 2,4% τον Νοέμβριο στην ευρωζώνη, επέτρεψε στην ΕΚΤ να μετριάσει ελαφρώς τους τόνους. Πάνω απ’ όλα έδωσε ανάσα στα «περιστέρια» στο Διοικητικό Συμβούλιο που προτιμούν μια πιο επεκτατική νομισματική πολιτική, να στέλνουν τα πρώτα μηνύματα για μειώσεις επιτοκίων.

Ο τελευταίος που βγήκε στο «μεϊντάνι» ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, που διαβεβαίωσε την  ότι η πτώση των επιτοκίων θα συμβεί το 2024. Εκτίμησε μάλιστα ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να επιστρέψει στο 2% το αργότερο έως το 2025, «Θα το πω πολύ ξεκάθαρα: δεν είναι απλώς μια πρόβλεψη, είναι μια δέσμευση. Από τώρα έως το 2025, το αργότερο, θα επιστρέψουμε τον πληθωρισμό στο 2%», δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.

Την περασμένη εβδομάδα βέβαια, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε να αμβλύνει τις προσδοκίες για επικείμενη μείωση των επιτοκίων, επιβεβαιώνοντας ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα παρά τις χαμηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Οι μεγάλες αντιδράσεις

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «20 Minutos».

Aλλά και ο επικεφαλής της Budesbank, Γιόακιμ Νάγκελ τόνισε σε συνέντευξή του στη γερμανική ιστοσελίδα T-Online, πώς «πρέπει πρώτα να παραμείνουμε στο τρέχον επίπεδο των επιτοκίων, ώστε η νομισματική πολιτική να μπορέσει να αναπτύξει πλήρως την αντιπληθωριστική της επίδραση».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρώτης μείωσης των επιτοκίων το καλοκαίρι, ο Νάγκελ απάντησε: «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει επιτευχθεί το μέγιστο των επιτοκίων. Σε όλους όσους όμως κάνουν πάντως εικασίες για επικείμενη μείωση των επιτοκίων, τους λέω: προσοχή! Να είστε προσεκτικοί, γιατί κάποιοι έχουν ήδη κάνει κακούς υπολογισμούς».