Με κάθε δικονομικό μέσο, ο πατέρας του Στέφανου Κασσελάκη (ΣΥΡΙΖΑ), Θεόδωρος προσπαθεί να μην του καταβληθούν φόροι που φτάνουν τα 11,1 εκατ ευρώ ποσό το οποίο έχει καταλογίσει σε βάρος του η Δ.Ο.Υ. Πειραιά. Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο ο Θεόδωρος Κασσελάκης έχει χάσει τις δικαστικές μάχες. Τώρα ως τελευταίο ένδικο μέσο προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η υπόθεση συζητήθηκε σήμερα.
Στον Θεόδωρο Κασσελάκη έχουν καταλογιστεί φόροι εισοδήματος και μεγάλης ακίνητης περιουσίας για διώροφη βίλα στην Εκάλη, ιδιοκτήτης της οποίας εμφανιζόταν offshore εταιρεία αλλά, όπως αποκαλύφθηκε από τις κρατικές ελεγκτικές φορολογικές αρχές, μέτοχός της κατά 50% είναι ο ίδιος και κατά 50% η σύζυγός του Ευαγγελία Κασσελάκη.
Το Εφετείο (την αναίρεση της απόφασης του οποίου ζητάει ο κ. Κασσελακης από το ΣτΕ) έχει επισημάνει ότι ο Θεόδωρος Κασσελάκης «έχει υπογράψει και αποδεχθεί, ως νόμιμος εκπρόσωπος, τα πρακτικά διοικητικής επίλυσης της διαφοράς για τους επιβληθέντες φόρους εισοδήματος σε βάρος της υπεράκτιας εταιρείας».
Σε άλλο σημείο οι εφέτες αναφέρουν, ότι ο πατέρας του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, «ήταν ο δικαιούχος και ο εν τοις πράγμασι ασκών τη διοίκηση της εταιρείας στην Ελλάδα και ότι αφού μοναδικό αντικείμενο εργασιών της εταιρείας «Oswego» στην Ελλάδα ήταν η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ακινήτου…».
Συζητήθηκε στο ΣΤ’ τμήμα του ΣτΕ
Μετά από αναβολή η υπόθεσή του συζητήθηκε σήμερα στο ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Ιωάννη Γράβαρη και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Βαρβάρα Ραυτοπούλου.
Προηγούμενα, στην εκπνοή του περασμένου Απριλίου το ίδιο Τμήμα με πρόεδρο όμως την τότε αντιπρόεδρο και στην συνέχεια πρόεδρο του ΣτΕ, Ευαγγελία Νίκα, εξέδωσε απόφαση με την οποία αρνήθηκε προσωρινά να ικανοποιήσει το αίτημα του Θεόδωρου Κασσελάκη να μην καταβάλει το ποσό των φόρων που του έχει καταλογιστεί.
Ωστόσο λόγω σπουδαιότητας, η οποία ανάγεται στην ερμηνεία διάταξης του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), η υπόθεση παραπέμφθηκε στην 7μελη σύνθεση και σήμερα συζητήθηκε.
Τι υποστήριξε ο Κασσελάκης
Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία ο Θεόδωρος Κασσελάκης μέσω των δικηγόρων του Χαράλαμπου Πελέκη και Διονύση Φιλίππου υποστήριξε ότι η οφσόρ εταιρεία δεν έχει διαλυθεί παρότι στην Ελλάδα έχει αδρανοποιηθεί και οι φόροι που έχουν καταλογιστεί πρέπει να καταβληθούν από την λιβεριανή offshore η οποία είναι ενεργή και όχι από τον ίδιο.
Παρ΄ όλα αυτά, η κυρία Ραφτοπούλου επισήμανε ότι «για ότι σε περίπτωση που μια αλλοδαπή επιχείρηση έχει ως μοναδικό αντικείμενο την εκμετάλλευση ακινήτου κυριότητας της, την οποία εν συνεχεία μεταβιβάζει νομίμως με αποτέλεσμα να εκλείπει κάθε αντικείμενο δραστηριότητά της, ενώ δεν ευρίσκεται πλέον στη δηλωμένη στην Ελλάδα έδρα της, η διακοπή αυτή της δραστηριότητάς της, η οποία μάλιστα είναι οριστική, ισοδυναμεί με λύση της επιχείρησης αυτής κατά την έννοια των φορολογικών διατάξεων».
Η εισηγήτρια ανέφερε ότι «η ερμηνεία αυτή είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας και της στενής ερμηνείας των φορολογικών διατάξεων, καθώς υπό την αντίθετη ερμηνευτική εκδοχή θα παρέχεται στα πρόσωπα τα οποία διοικούν και εκπροσωπούν τις αλλοδαπές, επιχειρήσεις και οργανισμούς η ευκαιρία να μεθοδεύουν την απαλλαγή τους από την ευθύνη τους για τις φορολογικές υποχρεώσεις αυτών των επιχειρήσεων και οργανισμών έναντι του Δημοσίου απλώς με την παύση της υποκείμενης σε φόρο οικονομικής δραστηριότητάς τους».
Οι δικηγόροι Κασσελάκη
Οι δικηγόροι του Θεόδωρου Κασσελάκη υποστήριξαν ότι η offshore εταιρεία είναι ενεργή, δραστήρια και δεν προκύπτει από πουθενά η λύση της. Σε άλλο σημείο ανέφεραν ότι η παύση της δραστηριότητας offshore στην Ελλάδα δεν μπορεί να εκληφθεί ως διάλυσή της.
Παράλληλα, οι δικηγόροι προκειμένου να αναδείξουν ότι η offshore εταιρεία είναι ενεργή επικαλέστηκαν νομοθετικές διατάξεις της Εμπορικής νομοθεσίας.
Η αναφορά αυτή των δικηγόρων προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Γράβαρη, ο οποίος υπενθύμισε στους δυο δικηγόρους, ότι το φορολογικό Δίκαιο έχει δική του αυτοτέλεια και δεν μπορεί να παραλληλιστεί με το Εμπορικό Δίκαιο ή να αντληθούν από αυτό επιχειρήματα και πρέπει να προβούν σε ειδική στόχευση στο φορολογικό δίκαιο.
Παράλληλα, οι δυο δικηγόροι τόνισαν ότι με τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων έχει παραβιαστεί η συνταγματική προστασία της επιχειρηματικής ελευθερίας και οι αποφάσεις τους είναι αντίθετες στην διάκριση των εξουσιών.
Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Η 20χρονη διαδρομή της βίλας
Τον Μάιο του 2004 και τον Μάιο του 2008 η Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Πειραιώς εξέδωσε ταμειακή βεβαίωση σε βάρος του Θεόδωρου Κασσελάκη και τον κάλεσε «να καταβάλει το συνολικό ποσό των 3.418.002,29 ευρώ, που αντιστοιχεί σε φόρο εισοδήματος και φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που βεβαιώθηκαν σε βάρος της αλλοδαπής εταιρείας «Oswego Estates Limited», πλέον προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ύψους 598.267,24 ευρώ».
Προηγούμενα, στις 2.4.1987 είχε συσταθεί στη Μονροβία της Λιβερίας, κατά το δίκαιο της Λιβερίας, η εταιρεία «Oswego Estates Limited». Τον Μάιο του 1988 η εν λόγω εταιρεία αγόρασε το ακίνητο, επί των οδών Πανός 2 και Τερψιχόρης στην Εκάλη, αποτελούμενο από διώροφη κατοικία σε οικόπεδο 2.905 τ.μ. Στην συνέχεια, υπέβαλε δήλωση έναρξης δραστηριότητας στην Ελλάδα με έδρα τον Πειραιά (Ακτή Μιαούλη …) και αντικείμενο εργασιών την εκμετάλλευση του εν λόγω ακινήτου.
Αντίκλητος της αλλοδαπής εταιρείας στην Ελλάδα ήταν η Χρυσούλα Βαρσάκη έως τον Ιούλιο 2001 και από τον Αύγουστο 2001 ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας εμφανιζόταν ο ( αποθανών) δικηγόρος Μιχαήλ Βαρκλαντής, ο οποίος ήταν νομικός παραστάτης και μετέπειτα συνεταίρος του κ. Κασσελάκη στην επιχείρηση ναυτιλιακών χρωμάτων CASCO AEBE που διατηρούσε ο πατέρας του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια, οι δύο συνεταίροι ήλθαν σε αντιδικία, με αποτέλεσμα ο κ. Κασσελάκης να χάσει τον έλεγχο της εταιρείας του, με απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά.
Να σημειωθεί ότι σε άλλη δεύτερη ανεξάρτητη οφσορ, την «CASCO PAINTS S.A.» και πάλι της οικογένειας Κασσελάκη, με έδρα τον Παναμά, η κυρία Βαρσάκη, εμφανίζεται ως ταμίας, ενώ πρόεδρος είναι ο πατέρας του Στέφανου Κασελλάκη και γραμματέας η μητέρα του.
Τον Φεβρουάριο του 1994 με ιδιωτικό συμφωνητικό η εταιρεία Oswego εκμίσθωσε το ακίνητο της Εκάλης στον Θεόδωρο Κασσελάκη και τη σύζυγό του Ευαγγελία Κασσελάκη μέχρι τον Απρίλιο του 2002, οπότε το μεταβίβασε στην εταιρεία «Κτηματική Τεχνική Α.Β.Ε.Τ.Ε.» αντί τιμήματος 3.228.173 ευρώ. Στο από 30.4.2002 πωλητήριο συμβόλαιο, αναφερόταν ως συμβαλλόμενος ο αποβιώσας δικηγόρος Μιχαήλ Βαρκλαντής ενεργών για λογαριασμό της πωλήτριας εταιρείας «Oswego», ως πληρεξούσιος αυτής.
Όμως, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε.), πρώην Σ.Δ.Ο.Ε., διενήργησε έλεγχο για την πώληση αυτή. Σύμφωνα με την ΥΠ.Ε.Ε. η αγοράστρια του ακινήτου «Κτηματική Τεχνική» είχε λάβει από Τράπεζα δάνειο για την πληρωμή του τιμήματος και των εξόδων της πώλησης. Στο πλαίσιο αυτό, είχαν εκδοθεί αρχικά 3 επιταγές σε διαταγή της «Oswego», οι οποίες παραδόθηκαν στον Μ. Βαρκλαντή. Στη συνέχεια, αυτές αντικαταστάθηκαν με 19 νέες επιταγές συνολικής αξίας 3.228.173 ευρώ σε διαταγή του Μ. Βαρκλαντή.
Από τις 19 αυτές επιταγές οι 6 κατατέθηκαν συμψηφιστικά σε προσωπικό λογαριασμό του Μ. Βαρκλαντή, ενώ οι υπόλοιπες 13, συνολικής αξίας 2.235.060 ευρώ, παραδόθηκαν στον Θεόδωρο Κασελλάκη.